fbpx – Det må lønne seg å få mer ansvar Hopp til hovedinnhold

– Det må lønne seg å få mer ansvar

På bildet vises sykepleierstudenten Alexander Thomas

– Det virker som om Helse-Norge tar for gitt at kunnskap kommer gratis. Og det som er enda tristere, er at vi sykepleiere gir den gratis. Det gir ikke mening, skriver sykepleierstudenten.

Som sykepleierstudent som snart nærmer seg mållinjen til en spennende og høyst viktig jobb, begynner ambisjonene å vokse. Jeg ønsker mer kunnskap, og jeg ønsker mer ansvar. En videreutdannelse skulle absolutt være en løsning. Men dagens ordninger gjør det lite attraktivt.

En annen virkelighet

Det er ikke mange månedene siden jeg kontaktet Helsedepartementet og formidlet hvor viktig det er å motivere sykepleiere til å fullføre livsnødvendige videreutdannelser. Jeg fikk et kort og konsist svar om at det allerede sto på tapetet.

Helsedepartementet mener de har jobbet hardt for å få flere stillinger de siste årene og at heltidskultur for spesialsykepleiere er viktig. Likevel er virkeligheten en annen – få stillinger lyses ut, og følelsen av at det eksisterer en heltidskultur, er fraværende.

Ingen sikkerhet

Hvorfor skal jeg bruke egne økonomiske midler på en videreutdannelse det er behov for, men som ikke vil ha meg idet jeg er ferdig utdannet?

Hvorfor skal jeg bruke totalt sju år av mitt liv – tre år bachelor, to år relevant erfaring og to år master utdannelse – for å bygge opp en karriere som ikke engang betaler seg sammenliknet med en normal norsk gjennomsnittslønn og tilsvarende dem med bachelor?

På hvilken planet er dette attraktivt og forlokkende?

Det tar sju år å oppnå status som spesialsykepleier. Så må man jobbe i ti år for å opparbeide seg en normal norsk gjennomsnittslønn tilsvarende dem med bachelor. I tillegg er man ikke sikret 100 prosent jobb etterpå.

På hvilken planet er dette attraktivt og forlokkende? Har helsedepartementet jobbet flere år for å oppnå dette?

Regjeringen bryr seg ikke

Det som skremmer meg mest av alt, og som også bekrefter hvor lite regjeringen faktisk bryr seg, er den nye ordningen som skal styrke basistilskuddet for fastleger. Selvfølgelig trenger vi fastleger, og det skulle bare mangle, men mitt inntrykk er at lønn er noe som skal forhandles mellom arbeidsgiver og fagforbund.

Da Siv Jensen argumenterte for at hun ville fjerne frontfagsmodellen som alternativ for å sikre høyere lønn for sykepleiere, ble det forkastet og omtalt som «svært alvorlig». 

Og midt i en varslet krise der sykepleiere tvinges i jobb og fratas ferier, signerer helseminister Bent Høie på en ordning som gir fastlegene et ekstra tilskudd på 75 millioner kroner. Dette for å sikre tjenester og øke attraktiviteten.

Som en kontrast, får ikke regjeringen blande seg inn når den samme situasjonen rammer sykepleierne. 

Lønn må gjenspeile virkeligheten

Hvordan skal Norge sikre sykepleiere en lønn som står i forhold til utdannelse og ansvar? Selv om Helsedepartementet mener at de har jobbet hardt med spørsmålet gjennom flere år, er det ikke bra nok om det ikke gjenspeiler virkeligheten.

Dessverre akter jeg ikke å videreutdanne meg uten kompensasjon.

Dessverre akter jeg ikke å videreutdanne meg uten kompensasjon, eller ta ekstra ansvar gratis. Jeg er stolt, flink og engasjert i jobben min. Det vil jeg også skal gjenspeiles i lønnen.

Så, for siste gang: Hva gjør Norge for å sikre sykepleiere?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse