Doktorgrad
Publisert
Hjertestans utenfor sykehus. Bruk av det norske hjertestansregisteret for vurdering av datakvalitet, behandlingsutfall og helsetjenestebruk.
Sykepleier og intensivsykepleier har i sin doktorgradsavhandling funnet et vitenskapelig grunnlag for fremtidig forskning og kvalitetsforbedring ved bruk av NorCAR-data, både lokalt og nasjonalt. God kasusfullstendighet og egnethet for overvåking av behandling og helseovervåking er demonstrert.
Doktorand: Kristin Alm-Kruse
Disputas: 22. august 2024
Utgått fra: Universitetet i Oslo
3 svar fra Alm-Kruse
- Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Doktorgraden har sett på bruk og kvalitet av data fra det Norske Hjertestansregisteret til studier på prehospitale hjertestans. Vi fant at data fra registeret var representative for den norske populasjonen og hadde høy dekningsgrad. De kvalitetssikrede dataene ble brukt til å se på effekten av å ha innført en ny behandlingsmetode ECMO resuscitering (ECPR) for refraktær hjertestans. Vi fant ingen bedring i overlevelse, og flere overlevere med dårligere nevrologisk resultat. Til slutt så vi på utvikling i helse og forbruk av helsetjenester før og etter hjertestans. Hos pasientene som overlevde stans fant vi distinkte endringer i kontakt med helsetjenestene, til ulike tidspunkter for psykisk helsevern, primær-, spesialisthelsetjenesten. Pasientene hadde et høyt og stigende forbruk i årene før stans, og et vedvarende økt forbruk etter stans. Ni av ti pasienter hadde hjerte-karrelaterte komorbiditeter før stans.
- Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? I denne doktorgraden har registerstudier, med eller uten koplinger mellom ulike kvalitets og helseregistre blitt brukt. I Norge og Norden har vi en unik mulighet til å kople sammen data fra våre landsdekkende registre på personnummer, noe som muliggjør denne typer studier som dekker en hel nasjonal populasjon, som ikke ville vært mulig andre steder.
- Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? Resultatene fra disse studiene bekrefter datakvaliteten hos Norsk Hjertestansregister, og egnethet til å bruke data til fremtidige kvalitetsforbedringsprosjekter og forskning. Resultatene har også vært viktig til evaluering av den nye behandlingsmetoden ECPR. Funnene om bruk av helsetjenester og helseutvikling har gitt viktige innblikk i lav bruk at rehabilitering etter stans, og mønstre i helsekontakter som gir grunnlag for videre arbeid med å utvikle prediktorer for hjertestans.
0 Kommentarer