La sykepleiere være sykepleiere
Er oppgavedeling selve løsningen, og den eneste løsningen? Nei. Men det er en av brikkene i puslespillet vi må legge for å sørge for nok kvalifisert personell i helsetjenestene.
Nær 70 prosent av sykepleierne i en undersøkelse fra Tidsskriftet Sykepleien mener de daglig gjør oppgaver som ikke er sykepleieroppgaver. 81 prosent av disse igjen mener de gjør ting som helsefagarbeidere burde gjort. Oppgavedeling er en del av løsninga.
Oppgavedeling, slik Fagforbundet ser det, handler om å sørge for at det som skal gjøres i en helseinstitusjon, fordeles planmessig og strukturert med faglig forsvarlighet som rettesnor.
Vi må gjøre noe med kompetansebruken
Vi kan gjerne diskutere semantikk, hva oppgavedeling egentlig er, om det finnes bedre begreper og så videre, men til syvende og sist er skriften på veggen ganske tydelig. Vi må gjøre noe med hvordan vi bruker kompetanse i helsevesenet.
Det må vi gjøre både for å hindre at noen yrkesgrupper skal ende opp med å gjøre alt og ikke ha tid til å gjøre det de egentlig har mest kunnskaper om og ferdigheter til. Det er også nødvendig for å unngå uklare ansvarsforhold, unødige konflikter, og som konsekvens av det, dårligere tjenester til brukere, beboere og pasienter.
Det handler om å sørge for at alle, uavhengig av hvilket nivå i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk de har utdannelsen sin fra, får bruke og utvikle kompetansen sin slik at de velger å bli i helsevesenet.
På spørsmål om de mente oppgavedeling var en del av løsninga på mangelen på helsepersonell sier 88 prosent av de spurte i Sykepleiens undersøkelse «i svært stor grad» eller «til en viss grad». Det sier sitt.
Det skal være rett kompetanse på rett plass
Alt helsepersonell er ansvarlig for det de gjør. Ingen skal gjøre noe de ikke har kompetanse til. Det er ikke bare et individuelt, men også et institusjonelt ansvar. Arbeidsgiver skal sørge for rett kompetanse på rett plass. Det innebærer at man må legge til rette for kompetanseheving hvis man vil gi noen en oppgave som de ikke allerede har kompetanse til å utføre.
Det er vel delvis det Fagforbundet vil styrke gjennom bedre oppgavedeling, men man vil aldri komme unna det at helsepersonell selv er ansvarlig for å ivareta sin egen, faglige integritet og kjenne sin egen kompetanse. Dette innebærer også at man har rett til å nekte å gjøre oppgaver som man selv mener at man ikke har nok kompetanse til å utføre.
Vi må tenke annerledes
Flere av yrkesgruppene i tjenesten har blitt sterkt undervurdert over tid. Ikke bare har det manglet på kompetansehevingstiltak, men man har heller ikke brukt kompetansen som folk faktisk har, uten behov for kompetanseheving. Konsekvensen er at vi har mange overarbeidede sykepleiere i helsetjenesten som bruker mye tid på oppgaver som andre kunne ha gjort og dermed stjeler verdifull tid til å faktisk utøve yrket.
Tjenestene har over tid tendert til å svare «sykepleiere» hver gang det var et spørsmål om hvilken yrkesgruppe som skulle gjøre en oppgave. Det går ikke lenger. Vi trenger sykepleiere som har tid til det gode pasientmøtet. Tid til å se individet. Skal vi få til det, må vi tenke annerledes. La portørene hjelpe med logistikken. Ta i bruk den fulle kompetansen til helsefagarbeiderne, og gi de kompetanseheving til å gjøre flere oppgaver enn de tradisjonelt sett har gjort. Ansett matverter til å ta seg av måltider.
Lista kunne vært enda lenger, men poenget tror vi er tydelig: la sykepleiere være sykepleiere. Slipp de andre til. Sammen kan vi sikre fortsatt gode tjenester og kanskje samtidig oppnå en mer overkommelig arbeidshverdag for dem som jobber der. For vi har ikke råd til å miste noen til utbrenthet.
Oppsummert: Er oppgavedeling selve løsningen, og den eneste løsningen? Nei. Men det er en av brikkene i puslespillet vi må legge for å sørge for nok kvalifisert personell i helsetjenestene.
3 Kommentarer
Morten Oterholt
,Nå har jeg vært med i diverse pleie/ omsorgs oppgaver siden 1999...... frem til slutten av 2000 tallet gikk det meste på glid. Det foregår en kamp på innsiden som vi El dere ikke leser om..... Og jeg mener seriøst at sykepleierne må bare ta seg sammen skikkelig. Dere ødelegger med vilje å viten, ikke bare for dere selv, men for troverdigheten til norske borgere.... dere tror dere er noe mer en dere er- Dere er Sykepleiere, jeg er Helsefag arbeider... med dobbelt så mye kompetanse som nye. Vi gjør stor t sett lik jobb jo..... og klaging konstant.... Kutt ut, dere er på Lavmål. God nok lønn har dere, nå er det min tur og andre innen helse som må opp enn 100 till 200 Tusen i lønn... btw, så er det jo bestemt at Helsefagarbeiderne får gjøre også deres oppgaver... så fiiint, dere burde jo omfavne det, og oss andre..... men vi blir behandlet som annen rangs og det er forbanna patetisk og oppføre seg sånn i Norge med vår arb velstand. Tåler dere ikke klare regler og en god lønn som dere har, så burde dere miste autorisasjonen for noen mnd.... se hvordan vi andre har det.... siden mange av dere trenerer jobber for oss som virkelig vil jobbe m mennesker........ jeg har sett alt, og det går en vei!!!!
Maja
,Jaaa... jeg er sykepleier og jeg jobber på hjemmetjenesten. Det er ikke bare oppsumere, at vi klager og er altid misfornøyed, som noen kommentert her. Tenk, dersom sykepleier skal å gjøre alt - smøre mat, dusje, vaske opp, ta ut søppel, handle for pasienten - er det nødvendig å ta tung, universitet utdanning? 3 år bachlor, spesjalisere seg og utvikle kompetense? Hvorfør? Da er ikke helsefagarbeider nødvendig...Det er unødvendig å krangle - hver yrke har sin kompetasne. Dersom Norge mangler sykepleierne, hvorfør kommuner bruker dyrt sykepleier kraft til å utføre slike oppfaver jeg nevnet? I hjemmetjenesten - hvis sykepleier må regelmessig gå pleierute,med oppgaver som kan gjøre helsefagarbeider eller assistent, hvor er mål? Hvor muligheter for utvikle yrkekompetanse når man drukner i oppgaver type: ta på strømper, ta ut søppel, tøm dobøtta? Må mann virkelig studere mange år, støtte masse prøver og eksammene for å slutte med denne type oppgaver? Er det virkelig det skal sykepleier å gjøre? Da er jeg ikke overrasket at mindre og mindre folk bestemmer å være sykepleier...
Kristine
,Alt som du har nevnt ovenfor som er oppgaver du ikke skjønner hvorfor du må gjøre er jo sykepleie i så måte?
Hvis du jobber i en kommune hvor avstandene er stor, og du skal til en pasient og gjøre f.eks ett sårstell for så å ringe en hjelpepleier til og ta søpla eller kle på pasienten støttestrømper? Det å gå pleierute som du kaller det er helt nødvendig av og til man må ikke selv glemme de grunnleggende pasient relaterte oppgavene og alle observasjoner i den forbindelse, man kan aldri gjøre en god jobb som sykepleier på medisinrom eller i annet (pasient relatert) administrativt arbeid (samarbeid med fastlege etc) uten å vite om hva som foregår ute i felten.