fbpx Kommunetalen: – Helseministeren mangler kriseforståelse Hopp til hovedinnhold

Kommunetalen: – Helseministeren mangler kriseforståelse

Lill Sverresdatter Larsen. Forbundsleder i NSF

– Vi står i en krise akkurat nå. Da må det krisehåndtering til – med konkrete tiltak for å håndtere den, sier NSFs forbundsleder.

– Jeg er glad helseministeren sier at ledelsesstrukturen må endres, slik at lederne i kommunehelsetjenesten faktisk kan lede og ikke bare administrere sine ansatte. I dag har sykepleierlederne i kommunene en median på 93 personer. Det er altfor mange til at du kan drive ledelse, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, i en kommentar til helseministerens kommunetale.

– Mangler kriseforståelse

Når helseministeren så snakker om at utfordringene med flere eldre og mangel på kvalifisert helsepersonell bare vil øke i årene som kommer, er forbundslederen mer kritisk.

– Det virker som om helseministeren mangler kriseforståelse, sier Larsen og utdyper:

– Ja, det vil bli enda mer utfordrende i årene som kommer, men vi står i en krise akkurat nå. Da må det krisehåndtering til – med konkrete tiltak for å håndtere den. Det virker det ikke som helseministeren har tatt inn over seg.

– Vi mangler sykepleiere – ikke fagfolk

Helseministeren snakket en god del om at Norge mangler fastleger.

– Så går hun over til å snakke om «fagfolk» og «omsorg» i eldreomsorgen. Det som trengs er flere sykepleiere. Det må helseministeren si med klare ord. Det er sykepleierkompetanse samtlige kommuner melder inn at er det aller vanskeligste å rekruttere, sier hun.

Larsen mener helseministeren skjuler hva som faktisk trengs av kompetanse når hun bruker slike ord.

– Hun snakker også om oppgavedeling. Ja, men oppgavene kan ikke bare deles. De må utføres av kompetent personell. Hvis ikke så får vi slike historier som vi har sett i NRK Brennpunkt-dokumentaren.

– Det er vondt for pasientene, pårørende, sykepleiere og helsefagarbeiderne, sier hun.

Heltid uten flere årsverk

Helseministeren snakket også om å prioritere heltid.

– Det er vi også glad for. Problemet er at hun samtidig sier at kommunene ikke skal øke antall årsverk. Hvordan tenker hun at det skal være mulig?

Larsen utdyper:

– De som jobber mest deltid, er ufaglærte og assistenter. Mener ministeren at de skal opp i stilling og at kommunene da skal kutte stillingene til sykepleiere og helsefagarbeidere? Det henger ikke på greip, mener Larsen.

– Det er ikke mulig å prioritere bort noe

Helseministeren sier kommunene må prioritere, men ikke hva de skal prioritere bort.

– Hva tenker du om det?

– Hva er det i det hele tatt mulig å prioritere bort i kommunehelsetjenesten? Det som er der i dag er allerede et minimum. Det er mulig å organisere arbeidet annerledes for å utnytte kompetanse bedre, men hva i all verden mener ministeren kan kuttes? undrer Larsen.

Hun er tydelig på at utfordringene er så komplekse at helseministeren ikke kan dytte alt ansvaret på kommunene.

– Når tilsyn avdekker at det blir begått lovbrudd i 50 prosent av kommunenes eldreomsorg, da er det et funn som helseministeren og regjeringen må sørge for å rydde opp i, sier Larsen.

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Irene Araldsen

Pensjonert sykepleier
1 år 2 måneder siden

Larsen beskriver nøyaktig slik situasjonen er og har vært i mange år. Med eldrebølgen som kommer er det sannelig på tide å sette inn bedre bemanning!
Det er mye som kan omprioriteres i dagens samfunn. Og mange skal bli gamle i dette landet!

Anonym

Sykepleier
1 år 2 måneder siden

Etter å ha hørt både sykehustalen og kommunetalen er begeret fullt, og jeg har bestilt time til karriereveiledning for å komme meg vekk. Jeg gråter av tanken på hvor lite verdt vi i helse er for dagens regjering, når vi atter en gang får beskjed om å spare og omprioritere. Jeg er FERDIG med en jobb med høy belastning og dårlig lønn, når det ikke en gang blir anerkjent. Helseministeren er IKKE min minister!

Line Kristiansen

Sykepleier
1 år 2 måneder siden

Nåværende helseminister har ikke nok kompetanse til sin stilling - hun bør fratre, og gi plassen til en som skjønner seg på omsorg, nestekjærlighet, empati, medmenneskelighet, - og ikke bare på penger!!!!
Det skrives så mye fint - pakkes inn med fine ord, som i virkeligheten ikke gjør arbeidet noe bedre.
"Omorganisering" "Fordele oppgavene" "kursing".....
Det som i virkeligheten trengs, i eldreomsorgen er
FLERE HENDER! Flere sykepleiere og hjelpepleiere/helsefagarbeidere.
Og det koster penger.
Det trengs tøffe politikere som tør å flytte penger til eldreomsorgen, og skjære ned på ting som ikke er "livsnødvendig".

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse