fbpx – Brennpunkt-dokumentaren traff godt Hopp til hovedinnhold

– Brennpunkt-dokumentaren traff godt

Sykepleiernes forbundsleder ble både berørt og rørt av første del av NRKs Brennpunkt-dokumentar om hjemmetjenesten, «Omsorg bak lukkede dører».

NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, sto opp grytidlig onsdag morgen for å få sett Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører».

– Hvordan reagerte du?

– Jeg ble både berørt og rørt, sier hun.

Det er særlig tre områder hun mener politikerne må ta tak i: Ledelse, kompetansebehov og at vedtak ikke kan gjøres kun ut fra medisinske og økonomiske grunner, men også ut fra et sykepleiefaglig perspektiv.

– Å kunne få en verdig alderdom er et aspekt som må med i vurderingene, sier hun.

Larsen mener episoden traff så godt fordi den ikke er outrert og dramatisk, men en stillferdig beskrivelse som er gjenkjennbar.

– De har ikke valgt ut de dårligste pasientene eller der vi kan tenke oss størst avvik.

Larsen mener dokumentaren viser at helsetjenesten mangler folk nok med riktig kompetanse til å gi behandling, pleie og forebygge sykdom hos stadig sykere pasienter.

– Vi mangler folk nok med riktig kompetanse til å gi profesjonell omsorg. Slik at disse – våre foreldre, besteforeldre, våre kjære – kan få en verdig måte å leve hele livet på. Å bo trygt hjemme, skal være akkurat det – trygt. Men også verdig. Faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp står det i lovverket. Omsorgsfull hjelp, sier hun.

– Det er et politisk ansvar

Leder i NSFs faggruppe for geriatri og demens, Tor Engevik, har også sett store deler av første episode av dokumentaren.

– Hva tenker du?

– Det skal selvfølgelig ikke være slik. Hvis folk skal bo lenger hjemme, må det være trygt å bo der, sier han.

Han bet seg også merke i hjemmesykepleieren fra Bodø som kjørte rundt.

– Det viser arbeidspresset og hvor liten tid som er satt av til oppgavene som skal gjøres, sier Engevik.

Han synes også det er et paradoks at antall personer som vil få en demenssykdom i årene som kommer, skal dobles.

– Da er det rart at det ikke bygges flere sykehjemsplasser, men at det er blitt færre. Velferdsteknologi kan gjøre noe, men kan ikke erstatte mennesker. Det ble vel også påpekt i programmet av den ene sykepleiere.

– Siter meg gjerne på at det er et politisk ansvar å sørge for at ressursene står i stil til de oppgavene vi er satt til å gjøre.

Krever ekstern gransking av eldreomsorgen i Oslo

Avsløringene som kom frem i Brennpunkt-dokumentaren har ført til at Høyre nå krever en ekstern granskning av hele eldreomsorgen i Oslo.

– Det som har kommet frem om eldreomsorgen er så alvorlig at vi tenker det er behov for en ekstern gjennomgang av hele eldreomsorgen i Oslo. Vi er nødt til å gjøre dette bedre, forteller gruppeleder Eirik Lae Solberg til NRK.

Granskningen skal ifølge Lae få noen utenfra til å vurdere hva som ikke fungerer og hvordan det kan gjøres bedre.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Stein Høyer

Kvalitetsrådgiver (psykisk helsevern)
1 year 4 months siden

Det er vel og bra om det gjennomføres en ekstern gransking av eldreomsorgen i Oslo, men jeg kan vanskelig tenke meg at den vil avdekke forhold og årsaker vi ikke allerede er vel kjent med. Norsk eldreomsorg trenger ikke primært utredning av hvordan tjenesten leveres i dag. Norsk eldreomsorg trenger ansvarlige politikere som innser at oppnåelse av målet om å utvikle en tjeneste som både brukere, pårørende, ansatte og politikere kan være stolte av, krever bindende politiske vedtak om ressurser som kan sikre nok ansatte i eldreomsorgen, tilfredsstillende fag-kompetanse hos de som jobber i tjenesten, og tilstrekkelig antall sykehjemsplasser.

Anders

Driller
1 year 4 months siden

Høyre ønsker selvfølgelig granskning fordi de kan argumentere for å opprette private sykehjem og tjene penger. Det de absolutt ikke vil gjøre, er å bygge sykehjem, utdanne helsepersonell, legge forholdene til rette for god pleie, eller bruke mere penger.

Bjarne andersen

Konsulent
1 year 4 months siden

Alle ser ut til at det offentlige skal ta ansvaret for våre gamle. Men det er jo vi som velger politikerne. Vi får da skylde på oss selv. Se på andre kulturer, .... tullete vi giddet ikke å bry oss om våre foreldre og skylder på det offentlige.

Bjarne andersen

Konsulent
1 year 4 months siden

Det er lett å klage på kommunen. Det blir flere eldre, skattebetalerne gir de eldre bedre helsetjenester. De eldre krever mer har det bedre og koster skattebetalerne mer. Jo mer vi putter inn jo mer kreves. Og hvor tar vi det fra? De må bli de unge, skal de ikke ha gode lærere. Skal de ha falleferdige skoler. Skal vi legge ned helsetilbud for de unge. Skal vi forsømme våre barn for å hjelpe gull pensjonistene. Ærlig talt de som er gamle i Norge nå er de som har det best historisk og ingen kommer til å få det så bra som dere. Slutt å klage både pårørende og gamle se hvordan det fungerer i fattige land. Vær så snill å tenk på de unge, dere eldre har forbrukt, forurenset og har overlatt alle problemene til neste generasjon. Vær så snill tenk hvor bra dere har der, og tenk at dere har laget systemet selv. Dere som er gamle nå har overlatt en verden i krise til deres barn. Skal dere takkes for det?

Oskar Ødegaard

Snart pensjonist
1 year 4 months siden

Det virker på meg som at det ikke er noen som vil ta inn over seg at det er helt klart noen som har skylda for at det har blitt slik. Alle skylder på alle andre og det er ikke vi som har osv. Det virker som om ingen tør så reise seg opp og si at dette er ikke bra ...DA kan de krenke eller dolke sine arbeidskollegaer og de som sitter å styrer blir furtne og sier de ikke kan kjenne seg igjen i kritikken og slik fortsetter det år ut og år inn..... Det ligger jo klart i dagen hvor problemet ligger ..Trenger ikke jobbe i helsevesenet for å se dette ... Det mangler penger til å ansett nok folk på vaktene , det mangler ydmykhet fra hver eneste leder fra toppen og ned helt til den laveste på gulvet ... Ingen tør å si i fra for da kan det ende med represalier fra overordnet ....Slik er det opp over i hele systemet . På toppen sitter det en helseminister som kun snakker i løs luft og som ikke kan svare på helt enkle spørsmål om hvem som skal bet dette ....
Tror hun og hennes like at det bare ordner seg av seg selv ...Dette har jo eksister i mange mange år ...Har utviklet seg i mange regjeringsskifter opp gjennom årene ... Husker da Støre sto og var fortørnet over sin gamle mor på sykehjem .... Hva har han gjort nå da ...Ikke noe.... Alle de som er på syke/gamle eller hjemme hjem har bet skatt forn nettopp å bli tatt vare på om de trengs når de blir gamle . Så det regjeringen i dag er egentlig å stjele fra de gamle og de pengene de gamle har oppspart i form av skatter og avgifter ....
Samarbeid og kommunikasjon er nøkkel til å få det til . Også å legge sitt eget stillings ego til side og får penger på plass ...DA kan man løse disse problemene ..... Nå er det bare en haug med folk som kun dyrker sine egne interesser for husk ....Det hjelper ikke en døyt med masse fagfolk om ingen jobber på gulvet .... Norge har blitt fir topptungt ....

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse