fbpx Nattarbeid i ti år øker ikke risiko for brystkreft Hopp til hovedinnhold

Ny studie: Nattarbeid i ti år øker ikke risiko for brystkreft

Bilde av dame som holder hendene i kryss over brystene.
BRYSTKREFT: – Vi håper disse funnene kan berolige alle de kvinnene som har jobbet turnus med nattskift om at det er liten grunn til å frykte at arbeidsvanene deres øker risikoen for å få brystkreft, sier Delyth Morgan i Breast Cancer Now i en pressemelding. Foto: Colourbox

En ny, stor studie finner ingen sammenheng mellom nattarbeid og brystkreft hos personer som har jobbet natt de siste ti årene.

Det er forskning.no som først skrev om studien som viser at det ikke er sammenheng mellom brystkreft og nattarbeid blant arbeidstakere som har jobbet natt de siste ti årene. Studien er den største som er gjort på temaet så langt, og omfatter over 102 000 britiske kvinner.

Forskningen ble publisert i British Journal of Cancer og du kan lese hele forskningsartikkelen her.

Håper kvinner blir beroliget

– Vi håper disse funnene kan berolige alle de kvinnene som har jobbet turnus med nattskift om at det er liten grunn til å frykte at arbeidsvanene deres øker risikoen for å få brystkreft, sier Delyth Morgan i Breast Cancer Now i en pressemelding.

Brest Cancer Now er en organisasjon som skaffer finansiering til forskjellige forskningsprosjekter på brystkreft. Det er denne organisasjonen som har finansiert studien.

Kreftforeningen vil ikke avblåse kreftrisiko

– Dette er en solid studie, som konkluderer med at de ikke finner noen sammenheng mellom nattarbeid og brystkreft. En forklaring kan være at kvinnene i denne studien bare ble spurt om de har jobbet nattskift de siste ti årene, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret til forskning.no.

Men hun advarer mot å oppfatte denne studien som at all risiko for brystkreft som følge av nattarbeid er avblåst.

WHO fastholder sannsynlig sammenheng

Selv om det har vært sprikende resultater i forskningen rundt brystkreft og nattarbeid, fastholder WHO sitt standpunkt om at det er en sannsynlig sammenheng. Ifølge forskning.no begrunnes standpunktet med en forskningsoppsummering som ble publisert i The Lancet. Denne oppsummeringen viser at nattarbeid sannsynligvis gir en forhøyet risiko for brystkreft, og viser blant annet til en stor, amerikansk studie av sykepleiere.

Studie om økt kreftrisiko trukket tilbake

Samtidig ble en samlestudie fra 2018 som konkluderte med at nattarbeid gir kvinner økt kreftrisiko, trukket tilbake tidligere i år. Årsaken var at analysen, som var utført av kinesiske forskere, inneholdt en rekke metodefeil som endret konklusjonene, melder forskning.no.

Forskning.no omtalte den kinesiske studien i januar 2018, og saken er nå utstyrt med et varsel om at studien ble tilbaketrukket fra tidsskriftet Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.