Ber arbeidsgivere og skoler rette søkelys mot trakassering

NSF-leder Eli Gunhild By mener det er en svært viktig oppgave for arbeidsgiver å få bukt med seksuell trakassering.
– Dette er dessverre ikke overraskende, kommenterer leder av Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, da hun får presentert hovedfunnene fra Sykepleiens spørreundersøkelse.
Les også: Yngre sykepleiere oftest utsatt for trakassering fra ledere og kolleger
– Vi har også andre undersøkelser som viser at seksuell trakassering er noe våre medlemmer opplever.
Hun beskriver situasjonen som uakseptabel.
– Jeg håper og tror at #metoo-kampanjen bidrar til å få både ledere og andre til å tenke over hvordan deres egen oppførsel virker, og til å sette i verk tiltak for å forebygge og avdekke seksuell trakassering.
Sårbare studenter
Av svarene i spørreundersøkelsen fremgår det at de yngste blant sykepleierne er vesentlig mer utsatt for seksuell trakassering enn eldre. I fritekstsvarene er det mange som forteller om episoder fra studietiden.
Les også: Sykepleiernes egne historier om trakassering fra ledere og kolleger
By oppfordrer studiesteder og praksissteder til å rette søkelys mot problematikken.
– Studenter som er i praksis, er unge, uerfarne og i en sårbar situasjon fordi de kanskje skal søke på jobb på samme arbeidsplass når de er ferdig utdannet, påpeker hun.
– Hvis arbeidsplassen har en kultur for å snakke om disse tingene, og gode systemer for å varsle, blir det lettere å ta tak i problemene.
En plikt å si fra
Et mindretall av dem som oppgir å ha opplevd trakassering og overgrep fra andre ansatte i jobbsammenheng, sier de varslet om hendelsen. På spørsmål om virksomheten har rutiner for varsling og håndtering svarer over halvparten «vet ikke».
Les også: Få varsler om trakassering
– Det er et arbeidsgiveransvar å ha gode rutiner for varsling, påminner By.
Hun minner om at Helsepersonelloven gir klare føringer for at sykepleiere ikke bare har rett til, men også plikt til å si fra om kritikkverdige forhold i helsetjenesten.
– Men arbeidsmiljøet og det å få bukt med seksuell trakassering er også en svært viktig oppgave for arbeidsgiver, sier NSF-lederen.
– Alle har rett til et trygt arbeidsmiljø. Derfor er det viktig at man sørger for å etablere en kultur og holdninger der det også varsles om denne type forhold og der varslene følges opp på en god måte.
Bli med på fullskalaøvelse
Her øver norske sykepleiere på smitteberedskap i 10.000 meters høyde.
0 Kommentarer