fbpx Mannlige sykepleieres egne fortellinger om trakassering Hopp til hovedinnhold
Seksuell trakassering

Mannlige sykepleieres egne fortellinger om trakassering

Uklart bilde av en gruppe sykepleiere på sykehus.

Mannlige sykepleiere oppgir oftere enn kvinnelige at de er blitt seksuelt trakassert av kolleger og ledere. Her er noen av deres historier.

Les også:  Mannlige sykepleiere mer utsatt for trakassering

«Jeg var bestyrer og en kvinnelig hjelpepleier grep etter min penis. Noen varsling eller administrative forføyninger var ikke noe å tenke på. Det ville kun blitt leven – og påstand mot påstand»


«Har opplevd som mann å bli seksuelt trakassert av min tidligere nærmeste kvinnelige sjef, som var tjue år eldre enn meg. Det pågikk i et par måneder.»


«Som mann i helsevesenet opplever jeg klåing, nedsettende seksuelle kommentarer både fra pasienter og pårørende. Men jeg har ikke noe problemer med det sånn sett. Det er jo ikke gøy, men jeg prøver å gi beskjed at det ikke er greit og at hvis de vil ha hjelp fra meg må de oppføre seg.»


«Det virker som at det går en annen grense for trakassering av menn. Jeg har blitt kilt, «slått» i magen, og fått uønsket oppmerksomhet rundt min penis. Kvinner er det sterkeste kjønnet i helsevesenet, uten tvil. På grunn av dette har jeg sluttet på sykepleiestudiet, og heller begynt å studere medisin.»


Fakta
Om historiene

Historiene er hentet fra fritekstfelt i Sykepleiens spørreundersøkelse. Enkelte tekster er noe redigert av hensyn til lesbarhet og anonymisering.


«Personlig har jeg ganske høy terskel når det gjelder klåing og klarer lett å legge det bak meg. Men kommentarer som sitter godt fast i minnet, er når kollegaer og medstudenter har kommet med kjønnsdiskriminerende uttalelser.»


«Det fremstilles lattermildt fra kolleger at pasient på 90 år hevder å være gravid med mitt barn. For meg fremsto dette som en hentydning om seksuelt avvik.»


«En kvinnelig lærer ved sykepleierhøgskolen kom med seksuelt ladete kommentarer angående menn som sykepleiere. Spesielt i stell situasjoner. Følte meg ikke seksuelt krenket, men i en sårbar situasjon var hennes humor helt feilslått.»


«Hadde jeg som mann gjort det med kvinner som kvinner har gjort mot meg opp igjennom årene, så hadde jeg fått sparken eller straff.»


«Mye av kommentarene fra kolleger er om min homofile legning. Kommentarer om at jeg liker å bli penetrert analt, intime spørsmål om mitt sexliv, ubehagelig vitsing om homosex rettet mot meg og så videre. Opplever dette fra både kvinner og menn.»


«Jeg hadde i en årrekke en leder på en arbeidsplass der jeg var eneste mann, som stadig skulle insinuere at jeg var et veldig aktivt seksuelt vesen. Trolig for å være morsom. Syklet jeg til jobb og var litt svett i panna, kom jeg fem minutter for sent, eller var litt krøllete i luggen, ja da skulle alle få høre om hvordan kjerringa mi hadde fått gjennomgå. Fruen ble ofte framstilt som et taust offer som jeg holdt hjemme som sexslave. Da vi ventet vårt fjerde barn ble jeg truet med å ‘få kuken klipt av’. Det paradoksale er at i trakasseringen, ble jeg fremstilt som overgriperen, den aktive som aldri lot fruen være i fred. Jeg angrer på at jeg ikke gjorde noe, og lederen burde opplevd konsekvenser.»


«Jeg har fått flere antydninger fra kvinnelige ledere om forfremmelse som belønning for seksuelle tjenester.»


«Under mitt første år som sykepleier, i begynnelsen av en nattevakt, sto jeg og forberedte medisiner ved min medisinvogn. Samtidig som en kvinnelig kollega går forbi, drar hun ned buksene mine. Der sto jeg i underbuksene, sjokkert av hendelsen. Når jeg spør hvorfor hun gjorde som hun gjorde, får jeg til svar at det var fordi mine bukser allerede var så langt nede at hun følte hun like gjerne kunne dra ned de helt. Jeg drar buksene opp og informerer min kollega om at hvis jeg som mann hadde gjort det samme mot henne, hadde det sikkert fått alvorlige konsekvenser for meg. Jeg fikk et sjenert flir som svar, og det føltes som om min kollega tok til seg det jeg hadde sagt.»


«Jobber ved en alarmsentral for mottak av trygghetsalarmer med utrykning ved reell alarm. En kvinnelig bruker trykker ofte på alarmen og sier at hun har falt på gulvet og ikke kommer seg opp. Ved ankomst bruker viser det seg gjentatte ganger at hun ligger uten klær i sengen. Dersom det er en mannlig ansatt som kommer, pleier hun å sprike med beina og ønske nærkontakt.»


«Jeg opplever at kvinner i helsevesenet ikke selv tenker over at deres handlinger, som de enkelte ganger utfører mot mannlige kolleger, hadde blitt ansett som overtramp om de hadde blitt utført mot dem av en mannlig kollega. Slengkommentarer, beføling og generell sjargong på arbeidsplasser innenfor helsevesenet har ofte fått meg til å lure på om det er dette som er normen for hvordan man skal oppføre seg mot kolleger av det motsatte kjønn.»


«Prat, vitsing og fleip fra kvinnelige kolleger med seksuelle undertoner og ‘tilnærmelser’ retta mot mannlige pleiere er liksom akseptert. Er ikke så sikker på om det hadde blitt tolerert på samme måte andre veien.»


«Med all oppmerksomhet om seksuell trakassering og uønsket seksuell atferd, oppleves det ubehagelig å være mannlig sykepleier i et kvinnedominert yrke. Man føler til tider at man er mistenkeliggjort uten faktisk å ha gjort noe, og man blir meget bevisst egen atferd.»


«Jeg har en kvinnelig kollega som er en del år eldre meg. Det har vært to tilfeller der hun klasker meg på rumpa, og når hun har vært på fylla og vi har vært ute sammen med andre kollegaer har hun drevet med unødvendig fysisk kontakt og berøring»


«Da jeg var student var min kontaktsykepleier pågående seksuelt, både verbalt og fysisk. Det var håndspåleggelse på lår og stryking opp mot penis når jeg kjørte ut til oppdrag, samt klapsing og klyping på rumpen og invitasjoner hjem til henne. Hun var en voksen kvinne og vanskelig å avvise da jeg var i en sårbar situasjon som student og hadde strøket en praksis tidligere.»


«Har gjennom hele min arbeidsperiode i hjemmesykepleie opplevd å bli diskriminert på grunn av mannlig kjønn. Både av brukere og systematisk på arbeidsplassen. Dette gjennom kommentarer og handlinger fra brukere. Ledelsen er uinteressert i å tilrettelegge arbeidsplass for menn, da jeg var den eneste mannlige sykepleieren. Har flere ganger vurdert å bytte yrke, selv om jeg ble ferdigutdannet i fjor.»


«Som mann i et særdeles kvinnedominert yrke, har jeg opplevd at både kvinnelige kollegaer og ledere anser seksuell trakassering av meg som mann som både ‘morsomt’ og ‘uskyldig’ – noe jeg neppe tror ville vært tilfellet om de som kvinnelige arbeidstakere på en mannsdominert arbeidsplass hadde blitt utsatt for tilsvarende. Særlig når ledere er pådrivere for disse ‘morsomhetene’ føles det håpløst å varsle om forholdene.»


«Jeg har som mannlig sykepleierstudent flere ganger følt meg kjønnsdiskriminert av kvinnelige, eldre sykepleiere.»


«De aller fleste mannlige sykepleierne jeg har snakket med, har en historie eller to å fortelle. Kvinner i helsesektoren har mange svin på skogen. Det er min erfaring etter snart tjue år i sykehus.»


«Som ung sykepleier ble jeg befølt på jobb og fikk jeg svært uønskete ‘klemmer’ fra voksne sykepleiere. De sto på lur rundt et hjørne, hoppet frem og holdt hardt rundt meg mens de gned brystene sine mot min overkropp. Det var liksom morsomt – overhodet ikke.»


«Menn er en utsatt gruppe, både fra kollegaer og pasient/bruker. Hvis man forteller til sine kvinnelige medarbeidere om hendelser, blir man bare ledd av og de få mannlige medarbeidere anser det som luksus. At jeg er heldig som får slik oppmerksomhet. Man blir tatt på rumpa av kvinnelige medarbeidere og brukere/pasienter, og de tror det er greit, siden jeg er en mann. Om jeg hadde gjort det samme, hadde jeg blitt sparket fra jobben.»


«Jeg har opplevd å få uønsket seksuell oppmerksomhet fra kvinnelige ledere ved sosiale tilstelninger. Det førte til at jeg ikke deltok på slike tilstelninger i det hele tatt etter noen slike opplevelser, da dette ble veldig ubehagelig. Det var vanskelig å ta tak i dette som mann i et kvinnedominert miljø, også fordi det var kvinnelige ledere som utøvde trakasseringen.»


«Å være mann i et kvinnedominert yrke er en utfordring, spesielt når det gjelder seksuell trakassering, da det er uvanlig og unormalt at en mann reagerer på oppførsel til en eller flere kvinner, samt at de møter lite forståelse når dette blir tatt opp. Hvis jeg som mann, tar opp problemet blir det spøkt bort og man ler av det. Hvis en kvinne tar det opp, blir det møtt med forståelse og fordømming. Det å være mann og si at man ikke liker seksuell tilnærming fra en kvinne er unormalt. Det normale er at en mann skal synes det er greit og like det. Det vanskeligste i min situasjon, var først følelsen av at det ikke ble tatt på alvor, at alle rundt bagatelliserte det og spøkte med det, mens jeg synes det var ubehagelig.»


«Menn i sykepleien tillater ‘snille omfavnelser’ og kommentarer om kropp av kolleger, men det er absolutt ikke okay.»


«Kvinnelige middelaldrende sykepleiere sin atferd overfor yngre menn bør problematiseres. Det er ikke snakk om trakassering, men om klein oppførsel.»


«Kvinnelig pasient ber meg vaske henne ekstra hardt og lenge nedentil ‘sånn at hun kanskje endelig kan få seg en orgasme’. Mannlig pasient spør om jeg kan hjelpe ham å onanere mens han ligger med urinkateter ‘så han ikke skader pikken’.»


«Som mann i helsetjenesten har jeg opplevd mange uønskete tilnærmelser, som har gjort det vanskelig å jobbe på samme skift som enkelte kollegaer.»


«Som mann i helsevesenet opplever jeg at kvinner kan tillate seg atferd, generalisering og kommentarer om menn som er krenkende og kjønnsdiskriminerende på en måte som hadde vært helt uakseptabel om rollene hadde vært omvendt. Dette er det lite fokus på da temaet synes å handle mer om menn enn om atferd/oppførsel/likestilling.»


«Svært mye vitsing og ubehag som eneste mann med homofil legning i rent kvinnemiljø.»


«Jeg vil fortelle om en hendelse fra studietiden, som et eksempel på at vi gutta blir også utsatt for trakassering av seksuell art. Jeg var i praksis på et sykehjem, og avdelingslederen, en nyskilt dame i midten av 30 årene, ba meg komme inn på kontoret hennes og lukke døren. Hun ba meg deretter om å massere nakken hennes. Jeg sa at det var kanskje litt upassende. Hun sa da at det var da ikke så farlig. Jeg tenkte at «ja ja, det kan vel ikke skade». Jeg begynte å massere henne på skuldrene og da jeg hadde gjort det en stund, tok hun plutselig hånden min ned på brystet sitt og sa «liker du dette, eller?» Jeg sa at det ville jeg ikke kommentere og gikk fra kontoret. Hun inviterte meg etter dette gjentatte ganger på middag hjem til seg, med klare hentydninger om hva ‘desserten’ skulle være. Jeg husker at jeg opplevde hendelsene som ubehagelige, og fikk jo ikke akkurat respekt for dama som leder, men jeg gjorde ikke noe med det. Det er jo bare ‘gøy’ når det skjer med menn.»


«Da jeg som ung, mannlig sykepleierstudent/pleieassistent, deltok på jobbfester, julebord og liknende, var det mer regelen enn unntaket at jeg måtte danse med alle de kvinnelige ansatte. Dansingen i seg selv var ikke problemet, men det å bli befølt og oppleve å få tunger langt ned i halsen uten å ønske det selv, var noe som skjedde regelmessig – uten at noen tok tak i det. Dette var jo bare festlig, siden jeg var homofil.»


«Som mann i et kvinnedominert yrke, opplever jeg at det forventes at jeg må tåle kommentarer og et og annet klapp på rumpa fra kolleger. Om jeg hadde gjort/sagt det samme til en kvinnelig kollega, er jeg usikker på om det hadde vært like greit. Jeg har sagt ifra om dette til den det gjelder og fikk da til svar at det jo bare var på spøk. Jeg opplever at det kan være en hårfin grense mellom spøk og alvor når det gjelder dette temaet, uavhengig av kjønn.»


«Menn i sykepleie opplever ofte slike hendelser, spesielt verbalt fra kvinnelige kolleger, men dette blir vanskelig å ta opp. Vet noen har prøvd dette, men som menn i et kvinnemiljø, blir dette svært vanskelig. Opplever at mange kvinner synes det er ‘greit’ å herje litt med oss gutta. Dette er ikke ok.»


«Jeg snakket med en kvinnelig kollega i avdelingens baseområde da en annen kvinnelig kollega plutselig sto bak meg og dro av meg buksa. Dette var åpenbart ment som en (dårlig) spøk, men hadde jeg som mann gjort det samme på henne, hadde jeg trolig mistet jobben.»


«Har opplevd kvinnelige kolleger, kursledere og lektorer som har tatt meg i skrittet eller andre steder. Dette midt under praktiske prøver eller i arbeidshverdagen. Men ingen tror det skjer.»


«Et rykte ble satt ut av en kvinne om at jeg brukte prostituerte. Hun fikk jobben som innebar en fast stilling. Jeg fikk ikke jobbe der mer. Jeg sto på tur til å få den faste stillingen.»


Fakta
Slik gjorde vi det
  • Undersøkelsen ble gjennomført mellom 22. januar og 5. februar 2018 ved hjelp av verktøyet Enalyzer.
  • Et elektronisk spørreskjema ble sendt ut per epost til 99 867 personer oppført i Norsk Sykepleieforbunds medlemsregister. Det ble sendt en påminnelse.
  • Totalt 21 316 personer deltok i undersøkelsen.
  • Besvarelsene var anonyme, og Sykepleien kan ikke kople svar til person, bortsett fra der deltakerne selv har valgt å identifisere seg i fritekstfelt.

Hvis du har vært rammet:

Sakene om trakassering fra pasienter:

Sakene om trakassering fra kolleger og ledere: 

Sakene om varsling:

Sakene om menn: 

Reaksjoner og meninger:

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse