fbpx Sykepleiernes egne historier om trakassering fra ledere og kolleger Hopp til hovedinnhold
Seksuell trakassering

Sykepleiernes egne historier om trakassering fra ledere og kolleger

Hånd mot rumpe.

I Sykepleiens spørreundersøkelse oppgir rundt 650 NSF-medlemmer å ha vært utsatt for seksuell trakassering fra kolleger, ledere eller andre ansatte det siste året. Her er et utvalg av deres historier.

«Leder ville ha sex. Prøvde seg utallige ganger. Måtte slutte i jobben på grunn av det.»


«Ble dyttet ned i en tom seng, og mannlig kollega la seg oppå meg. Jeg kjempet imot og kom meg unna.»


Les også: Sykepleiernes egne historier om trakassering fra pasienter


«En overlege på min forrige arbeidsplass sendte gjentatte meldinger på SMS hvor han prøvde overtale meg til å ha sex med ham, og hvor han beskrev hva han ville gjøre med kroppen min. Han visste jeg holdt på å spare til egen bolig, og tilbød seg å betale meg penger for å møte ham.»


«En mann i en ledende stilling utsatte unge kvinner for uønsket seksuell oppmerksomhet, særlig sykepleierstudenter og ekstravakter. Hvis de ikke var 'med på leken', fikk de ikke vakter på avdelingen.»


«Overlegen tar meg på rumpa idet vi skal inn på rommet til pasienten for å ha visitt.»


«På min nåværende arbeidsplass på et sykehjem opplevde flere av mine kvinnelige kollegaer å bli seksuelt trakassert av den mannlige sykehjemslegen. Når de responderte negativt til hans seksuelle tilnærmelser, gikk det ut over både sykepleiere og pasienter i den grad at han ikke kom når vi trengte legetilsyn til dårlige pasienter. Ledelsen hadde ingen rutiner for hvordan de skulle håndtere dette og mente det gikk på dårlig samarbeid mellom lege og sykepleier. Han jobber der ennå.»


«I min praksistid som sykepleierelev besvimte jeg på jobb av ukjent årsak. En lege ba meg bli med inn på hans kontor. Han holdt meg der, fast i begge overarmer og kysset meg lenge på munnen. Etterpå sa han: 'Det du trenger, er kjærlighet'. Jeg snakket aldri med noen om dette.»


Les også: Yngre sykepleiere oftest utsatt for trakassering fra ledere og kolleger


«Som ung ble jeg tilbudt en annen stilling hvis jeg ville innlede et forhold til leder, hvilket jeg avslo.»


Fakta
Om historiene

Historiene er hentet fra fritekstfelt i Sykepleiens spørreundersøkelse. Enkelte tekster er noe redigert av hensyn til lesbarhet og anonymisering.


«Som sykepleierstudent hadde jeg en ubehagelig opplevelse med min mannlige veileder på det lille medisinrommet på praksisplassen. Jeg sto ved benken og gjorde klar medisiner, da han gned seg inntil meg bakfra med en tydelig erigert penis mot rumpa mi. Jeg ble helt perpleks og klarte ikke si noe, men forsvant ut av medisinrommet så fort jeg kunne. Jeg rapporterte aldri hendelsen.»


«Som mannlig sykepleierstudent på 90-tallet ble det fort rykter om seksuell legning (homo), og en del kommentarer om at jeg var 'lammekjøtt' og min seksuelle kapasitet. Det gjorde meg absolutt ingenting, men kvinner er ikke stort bedre enn menn på kommentarer. Det kommer bare annerledes ut.»


«Som anestesisykepleier opplevde jeg tre ganger at avdelingsoverlegen gned og presset seg mot meg med erigert penis, mens han konverserer hyggelig med kirurgen som opererte. En kollega kommenterte det inntrufne med at det ikke burde nevnes fordi hans datter jobbet i avdelingen, og det ville være veldig leit for henne.»


«Jeg har jobbet med en ti år eldre mann i ti–elleve år som nesten daglig klyper og kiler. Han kommer tett på og spør 'har det blitt noe på deg?' Dette har jeg opplevd som svært slitsomt, ekkelt og krenkende. Har tatt det opp med leder, som ikke bryr seg.»


Les også: En av tre unge sykepleiere trakassert av pasienter siste år


«Jeg jobber på et sted der en kollega både tafset og kom med meget upassende kommentarer til flere unge kvinnelige medarbeidere. Selv om det ble rapportert inn til ledelsen, og etter gjentatte overtredelser, fikk han bare en advarsel og begrunnelsen var at 'det ville være så synd om han skulle miste jobben'. Ikke bare handlingene hans, men også en rett og slett tannløs ledelse har nå kostet oss flere gode medarbeidere.»


«Virksomhetsleder fortalte at han og kona hadde åpent forhold, og han lurte på om jeg var interessert. Han forklarte at kona måtte godkjenne på forhånd, men i mitt tilfelle ville ikke det være noe problem.»


«Jeg har måttet bytte jobb og mistet muligheter for avansement på grunn av mannlig leder som ikke taklet å bli avvist ved tilnærmelser.»


Fakta
Slik gjorde vi det
  • Undersøkelsen ble gjennomført mellom 22. januar og 5. februar 2018 ved hjelp av verktøyet Enalyzer.
  • Et elektronisk spørreskjema ble sendt ut per epost til 99 867 personer oppført i Norsk Sykepleieforbunds medlemsregister. Det ble sendt en påminnelse.
  • Totalt 21 316 personer deltok i undersøkelsen.
  • Besvarelsene var anonyme, og Sykepleien kan ikke kople svar til person, bortsett fra der deltakerne selv har valgt å identifisere seg i fritekstfelt.

Hvis du har vært rammet:

Sakene om trakassering fra pasienter:

Sakene om trakassering fra kolleger og ledere: 

Sakene om varsling:

Sakene om menn: 

Reaksjoner og meninger:


«En mann, som også var ansatt på sykehuset, la hendene sine på mine bryster. Vi var begge i uniform. Jeg kjente ham av utseende, men ikke navn. En helt umotivert handling. Jeg fikk sjokk og unngikk etter det å bevege meg i den delen av sykehuset hvor han jobbet. Ubehagelig og skamfullt. Fortalte det aldri til ledelsen. Skulle ønske jeg hadde gjort det.»


«Mannlig avdelingsleder forsøkte å få sex med kvinnelig ansatt med løfte om fordeler i jobben. Ble avvist, men gjentok dette. Meldt til et høyere ledelsesnivå. Ingen reaksjon.»


«En lege foreslo at jeg skulle bli med ham hjem når kona hans var bortreist mens jeg assisterte han under suturering. Jeg ble så overrumplet over hans forslag og frekkhet at jeg mistet taleevnen. Jeg har dessverre aldri meldt dette til lederen.»


«En overlege kommenterte høyt under legevisitten på et rom med fire mannlige pasienter at jeg sikkert var like god i sengen som ved sengen.»


«Som ung sykepleier ble jeg befølt, tatt på og ikke minst fikk jeg svært uønskete 'klemmer' fra én eller to voksne sykepleiere. De kunne stå på lur rundt et hjørne, hoppe frem og holde hardt rundt meg mens de gned brystene sine mot min overkropp. Det var liksom morsomt – overhodet ikke.»


«En lege presset underlivet mot meg da jeg sto med ryggen til. Jeg jobbet da med en intensivpasient.»


«En kollega kom til meg for to år siden og fortalte om seksuell trakassering fra vår felles leder. Han hadde blottet seg for henne, låst henne inne på et rom og sendt flere seksualiserte noveller til henne. Det pågikk over måneder. Vi fulgte sykehusets retningslinjer for varsling, men er dessverre ikke imponert over hvordan hovedverneombud, arbeidsmiljøavdeling og øverste ledelse håndterte saken.»


«Det virker som at det går en annen grense for trakassering av menn. Jeg som mann, har blitt kilt, 'slått' i magen og fått uønsket oppmerksomhet rundt min penis. Kvinner er det sterkeste kjønnet i helsevesenet, uten tvil. På grunn av dette har jeg sluttet på sykepleiestudiet og heller begynt å studere medisin.»


«En mannlig kollega kommenterte leppestiften min med utsagnet 'fordelen med den fargen er at han du suger kan se om du har deepthroatet ham eller ikke'. Samme kollega kommenterte også mitt gode humør: 'om jeg hadde startet morgenen med kuk?' Jeg meldte fra ved flere anledninger, med eksempler på at han fortalte spesielt grove vitser under morgenmøtet og lunsjen hver helg jeg jobbet. Alle var så vant til det at de ikke løftet et øyebryn eller gadd 'å gi ham oppmerksomhet', som de sa, for da 'fortsatte han ikke'. Jeg byttet jobb én måned etterpå.»


Les også: Den ustyrlige pasienten


«Da jeg var sykepleiestudent i hjemmesykepleien, var min kontaktsykepleier pågående seksuelt, både verbalt og fysisk. Det var håndspåleggelse på lår og stryking opp mot penis når jeg kjørte ut til oppdrag, samt klapsing og klyping på rumpen og invitasjoner hjem til henne. Hun var en voksen kvinne og vanskelig å avvise, da jeg var i en sårbar situasjon som student og hadde strøket en praksis tidligere.»


«Det er en ukultur på min arbeidsplass med konstant fokusering på kropp, bekledning og stadige kommentarer som 'hey sexy' og 'søta'. Mannfolk som klasker en på rumpa, og ved julebord og liknende er flere klåfingret og det blir alltid tafsing.»


«En mannlig sykepleier har oppført seg seksuelt overfor flere kvinnelige studenter, både med verbale utsagn og berøring i form av klyping og smekk på rumpa. Da en annen sykepleier på avdelingen konfronterte ham med dette, sa han at det brydde han seg ikke om. Han gjorde hva han ville med sine studenter.»


«Det er sårt behov for et bedre system for å varsle, bli hørt og tatt på alvor. Jeg har vært redd for å varsle, fordi jeg ikke har visst hvor, har vært redd for at det går ut over meg og tenkt at det ikke hjelper. Og hvem skal man gå til hvis ledelsen er en del av problemet?»


«Da jeg var student i praksis, ble jeg utsatt for trakassering av en overlege på avdelingen. Han forstyrret meg med uønskete blikk, kommentarer og ubehagelige invitasjoner, selv om jeg nektet alt. Han har til og med forsøkt å finne hvor jeg bodde. Han gjorde alt han kunne for å bli alene sammen med meg for å komme med ubehagelige kommentarer og spørsmål. Jeg har ikke rapportert vedkommende, fordi jeg var redd for konsekvensene.»


«Da jeg jobbet som student i hjemmesykepleien i Oslo opplevde jeg mye uønsket oppmerksomhet fra en mannlig kollega. Han ville ofte massere meg, slo meg på rumpa og ønsket klemmer hele tiden. Det ble så ille at jeg heller jobbet overtid hver dag og droppet å komme inn til pause, bare for å slippe ham.»


«Jeg ble utsatt for verbal seksuell trakassering da jeg som sykepleierstudent hadde praksis i psykiatri. Min veileder brukte seksuelle tilnærmelser og talemåter daglig, noe som var utrolig ubehagelig. Flere dager på kjøreturen hjem fra vakt gråt jeg så mye at jeg måtte stoppe bilen. Selv om det aldri var fysisk trakassering, var det fysisk og psykisk utmattende. Som student er det også vanskelig å si ifra, da man er redd for at praksisen ikke skal bli bestått.»


«Det at det startes rykter om min seksuelle ‘aktivitet’ på jobben, opplevde jeg som svært ubehagelig, spesielt siden jeg har samboer og småbarn. Ryktet gikk ut på et veddemål om jeg eller en annen ansatt hadde hatt sex med en kollega. Dette var jo selvfølgelig ikke tilfelle, men likevel ødeleggende for meg og min familie. Det ødela tilliten min til mange av de ansatte, og jeg kjenner at jeg ofte føler meg paranoid på jobben. Jeg har kjent på en følelse av angst før jeg skal på jobb og har bestemt meg for å finne en ny jobb i nær fremtid.»


Les også: Var totalt uforberedt på tilnærmelser fra pasienter


«Lederen min opptrådte veldig upassende. Han kunne sitte og stirre, og så spørre hvordan jeg var blitt så fit. Han kunne komme bort benet mitt og så spørre om jeg flørtet med ham og si at han kjente frysninger i hele kroppen. Det endte med at kolleger meldte ifra til høyere hold, og jeg måtte uttale meg i saken. Kolleger mente at jeg var den aktive part, og dette opplevdes veldig sårende. Saken ble avgjort slik: De kunne ikke se at leder hadde gjort noe upassende, men leder ble likevel informert om det jeg opplevde som upassende. Videre fikk jeg tilbud om omplassering og et stipend på 25 000. Jeg ga beskjed om at jeg skulle tenke på det. Da jeg kom tilbake, opplevde jeg å bli fratatt arbeidsoppgaver. Jeg er nå 100 prosent sykemeldt i påvente av ny jobb. Det oppleves veldig urettferdig.»


«En av mine mannlige kolleger, som var lege og psykiater, hadde det med å høylytt kommentere kropp og utseende til noen utvalgte sykepleiere, deriblant meg. 'Tilfeldig’ kroppskontakt, som stryking og klemming i forbifarten, var dagligdags. En gang tok jeg ham i å stå bak meg og gjøre megetsigende hoftebevegelser da jeg bøyde meg over bordet på personalrommet, til to andre mannlige kollegers fornøyelse. En gang på nattevakt tok han plutselig tak i ansiktet mitt og kysset meg. Jeg sa tydelig ifra at det ikke var greit, men han bare flirte. Jeg sa fra til sjefen min dagen etter, men han bare trakk på skuldrene og sa at NN ‘er litt sånn. Det er ikke noe å bry seg om’.»


«En mannlig kollega tålte ikke avvisning av hans seksuelle oppførsel og forslag. Situasjonen ble uholdbar, og jeg byttet jobb. Orket ikke ta dette opp med noen.»


«For meg var det min nærmeste leder som trakasserte meg på det groveste. Det gjør vondt den dag i dag. Skamfølelsen er stor. Har det ikke vært for at jeg jobber som psykiatrisk sykepleier og har kunne bruke mye av min erfaring på håndtering av situasjonen, vet jeg ikke om jeg har vært der jeg er i dag. Det har vært en stor påkjenning, og det har kostet mye. Også fordi jeg valgte å holde alt skjult, da skammen og hensynet til ‘overgriper’ var større enn å våge å melde det.»


«Bruk av referanser ved skifte av jobb var årsaken til at jeg ikke gjorde noe med hensyn til lederen som drakk seg full og tafset og forsøkte å kysse og klå på hver lønningspils. Jeg kunne ikke risikere dårlig referanse og dermed minske mulighetene for å få ny jobb.»


«En lege ble overrasket da jeg fortalte at jeg var gravid. Han fortalte at han pleide å kunne lukte det på kvinnene rundt seg, hvor de var i menstruasjonssyklusen. Han kunne også kjenne det på lukten om noen var gravide. Jeg følte meg utrolig blottlagt ved tanken på at han gikk rundt og luktet på meg og andre.»


«Jeg meldte fra om trakassering fra en kollega i ledende stilling. Det ble tatt opp med vedkommende. Det ble først rabalder og utskjelling, som om jeg var skyld i det selv. Jeg vet ikke hva som skjedde, men plutselig snudde han om og ble vennlig. Han sluttet å trakassere de kvinnelige ansatte og ble en dyktig og pålitelig leder.»

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse