Helsearbeider saksøker Skatteetaten

Sykepleier som går nedover en sykehjemskorridor.
UNNGÅ REGLENE: NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By, mener det ikke er noen tvil om at arbeidsgivere ser sitt snitt til å omgå turnusregler og makslengder på vakter ved å bruke konsulenter uten verneregler i arbeidsmiljøloven. 

Skatteetaten nekter å beskatte en kvinnelig helsearbeider som enkeltmannsforetak fordi de mener hun egentlig er en vanlig arbeider. Skatteetaten får støtte fra både Fagforbundet og NSF.

Dagbladet skrev tidligere denne uken om den kvinnelige helsearbeideren som saksøker Skatteetaten. Aleris, som er en av de største private helseaktørene i Norge, betaler kvinnens advokatutgifter. Utfallet av rettssaken kan få konsekvenser for hele omsorgsbransjen.

Maskerte arbeidere

Både NSF og Fagforbundet støtter Skatteetatens vurdering. Fagforbundet sier til Dagbladet at de er kritiske til innleie av konsulenter fra enkeltmannsforetak fordi de mener dette i realiteten handler om maskerte vanlige arbeidere, og ikke selvstendig næringsdrivende. Veksten av private aktører i helse- og omsorgssektoren har skapt en situasjon der arbeidere føler seg presset til å opprette enkeltmannsforetak, ifølge Fagforbundet.

Viktig sak

– Er NSF enig med Fagforbundet?

– Vi er enige med Fagforbundet i at det er svært uheldig og helt uakseptabelt når man tror at det er en arbeidskontrakt man inngår, men så viser det seg å være en kontrakt mellom et enkeltpersonforetak og en arbeidsgiver. Det blir helt feil, og helt klart en omgåelse av regelverket, sier NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By.

Hun mener disse personene i realiteten er i kjernegruppen av dem som arbeidsmiljøloven skal verne.

– Når arbeidsgiverne i stort omfang innen helse bruker «konsulenter» der det er helt ordinære arbeidsforhold de egentlig trenger, så er vi sterkt kritiske til dette, sier NSFs forbundsleder, By.

– Uakseptabel omgåelse av reglene

Eli Gunhild By mener det ikke er noen tvil om at arbeidsgivere ser sitt snitt til å omgå turnusregler og makslengder på vakter ved å bruke konsulenter uten verneregler i arbeidsmiljøloven. 

– Noe 22 000 enkeltmannsforetak innenfor helse- og omsorgssektoren tilsier. Men dette er altså en uakseptabel omgåelse av reglene, og det er bra at skatteetaten har satt ned foten, sier By.

Hører ikke hjemme i omsorgssektoren

– Har dere noen mening om fordeler og ulemper med helsepersonell som opererer som enkeltmannsforetak?

– I sykehjem og omsorg for øvrig har dette ingen plass og jeg kan vanskelig se at det er noen fordeler som helst for arbeidstakere eller «konsulentene». Ulempene er, som Fagforbundet sier, både dårligere rettigheter for den enkelte, men også dårligere tjenestetilbud over tid, sier Eli Gunhild By.

NSF har ingen oversikt over hvor mange sykepleiere som er registrert som enkeltmannsforetak.

– Men jeg er redd for at altfor mange har blitt presset inn som enkeltmannsforetak i stedet for å være ansatt, sier By.

Skurrer kraftig

– Hva håper dere utfallet av rettssaken blir?

– Det ligger i kortene at vi håper at statens syn i saken, slik vi har fått det referert, vinner frem, sier By.

Forbundslederen håper at dersom Skatteetaten vinner i retten, vil det presse frem flere ansettelser i stedet for bruk av enkeltpersonforetak.

– Og det er bra, for sånn det er i dag så skurrer det rimelig kraftig, sier By.

Maskerte arbeidere

Elin Ørjasæter er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania og forfatter av flere bøker om ledelse og arbeidsrett. Hun sier til Dagbladet at hun ser frem til rettssaken.

Hun kaller de innleide konsulentene for «maskerte arbeidere».

– De er maskert som selvstendig næringsdrivende, men i realiteten er de ordinære arbeidstakere. Jeg er på ingen måte imot at folk skal få jobbe som selvstendig næringsdrivende, men da må de ikke i realiteten være noe annet, sier Ørjasæter til Dagbladet.

Aleris kjenner seg ikke igjen

Administrerende direktør ved Aleris Omsorg Norge, Erik Sandøy, kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg synes ikke at Fagforbundet tar hensyn til virkeligheten. En vesentlig del av den kompetente arbeidsstyrken ønsker å jobbe som konsulenter. Det er deres valg, sier Sandøy, til Dagbladet.

Sandøy er også sterkt uenig i at den faglige kompetansen kan svekkes av konsulentvirksomheten.

Les også: