– Vi er ikke en konkurrent til faste ansettelser
Vi henter personell som jobber i kortere perioder. Det puslespillet er det bedre vi legger enn at det gjøres på hver en tue, skriver administrerende direktør i Dedicare, Petter Nyhagen.
Jeg vil gjerne først takke for en god og bred dekning av bruk av vikarbyråer innenfor kommuner og da aller helst helseområdet. Det er prisverdig at man forsøker å vise det brede bildet og det synes jeg Sykepleien har klart rimelig godt.
Det er likevel på sin plass med noen kommentarer til den beskrivelse og uttalelse som kommer fra Norsk Sykepleierforbund sin leder.
Kostnad for bruk av vikarbyråer
Det første som må på plass er fakta. Et anslag på 3,2 milliarder er selvsagt mange penger, men det må ses i lys av det antall årsverk som faktisk utføres innen disse tjenestene i kommunene.
Jeg finner tall i SSB på at kanskje så mye som 130 000 årsverk er knyttet til helse og omsorg. Benytter man tallene til NSF så tilsier det cirka 90 milliarder p.r år p. årsverk. 3,2 milliarder og tallet for en periode på 4 år, så det reelle er da cirka 800 millioner pr. år. Med et slikt regnestykke så kommer man frem til at innleide vikarer står for cirka 1 %.
Utgjør 1 prosent
Nå vil kostnaden pr. årsverk trolig være lavere enn det NSF oppgir, siden man har en høy grad av ufaglærte samt andre med lavere utdanning og dertil lavere lønn enn sykepleiere. Legger man til grunn kanskje 500 000 pr. årsverk, så kommer man til 65 milliarder. Av dette leies det altså inn 800 millioner for å bøte på sommerferieavvikling, akutt sykefravær og manglende kompetanse. Uansett blir andelen innleid arbeidskraft fra vikarbyrå kun litt over 1 % (sett i andel av kostnad).
Midertidige stillinger
Det ville trolig være mer aktuelt å se på hvor mye man bruker av «egne» vikarer og midlertidige stillinger siden de aller fleste vikarbehov løses gjennom utstrakt bruk av egne vikarlister bestående av ekstravakter som studenter, personer i redusert stilling og ufaglærte.
Denne andelen snakkes det ikke om, og det problematiseres lite rundt dette. Det er uansett slik at det er fortsatt en liten andel av behovet for midlertidig arbeidskraft som løses av oss i bemanningsbransjen. Det er for eksempel ikke hentet inn hvor mye som er brukt på overtid i de samme kommuner noe som kunne indikere mangel på personell.
Er fast ansatte eneste løsning?
Det er beregnet at 3,2 milliarder kunne gitt mange nye årsverk om det var knyttet til å ansette egne. Forutsetningene for regnestykket blir feil all den tid 3,2 milliarder gjelder for 4 år. Legger man beregningen deres til grunn blir da svaret 5714 / 4 = 1 428 årsverk.
1 428 årsverk betyr at man kunne økt totale antall årsverk med ca 1 %... Så for hvert hundrede årsverk får man en ny inn?
Deretter må man jo stille seg spørsmålet om disse årsverkene ville bidratt til å løse behovet for fleksibilitet. Sykefravær er fortsatt høyt innen dette segmentet og i tillegg skal alle ha 5 uker ferie samt at turnus-systemet legger begrensninger på oppsett av arbeidsplaner. Det betyr at man fortsatt vil ha stort behov for antall vikarer.
Spørsmålet blir da, ville man ved å ta inn noe over 1 000 årsverk eliminere behov for midlertidig arbeidskraft?
Strekker oss langt
Dette finnes trolig mange svar på dette spørsmålet, og jeg skal ikke drive det lenger enn å si noe om hvorfor vi i Dedicare driver med det vi gjør. Det er åpenbart at det av ulike årsaker alltid vil være et behov for å fylle opp midlertidig behov, særlig der man er avhengig av døgnkontinuerlig bemanning og små variasjoner i arbeidsmengde.
Denne arbeidskraften må da rekrutteres og senere administreres. Innen helse er det en åpenbar mangel på utdannet og kvalifisert arbeidskraft og behov må da løses på annen måte. En del av løsningen er da vår misjon. Dedicare skal tilby kvalifisert arbeidskraft til en konkurransedyktig pris. Dette skal vi gjøre ved å skaffe dyktig helsepersonell i Norge, Sverige eller Danmark som i neste omgang blir en fleksibel base med dyktige ansatte som kan bidra over hele landet. På denne måten sikrer vi faktisk og en fordeling av tilgjengelige ressurser.
For å klare dette må vi strekke oss langt, det ser man og gjennom intervjuet med vår vikar Kasper. Vi dekker pendlerbolig og pendlerreiser, personellet får oppfølging av våre sykepleierutdannede bemanningskonsulenter og vi har utarbeidet meget gode rutiner for rekruttering og ansettelse.
Logistikk
Hvert år har vi cirka 40 000 overnattingsdøgn i egne leide boliger og vi bestiller cirka 8 000 reiser (buss, tog eller fly). Dette er vår spesialitet og dermed noe vi har blitt veldig gode på. Dette er etter min mening ikke noe som enhver kommune eller sykehus hverken skal eller bør bli gode på.
Vi henter personell som jobber i kortere perioder for å øke egen kompetanse, fordi de trives i Norge og fordi de vil tjene ekstra penger. Dette puslespillet er det bedre vi legger enn at det gjøres på hver en tue.
Gråsoner
Det finnes dessverre også i vår bransje aktører som opererer i gråsoner eller over grensen. Det må likevel påpekes at de aller fleste er selskaper som driver en seriøs forretning og kampen står om kandidatene. Det betyr at mange strekker seg langt for å tiltrekke seg disse. Altså med gode betingelser med mer. De ansatte må likevel være obs på egne vilkår og stille spørsmål til arbeidsgiver / potensielle arbeidsgivere før ansettelse over hva som gjelder. Det skal selvsagt komme frem av kontrakter som må leses nøye av alle.
Pensjon
NSF legger vekt på at man taper i pensjon, men det er ikke noe unikt for bemanningsbransjen. Alle som arbeider i midlertidige stillinger i offentlig eller privat sektor risikerer å tape pensjon om man jobber korte vikariater (mindre enn ett år). Hvis man er knyttet til et bemanningsselskap og arbeider mer en 20 % stilling og i mer enn ett år så opptjener man rettigheter til pensjon (kalt OTP). Vilkårene for OTP varierer og er dermed noe man skal undersøke med arbeidsgiver før man starter. Da skal man spørre om: hvor mye spares det (minimum 2 %)? Er det egenandel? Forventet avkastning / hvilket selskap har man avtale med? Andre «goder» man har gjennom en slik avtale?
Dedicare sine ansatte er for eksempel knyttet til KLP Bedrift, og får i tillegg til en god pensjonsavtale tilgang til de andre goder som KLP kan tilby for alle sine «medlemmer» herunder forsikringer, bank etc.
Fast ansatte
NSF vil ha fast ansatte – der er vi helt enige. Vi mener også at det beste er å ha en solid base med fast ansatte, men som redegjort for over så vil det være nødvendig med påfyll og ekstra medarbeidere i perioder. Det er altså ingen motsetning mot å ha fast ansatte og bruk av vikarer, men kanskje man heller skulle se på den store mengden midlertidige ansatte som jobber i vikariater for kommunene og sykehus. Det antallet er betydelig større enn det som faktisk leies inn.
Vi er altså ikke mot bedring av vilkår for de som arbeider innen helse og omsorg. Vi er heller ikke en konkurrent til faste ansettelser, vi er rett og slett et supplement for å avhjelpe når det kniper og for å gi personell som ønsker det en annen tilnærming til arbeidslivet et reelt alternativ.
Les hele Bemanningsbyråtema
0 Kommentarer