fbpx Steile fronter mellom partene i sykepleierstreiken Hopp til hovedinnhold

Steile fronter mellom partene i sykepleierstreiken

Streik Sundvollen 2017

NSF trapper opp streiken i Kreftforeningen. Fra og med i dag er tre av fire sykepleiere i kreftforeningen i streik. Totalt er 25 sykepleiere tatt ut i streik fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim, Tønsberg og Hamar.

– Det er ingen kontakt mellom partene og slik jeg ser det står det ganske stille, sier NSFs forbundsleder Eli Gunhild By til NTB.

Streiken er den lengste i NSFs historie og har vart siden 22. mai.

By sier til NTB at hun har vært med på forhandlinger i mange år, men har aldri opplevd en arbeidsgiver som overhodet ikke har tatt kontakt. Partene har så langt kun møttes til tvungen mekling i slutten av juni og én gang møtte NSF Kreftforeningens organisasjonssjef Jacob Conradi i Dagsnytt 18.

25 av 34 i streik

Fra i dag er fire nye sykepleiere i Kreftforeningen tatt ut i streik. Det betyr at 25 av 34 ansatte sykepleiere i Kreftforeningen streiker. De streikende jobber ved Kreftforeningens kontorer i Oslo, Bergen, Kristiansand, Hamar, Trondheim og Tønsberg. Etter siste opptrapping er kun ni av Kreftforeningens sykepleiere i jobb.

– Kreftforeningen vil få problemer med å gjennomføre noen av planene de har framover, sier By.

– Ta kontakt

Sykepleierne i Kreftforeningen streiker for å beholde sykepleieavtalen, som de mener de mistet da Kreftforeningen gikk fra arbeidsgiverforeningen Virke til NHO Abelia i fjor. I det nye avtaleverket er sykepleierne ansett for å være funksjonærer, og sykepleierne mener de mister både streikerett og minstelønnssatser. Hittil har det NHO og NSF ikke klart å bli enige om en tariffavtale.

– Arbeidstakerne er ansatt som sykepleiere. Selv om de ikke har pasientkontakt bruker de sykepleierkompetansen aktivt i arbeidet, som når de sitter på kreftlinjene eller koordinerer, forklarer By, som oppfordrer Kreftforeningen til å ta kontakt slik at konflikten kan løses.

– Åpne dører

Organisasjonssjef Jacob Conradi i Kreftforeningen sier til NTB at han synes det er beklagelig at streiken utvides, men påpeker at det er NHO Abelia som skal forhandle med NSF.

– De har åpne dører, men de opplever liten vilje til å finne løsninger fra NSF sin side, svarer Conradi som tilbakeviser at sykepleierne mister streikeretten og minstelønnssatser i det nye avtaleverket.

– Ingen ansatte i Kreftforeningen har fått redusert sine lønns- og arbeidsbetingelser etter at vi har blitt medlem av Abelia. Men de har kommet inn i en annen tariffstruktur, sier han og påpeker at sykepleierne i NSF er ansatt med titlene rådgiver og spesialrådgiver – og ikke sykepleier eller funksjonær.

– Takket nei til avtale

Conradi viser til at både NHO og NSF ble enige i en felles nemnd om at Kreftforeningen i hovedsak ikke driver med pleie- og omsorg.

– Derfor har altså NHO tilbudt sykepleierne en annen avtale som tilsvarer den andre forbund i Kreftforeningen har akseptert. Men denne avtalen har NSF takket nei til. Og da er det sånn at ansvaret ligger hos de sentrale partene, poengterer Conradi.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse