fbpx To småbarn har fått meslinger Hopp til hovedinnhold

To småbarn har fått meslinger

Nærbilde av lite barn som har meslinger

Folkehelseinstituttet har den siste uken fått inn to meldinger om norske småbarn som har fått meslinger.

Ett barn på 15 måneder i Gamle Oslo skal ifølge TV2 ha blitt smittet én uke før MMR-vaksinering. I tillegg er en seks år gammel jente fra Lunner på Hadeland smittet.

Ikke felles smittekilde

– Tilfellene er meldt til Folkehelseinstituttet, men det er ingenting som tyder på en felles smittekilde, sier overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet til Sykepleien.

– Kan dette bety at vi kan vente oss flere utbrudd av meslinger i tiden fremover?

– Meslinger er blant de mest smittsomme sykdommene vi kjenner. På grunn av reiseaktivitet kan smitten spres raskt, og det er som kjent mange tilfeller i Europa og i andre deler av verden, sier han.

Riise legger til at Norge har høy vaksinasjonsdekning og at det er lite sannsynlig med større utbrudd i Norge.

– Norge er blant de land i Europa som har stanset innenlands smittespredning. De siste årene har vi hatt mellom 0 og 14 tilfeller årlig, sier han.

LES OGSÅ: «Den røde fare»

Råd til helsepersonell

– Hvilke råd har dere til helsepersonell?

– Barnevaksinasjonsprogrammet er en rettighet for alle barn i Norge. Kommunene må sikre et godt tilbud der alle barn tilbys to doser. Anbefalt alder er 15 måneder og 6. klasse, sier han.

– Hva råder dere småbarnsforeldre til å gjøre?

– Mange helsesøstre møter bekymrete foreldre som ønsker MMR-vaksine før reise med sine eldre barn. Dette er vanligvis ikke nødvendig for barn som har fått sin første dose MMR-vaksine etter 12 måneders alder. De kan få den andre dosen i henhold til programmet i 6. klassetrinn, sier han og legger til:

– Vaksinere barna i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet. MMR-vaksinen beskytter den enkelte og reduserer smittepresset i samfunnet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse