fbpx WHO slår alarm om meslingutbrudd i Europa Hopp til hovedinnhold

WHO slår alarm om meslingutbrudd i Europa

Bilde viser ryggen til et barn som har utslett fra meslinger

Ifølge WHO har barn i rike land en stor risiko for å bli smittet som følge av vaksinefrykt. Sjekk vaksinedekningen i ditt fylke.

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over store meslingutbrudd i land der færre vaksineres. Bare i januar ble det rapportert om 500 tilfeller i Europa.

Alvorligste barnesykdommen vi har

Ifølge Folkehelseinstituttet er meslinger vår alvorligste barnesykdom som er meget smittsom. Av barn som vokste opp før vaksine ble tilgjengelig, fikk mer enn 99 prosent sykdommen. Meslinger følges ofte av komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse. Alvorlige følger som hjernebetennelse (encefalitt), varig hjerneskade og dødsfall forekommer.

– I hele verden dør om lag 120 000 personer av meslinger hvert år, hvorav de fleste er barn. Meslingutbrudd med dødsfall forekommer blant uvaksinerte også i vår del av verden, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ingen er utenfor rekkevidde

– Dagens reisemønstre gjør at ingen personer i noe land er utenfor rekkevidde for meslingivruset, sier WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab i en uttalelse tirsdag.

Hun mener det er spesielt bekymringsfullt at tallet på meslingtilfeller vokser i Europa. Hardest rammet er Frankrike, Tyskland, Italia, Romania, Polen, Sveits og Ukraina, som totalt står for 474 av de 559 tilfellene av meslinger som ble rapportert i januar, melder NTB.

Sjekk vaksinedekningen i ditt fylke

Ifølge WHO har barn i rike land en stor risiko for å bli smittet som følge av vaksinefrykt. Helsemyndigheter verden over er enig i at vaksinedekningen bør være på over 95 prosent for at sykdommen skal holdes i sjakk.

Tre ganger så mange smittet i Italia

Ifølge NTB sa italienske myndigheter tidligere i år at tre ganger så mange personer er smittet av meslinger som i samme periode i fjor. Myndighetene mener det skyldes at mange foreldre føler seg utrygge på trippelvaksinen mot meslinger, røde hunder og kusma.

MMR-vaksine fører ikke til autisme

– I 1997 ble det framsatt en hypotese om at MMR-vaksine kunne være årsak til autisme. Det er senere gjennomført en rekke store undersøkelser som alle taler sterkt imot at MMR-vaksine skulle være årsak til autisme eller noen annen form for hjerneskade, ifølge Folkehelseinstituttet.

Vaksinen som brukes heter Priorix. Her kan du lese mer om vaksinen (skriv inn Priorix i søkefeltet)

Kilder: Folkehelseinstituttet, NTB

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse