fbpx Meslingene fortsetter å spre seg i Europa Hopp til hovedinnhold

Meslingene fortsetter å spre seg i Europa

Bilde av en flaske med MMR-vaksine og en sprøyte

Skal du på ferie til varmere strøk? Følg med på hvilke land som har meslingutbrudd og sørg for vaksine før avreise, særlig hvis du har små barn, råder Folkehelseinstituttet.

Det er stadig meslingutbrudd i Europa og andre deler av verden.

– Bare i januar i år ble det meldt om cirka 500 meslingtilfeller i Europa. Hittil i år har det vært spesielt mange tilfeller i Romania og Italia, melder Folkehelseinstituttet.

Fakta
Vaksine mot meslinger

MMR-vaksine beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. Alle barn i Norge får tilbud om MMR-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinasjonen består av en dose ved 15-månedersalder og en dose ved 11-årsalder (6. klasse).
I enkelte tilfeller, for eksempel ved reiser til land hvor det er meslingutbrudd, kan det være aktuelt å framskynde vaksinasjon av barn.
Generelt kan det ofte anbefales å framskynde vaksinasjonen ved reiser til land med høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning, både i og utenfor Europa.
Hvis du er i tvil, ta kontakt med helsestasjonen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

17 døde i Romania

Det pågående meslingutbruddet i Romania har økt siden februar 2016 på tross av at det er satt inn nasjonale tiltak for å øke vaksinasjonsdekningen. Fra september 2016 frem til 10. mars i år har Romania registrert 3 446 tilfeller av meslinger. Av disse har 17 personer dødd. Tilfellene er enten laboratoriebekreftede eller har en epidemiologisk kobling til laboratoriebekreftede tilfeller. Spedbarn og små barn er det mest rammet.

Overvåker situasjonen

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) overvåker utviklingen av meslingutbrudd i europeiske land nøye. De skriver på sine nettsider at vaksinedekningen for dem som har tatt begge vaksinedosene i mange EU land er under 95 prosent.

Under kan du lese om meslingutbrudd i land som har registert utbrudd det siste året.

Østerrike

Siden begynnelsen av 2017 og frem til 8. mars, har Østerrike rapportert 69 tilfeller av meslinger. Det er flere tilfeller enn for hele 2016. Ingen nye tilfeller ble rapportert uke 15.

Belgia

Fra 20. desember 2016 og frem til 8. mars, har Belgia registrert 163 tilfeller av meslinger i Wallonia. Halvparten av tilfellene er innlagt på sykehus. Femten tilfeller er blant helsepersonell. Antall nye tilfeller per uke er økende, melder ECDC.

Danmark

15. mars 2017 rapporterte danske myndigheter om ett tilfelle av meslinger hos en uvaksinert voksen som ble smittet på ferie i Asia.

Frankrike

Siden begynnelsen av 2017, er meslinger påvist i flere provinser i Frankrike. Mosel er for tiden det mest berørte området med et utbrudd av mer enn 50 meslingeutbrudd per 14. mars 2017. I Frankrike er 85 prosent av personene som får meslinger uvaksinert.

Tyskland

Siden begynnelsen av 2017, og frem til midten av mars har Tyskland rapportert om 203 meslingtilfeller. Til sammenlikning ble det rapportert inn 326 tilfeller i hele 2016. Av de 203 sakene er 66 er fra Hessen, 54 fra Leipzig og 77 fra Duisburg.

Siden januar 2017 og frem til 15. mars har Berlin rapportert inn 31 meslingtilfeller, og Baden-Württemberg har fra januar til 3. mars rapportert inn 19 meslingtilfeller.

Ungarn

I tidsrommet 21. februar til 8. mars 2017, har Ungarn meldt inn 13 tilfeller av meslinger blitt rapportert blant helsepersonell. Ifølge ungarske medier er det per 13. mars rapportert inn totalt 41 tilfeller av meslinger i befolkingen.

Italia

Fra begynnelsen av året til midten av mars 2017 har myndighetene i Italia rapportert om 700 meslingtilfeller. Dette er en økning på 230 prosent i forhold til den samme tidsperioden i 2016, melder ECDC.

De fleste tilfellene er rapportert i Piedmont, Lazio, Lombardy og Toscana. Siden februar 2017 har utbrudd også blitt registrert i Pescara hvor myndigheter rapporterte om 75 tilfeller. De fleste som har fått sykdommen er uvaksinerte unge voksne. Av de 75 tilfellene er 25 innlagt på sykehus.

Spania

Et meslingutbrudd startet den første uken av januar gjennom en person som tok med seg smitten fra Kina. Per 10. mars har Barcelona og byområdene rundt, rapportert 35 tilfeller av meslinger. De smittede er for det meste voksne som enten er ufullstendig vaksinert, eller ikke er vaksinert i det hele tatt. To av de smittede er barn. Seks personer er innlagt på sykehus.

Sverige

I Stockholm ble det rapportert om tre nye meslingutbrudd i uke 15. Det bringer antall meslingutbrudd for 2017 til ti personer, tre voksne og syv barn.

I kartet under kan du sjekke vaksinedekningen for meslinger i norske fylker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse