fbpx Jordmor var slett ikke god Hopp til hovedinnhold

Agnes Gustavson Jordmor var slett ikke god

Bildet viser Agnes Gustavson i dag.
2015: Sykehjemmets flotte og humørfylte diva. Foto: Erik M. Sundt

Jeg er født i 1923. Tenk, jeg er over 90 år nå. Jeg måtte føde begge barna mine på mødrehjemmet, for det var helt fullt på sykehuset. Den gangen var det krig i Korea og alle legene som kom innom meg, snakket bare om krigen. Jeg fikk barn i 1950 og 1952. Mannen min måtte be dem om å gå ut og diskutere den krigen en annen plass. De hadde ikke tid til meg i det hele tatt. De maste sånn på meg at jeg måtte se til å bli ferdig, for de andre damene kom og reiste hjem igjen, mens jeg fortsatt lå der uten å ha født. Jeg måtte ligge og ligge og til slutt tok de ut ­datteren min med en tang. Det tok aldri slutt.
Jordmoren på mødrehjemmet var slett ikke god. Hun fikk ikke til å fjerne stingene mine etter­ fødselen og sa at det fikk mannen min gjøre. Har du hørt sånt? Til slutt måtte hun bare ta dem da. Hun lever nok ikke lenger denne damen. Hun kunne nok kanskje være snill også, men hun blåste­ i alt. Hun bare var der. Huff.
Kjenner du doktor Bjørnli? Han var lege her i byen og han var så snill. Søsteren min og jeg traff ham på apoteket og da hilste jeg på ham, for jeg traff ham på mødrehjemmet den gangen. Han takket for at jeg hilste på ham, for det pleide ikke damene å gjøre, siden han var litt høyt på strå. 
Jeg var så utrolig tynn den gangen jeg, at jeg ikke hadde melk. Begge ungene fikk flaske. Jeg må le. Mannen min var så nervøs at han trasket opp og ned i gatene. Ja, ja, det ble nå unger av dem også.

Bildet viser Agnes Gustavson som ung med et barn på fanget og det andre stående.
1950-tallet: Agnes Gustavson med barna sine. Foto: Privat
Bildet viser Agnes Gustavson som ung med barna foran seg.
1950-tallet: Agnes Gustavson med barna sine. Foto: Privat
1950-tallet: Agnes Gustavson som nybakt mor.
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.