fbpx Hva visste vel jeg om slik familieplanlegging? Hopp til hovedinnhold

Mina Dorthea Horntvedt Hva visste vel jeg om slik familie­planlegging?

Bildet viser Mina Dorthea Horntvedt i dag.
2015: Mina Dorthea Horntvedt var en gang Norges yngste kokk. Foto: Erik M. Sundt

Jeg har to barn. To fine gutter.
Jordmor hadde jobbet hele natten, så jeg fikk beskjed om å hvile og vente. Jeg ble syk hjemme og gikk der i mange timer med veer. 
Svigermor var jordmor og hun var ute natt etter­ natt og tok imot unger. Denne natten spente­ de for hest og kjerre og ut igjen bar det, så hun var ikke til noen hjelp. Hun ba meg roe meg ned. 
Svigerinnen min fulgte meg til Tønsberg mødre­hjem og der gikk hun fra meg, slik at jeg ble alene. Mannen min spiller trekkspill og han var på spillejobb i Sande, så han hadde ikke tid til å bry seg om meg. 
Jeg hadde to lette fødsler, men hun ved siden av meg hadde holdt på i flere døgn og jeg så bare det hvite i øynene hennes. Klart man blir redd da. 
Jeg fikk de to guttene mine veldig tett. De er født i 1951 og 1952. Hva visste vel jeg om slik familie­planlegging? De bare kom, de. Vi bodde i annen etasje­ og jeg husker så godt hvor tungt det var å bære­ sønnen min som var en kraftig plugg. Slik holdt jeg på å bære da, en tung unge på armen og en minst like tung inni magen. Huff, det var tider det. Livet føltes tungt og strevsomt.

Bildet viser sønnene til Mina Dorthea Horntvedt som barn.
1950-tallet: Sverre og Jan Erik. Foto: Privat
Bildet viser Mina Dorthea Horntvedt med mann og barn på 1950-tallet.
1950-tallet: Mina Dorthea Horntvedt med ­familien. Foto: Privat
Bildet viser Mina Dorthea Horntvedt som ung med en av sønnene på fanget.
1950-tallet: Kos på mors fang. Foto: Privat
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.