fbpx Immunterapi gir gode kreftresultater Hopp til hovedinnhold

Immunterapi gir gode kreft­resultater

Røntgenbilde av lunger. En frisk lunge, og en lunge med kreftsvulst.
Immunterapi blir hyllet som et av de største gjennombruddene innen kreftbehandling på 40 år.

Immunterapi utnytter kroppens eget immunsystem for å ødelegge dødelige svulster. De siste dagene er resultater fra en rekke studier kunngjort på American Society of Clinical Oncologys (ASCO) årskonferanse i Chicago.

Lovende funn

945 kreftpasienter har deltatt i studien og seks av dem er nordmenn.

Ved å kombinere to medisiner som påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, sluttet kreften å utvikle seg for over halvparten (58 prosent) av pasientene. 

For én av ti pasienter forsvant kreftsvulstene fullstendig.

Cellegiften som ble brukt til behandling tildligere førte til at under 10 prosent av pasientene responderte.

- Resultatene fra kombinert behandling innen immunterapi som ble lagt frem i Chicago er helt sensasjonelt gode. Seks av ti responderte, sier Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus til TV2.

Frokostmøte om immunterapi

I skrivende stund arrangerer Kreftforeningen og Oslo Cancer Cluster frokostmøte om bruk av immunterapi som kreftbehandling.

- Vi ønsker å gi journalister, fagfolk og politikere en kort introduksjon til et spennende område innen moderne kreftbehandling, både fra forsknings- og utviklingssiden:«Immunterapi som kreftbehandling – et paradigmeskifte?», skriver Kreftforeningen i sin pressemelding.

Nytt håp for kreftpasienter

Lungekreft og føflekkreft er to kreftformer som immunterapi har svært god effekt på.

- Immunterapi har åpnet en helt ny verden innen kreftbehandling, sier Magne Børset, insitituttleder ved Institutt for kreftforskning og molekylær biologi ved NTNU i Trondheim til Aftenposten.

Roy Herbst, leder ved medisinsk onkologi (studier og behandling av kreft) ved Yale Cancer Centre i USA, mener det kan være snakk om helt ny måte å tenke på når det gjelder kreftbehandling.

- Jeg tror vi ser et paradigmeskifte i måten onkologi blir behandlet, sier han til The Telegraph.

Det er bemerkelsesverdig at disse stoffene er så effektive der praktisk talt ingen andre behandlinger fungerer, sier Lynn Schuchter i ASCO i en  pressemelding fra organisasjonen.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse