fbpx – Homeopati har ingen effekt Hopp til hovedinnhold

– Homeopati har ingen effekt

Homeopati er ikke effektivt mot noe som helst, ifølge en stor australsk kartlegging. Forbrukerombudet ønsker strengere regler i Norge.

– Folk som velger homeopati risikerer helsen sin dersom det medfører at de velger bort eller utsetter andre behandlinger hvor effekten er godt dokumentert, skriver komiteen i rapporten « Evidence on the effectiveness of homeopathy for treating health conditions».

– Vi håper det vil være fornuftige folk der ute, som nå vil revurdere salg, bruk og sponsing av disse produktene, sier professor Paul Glasziou, leder av homeopati-komiteen som ble nedsatt av det australske helsedepartementet til The Guardian.

Etter å ha gått gjennom 225 forsknings-studier om den tradisjonsrike alternative behandlingsformen, er dommen nedslående: Det finnes ikke noen helseplager eller sykdommer hvor homeopati-behandlinger har gitt en målbar og positiv effekt.

Krever strengere regler

– Vi har sett flere tilfeller hvor alternativbehandlere i Norge har hevdet at de kan kurere livstruende sykdommer som aids og kreft. Det er svært alvorlig, for det lokker sårbare forbrukere til behandlingstilbud som enten ikke har dokumentert effekt, eller hvor det er dokumentert at de ikke har effekt. I tillegg er de ofte kostbare, sier fagdirektør Tonje Skjelbostad i Forbrukerombudet til E24.

I Norge krever den såkalte alternativloven at alternative behandlere gir en «nøktern og saklig beskrivelse» av virksomheten sin i markedsføringen. De får ikke lov til å påstå at alternative behandlingsformer virker mot konkrete sykdommer eller lidelser.

– I dag kan nesten hvem som helst behandle folk for nær hva som helst, ifølge fagdirektøren.

Forbrukerombudet er ikke fornøyd og ønsker seg blant annet:

  • Krav til grunnleggende medisinsk utdanning for alle som driver alternativ behandling i Norge
  • Et fagutvalg som jobber frem et regelverk som sikrer bedre forbrukervern
  • Et nytt offentlig organ som føler tilsyn med bransjen

God business

I Norge har homeopati og annen alternativ medisin vært god business i mange år.

I 2012 ble alternative medisiner og behandlinger kjøpt av nær annenhver nordmann – for til sammen 4,7 milliarder kroner, ifølge Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

I dag kan nesten hvem som helst behandle folk for nær hva som helst.
Tonje Skjelbostad

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse