fbpx Brannskader i 30 år Hopp til hovedinnhold

Brannskader i 30 år

Denne måneden er det nøyaktig 30 år siden den første pasienten ble tatt imot på brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssykehus. 

Intensivsykepleier Målfrid Havre Sandnes (bildet) var den som da sto klar til innsats. Hun blir av kollegene omtalt som en pioner på brannskadefeltet i Norge.

Les mer om brannskader her.


Historien

Havre Sandnes husker godt hvordan arbeidet med å samle alle brannskader i Norge til Bergen startet: Hun jobbet på intensivavdelingen på Haukeland da hun i mai 1982 ble spurt om hun ville reise til USA og se på hvordan de jobbet med brannskadepasienter.

– Jeg reiste til San Antonio i Texas som eneste sykepleier, og da jeg kom tilbake, fikk jeg ansvaret for å lage rutiner for brannskader på Haukeland.

Året etter startet søknadsprosessen for å opprette en nasjonal avdeling for denne typen skader. I januar 1984 begynte hun sammen med overlege Tjøstolv Lund å bygge opp avdelingen. Han hadde også vært i Texas og lært. Lund var overlege i en kort periode, før Leif Ånderud overtok.

– I september 1984 var vi klare til å ta imot én pasient, og på åpningsdagen kom det en stor brannskade, så da var vi i gang, forteller hun.


Bodde på jobb

Den gang sov hun vegg i vegg med intensivpasientene:

– Ved oppstarten i 1984 hadde vi normert bemanningen til 42 intensivsykepleiere. Vi var 12 sykepleiere. Og jeg var eneste intensivsykepleier og den eneste med erfaring fra brannskader.

Derfor måtte hun så å si bo på avdelingen de første månedene. Og hadde hun fri, ble hun ofte oppringt. Spørsmålene var mange: "Det piper, hva gjør vi nå? Lampen lyser, er det farlig?".

– Ja, sånn var det. Det ble et prestisjeprosjekt for både Tjøstolv Lund og meg. Vi skulle vise at vi klarte det. Hver lunsjpause byttet vi på å holde rekrutteringsforedrag på Store auditorium på Haukeland. Vi fortalte om fremdriften og hva vi fikk til, samtidig som vi spiste matpakka. Vi måtte jo få flere folk til avdelingen.

Les mer:– Det er spennende å se om vi treffer med behandlingen


– Fantastisk periode

Etter noen måneder fikk de rekruttert flere sykepleiere til avdelingen, men det tar flere år før bemanningen begynte å likne det de hadde normert for.

Eli Haugsmyr var den første sykepleieren som ble ansatt i 1984. Etter et avbrekk på noen år, jobber hun fremdeles i avdelingen:

– Det var en fantastisk periode i starten. Vi lærte utrolig mye på kort tid. Pasientgruppen utfordrer deg veldig både på din personlighet og på det faglige. Som sykepleier kommer du så tett på pasienten, kollegene og på de pårørende, sier Haugsmyr.

 

 

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse