Caroline tok på vedovnen
Da Caroline brant seg på hendene, var hun baby. Liten skade kan få store følger.
Fyringssesongen er over, og Camilla Nesheim har ryddet vekk grinden foran vedovnen til 17. mai. Dagen etter feiringen brenner hun i ovnen for å kvitte seg med pizzapapp. Datteren Caroline, som er 11 måneder, stabber rundt mens hun holder seg i en vogn. Mamma går en snartur på kjøkkenet for å hente vann. Da hører hun et hyl. Inne i stuen ser hun datteren holde seg til ovnen med venstre hånd.
Hånden er hvit. Ennå har ikke Caroline utviklet refleksen som ville fått henne til å trekke til seg hånden.
Mor tar henne med til kjøkkenet og kjøler den lille hånden under kaldt vann. Først etter ti minutter oppdager hun at også høyre hånd er brent.
Hun ringer 113. «Det viktigste er å kjøle ned», sier de der.
Det tar 45 minutter å kjøre til Haukeland sykehus. Der kommer de rett inn til brannskadeavdelingen. Caroline får straks en beroligende tablett.
Det skal vise seg at det er den høyre hånden som er blitt mest skadet, kanskje fordi den ikke ble nedkjølt med en gang. Men svaret får de aldri. Legene klipper bort den hvite huden, som er som en stor blemme, for å se hvor stor skaden er. De lukker døren og sier til foreldrene: «Skaden kan få følger for henne.»
Ingen selvklandring
Det er over tre år siden ulykken. Caroline er blitt fire år.
– Jeg hadde to valg: Å klandre meg selv, eller gå videre, forteller Camilla Nesheim mens Caroline leker med en brannskadebandasjert dukke på golvet på venterommet.
De er tilbake på avdelingen der de var innlagt i to måneder. Det vil si at de kom hit hver annen eller hver tredje dag. I denne perioden hadde jenta åpent sår, og foreldrene lærte hvordan de skulle strekke og tøye. Caroline måtte sove med skinne. Etter tre måneder ble bandasjen tatt av. Hun var heldig og fikk ingen infeksjoner.
Hva leker en unge med når hun ikke har hender å bruke? Hvordan krabber hun? Nesheim har erfart at barn finner smarte løsninger og lar seg ikke hemme.
Nå gjelder det å stimulere datteren til å bruke hånden: Kaste ball, perle, tegne. De vet at Caroline må operere en finger i 11-årsalderen. Barnet vokser, men huden vokser ikke.
– Derfor kan en sånn liten skade få store konsekvenser. I dag har hun ingen handikap. Får bare litt vondt når hun detter. Huden er veldig tynn, og hun fryser fort på hendene. Vi bruker faktor 50 når vi smører dem med solkrem.
Dyp: Den hvite huden tyder på dyp skade. Foto: Haukeland sykehus |
Brannskader er tabu
Camilla tenker stadig på det: Hun skulle bare – og så var det gjort.
– Det virker som slike brannskader er tabu å snakke om. Det er synd.
Hennes kjepphest er å gjøre det lett for foreldre å forebygge.
– Sikring foran ovn koster et par tusen kroner. Jeg synes at helsestasjoner kan låne ut slik sikring mot et depositum. Jeg ser jo hva dette har kostet sykehuset, det er et enormt apparat som settes i gang.
Caroline har to eldre søsken på 9 og 13 år.
– Da de var små, hadde vi ingenting foran vedovnen, reflekterer Nesheim.
Nå er hun spent på hvordan det vil gå med skriving og fritidsaktiviteter for yngstebarnet. Hun er blitt observant på potensielle farer, men overbeskytter ikke.
– Men jeg er obs på kaffekoppen, og jeg tømmer ut vannet i vannkokeren jeg ikke bruker.
Familien griller gjerne på terrassen, men har alltid en bøtte med vann i nærheten.
Siden Caroline går i friluftsbarnehage er hun mye ute og bruker kniv og øks.
– Det er god læring for henne å håndtere slike redskap, mener mor.
Må strekke
– Brannskadde hender krever tett oppfølging, sier fysioterapeut Cathrine Sivertsen.
Problemet er arrene som ikke er like elastisk som frisk hud.
– Barnehendene har så små strukturer. Når såret gror, har huden i håndflaten en tendens til å trekke seg sammen.
Bevegeligheten holdes ved like ved å strekke huden. Mange pasienter trenger livslang behandling.
– Når Caroline blir eldre og hånden er utvokst, vil ikke huden i håndflaten ha samme elastisitet som uskadet hud. Det kan føre til at hun ikke kan strekke håndflaten og fingrene fullt ut. Da vil hun trenge en ny operasjon, sier fysioterapeuten.
Åpnet: Det ødelagte vevet er fjernet og skaden synes. Foto: Haukeland sykehus |
Kommentarer