Verdens helsedag: Hva med sykepleieres helse og arbeidsforhold?

Sykepleiermangelen handler ikke bare om rekruttering, men også om at mange forlater yrket. For å sikre god helsehjelp må vi gi sykepleiere rammer som gjør det mulig å bli.
Verdens helsedag 2025 setter søkelyset på mødre og nyfødte med kampanjen «Healthy beginnings, hopeful futures». Men for at nyfødte, mødre og andre pasienter skal få nødvendig helsehjelp, må vi også sikre at sykepleiere i førstelinjen har gode arbeidsforhold.
Hvem skal gi faglig forsvarlig helsehjelp dersom de som skal hjelpe, selv er utslitte, syke eller forlater yrket?
En alarmerende utvikling
Til tross for at sykepleiere er bærebjelker i helsevesenet, har de over tid vært blant yrkesgruppene med høyest sykefravær. Sykepleiere står i en tøff arbeidshverdag preget av lange vakter, høyt tempo og emosjonelt krevende situasjoner. Tall fra St. Olavs hospital i Trondheim viser at sykefraværet blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene har økt med 42 prosent på bare fem år. En liknende utvikling ses i hele helse- og omsorgssektoren.
Sykefravær og turnover er ikke bare et resultat av fysiske og psykiske belastninger, men også av et arbeidsmiljø som mangler støtte, autonomi og mulighet for faglig utvikling. I tillegg peker eksperter på det såkalte «tredje skiftet» – den usynlige belastningen av å balansere arbeidsliv og familieliv der særlig kvinner påtar seg en uforholdsmessig stor andel av det emosjonelle og koordinerende arbeidet i hjemmet.
Uten tilstrekkelig støtte fra arbeidsgiver kan dette føre til utbrenthet og høyere turnover, noe som kan svekke kontinuiteten i pasientomsorgen. For at helsevesenet skal være bærekraftig og sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, må vi ta tak i de strukturelle utfordringene som fører til at sykepleiere sliter med utbrenthet og høyt sykefravær. Det er ikke nok å sikre gode helsetjenester for pasienter. Vi må også sikre gode arbeidsbetingelser og god helse for dem som leverer tjenestene.
Ifølge Navs bedriftsundersøkelse fra 2024 mangler det nå totalt 4 300 sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre i Norge. Samtidig viser tidligere tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at 17 000 sykepleiere jobber utenfor helsetjenesten, mange i yrker som har lite med sykepleie å gjøre, som for eksempel innen bygg og anlegg, industri eller kontoryrker. Man kan spørre seg om Norge virkelig har en reell sykepleiemangel – eller om utfordringen ligger i at arbeidsvilkårene gjør at mange velger seg bort fra yrket.
Lytt til dem som vet hvor skoen trykker
Når vi skal diskutere mulige løsninger, er det avgjørende at vi lytter til dem som kjenner utfordringene på kroppen. På den nylig arrangerte Østfoldkonferansen palliasjon og kreftomsorg 2025 stilte vi et enkelt, men viktig spørsmål til sykepleiere og helsefagarbeidere: Hva skal til for at dere orker å stå i en krevende arbeidssituasjon? Svarene var tydelige: De trenger støtte fra ledere og kolleger, et trygt arbeidsmiljø, tid til å utøve faglig forsvarlig og god omsorg samt mulighet for refleksjon og debrifing. De etterlyser en arbeidskultur der de blir sett, hørt og anerkjent både som fagpersoner og som personer.
Disse svarene peker på noe grunnleggende: Det holder ikke å bare snakke om bemanning og turnusordninger. Sykepleiere er ikke bare navn på en bemanningsplan. De er mennesker med faglig integritet, verdier og behov som må ivaretas. For at de skal kunne gi god helsehjelp, må de også ha rammer som gjør det mulig å stå i yrket over tid. De må trives og unngå å bli syke. En slik tilnærming samsvarer med prinsippene for personsentrert praksis. Her anerkjennes alle involverte i omsorg og behandling – pasienter, pårørende og ansatte – som likeverdige personer med lik rett til å bli sett og anerkjent.
Det innebærer videre at ledere ser sine ansatte som hele mennesker, ikke bare ressurser. Forskning viser at ledere som ser og verdsetter sine ansatte, kan bidra til lavere sykefravær, høyere jobbtilfredshet og et bedre arbeidsmiljø. Å oppleve seg som betydningsfull, som en person hvis tilstedeværelse faktisk gjør en forskjell, er ikke bare avgjørende for å stå i en krevende jobb. Det kan også ha en positiv innvirkning på helsen, noe sykepleierne på den nevnte konferansen selv fremhevet som avgjørende.
På Verdens helsedag ønsker vi å rette oppmerksomheten mot sykepleierne i førstelinjetjenesten. Det handler ikke bare om å redusere sykefravær, men om å skape en bærekraftig arbeidshverdag der sykepleiere trives, utvikler seg faglig og orker å bli i yrket. Svaret på hvordan dette kan gjøres bør være opplagt: Start med å lytte til dem som faktisk står i det, og ta deres erfaringer på alvor.
2 Kommentarer
Nina
,Fantastisk; tenk om dette lot seg gjennomføre!
Kjedelig når avd leder teller timer og hoder, og det virker som det er vårt ansvar at Norges nest største by har dårlig økonomi.
Håkon Jensen-Tveit
,Hvor mye tid og frustrasjon går med til skrivere som ikke fungerer og datasystemer som låser seg, kaster en ut etc? Så har vi en kjempejobb i forhold til logistikk: Man mangler stadig ulike medisiner og utstyr. Det blir mye telefoner og låning av utstyr på andre avdelinger. Hvor mange arbeidstimer går med på å lete etter rullestoler og tempurmadrasser? Ofte mangler man elementære ting som putevar. Jeg har lest at 30% av arbeidsdagen går med på å lete etter noe eller noen.