Vil finne ut hvordan langvakter påvirker helsepersonell
– Forskningen på langvakter er utrolig blandet, sier Andreas Lillebråten. Han tar doktorgrad om langvakter og vil finne klarere svar på hvordan de påvirker de ansatte.
Stipendiat Andreas Lillebråten ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Oslomet har vært med å kartlegge økningen av nye typer turnusordninger som langvakter, årsturnus og fleksibel turnus i norske kommuner.
Funnene ble nylig publisert i en artikkel i Tidsskrift for omsorgsforskning, og Sykepleien skrev om den her.
«Bedre turnus»
Nå er Lillebråten i gang med doktorgradsarbeid om langvakter i kommunal helse- og omsorg. Det inngår i prosjektet «Bedre turnus», som gjøres i samarbeid med Delta, Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund.
I tillegg til datainnsamlingen sammen med Frischsenteret, har AFI gjort 39 intervjuer på seks sykehjem, hvorav to hadde valgt å avslutte langvakter.
– I 2023 sendte vi også ut en undersøkelse til medlemmer av NSF, Delta og Fagforbundet som jobber turnus i kommunal helse og omsorg. Her fikk vi litt over 6000 svar. I år har vi sendt ut igjen, og fikk da ca. 4500 svar. Vi skal sende ut en tredje runde i 2025, sier Lillebråten.
De skal også gjøre en dagbokstudie i starten av 2025, hvor de håper å få med over 100 ansatte som jobber langvakter.
Blandede forskningsfunn
AFI har også gjort en litteraturgjennomgang hvor de har gått igjennom all solid forskning som finnes på langvakter.
– Konklusjonen av denne er at det er utrolig blandet, noen finner bedre helse, noen finner dårligere, sier Lillebråten.
Det samme gjelder sykefravær, søvn, stress, livskvalitet og så videre.
– Tidligere forskning gir oss egentlig ikke noe særlig forståelse av hvordan langvakter påvirker de ansatte. En viktig grunn til at det er så blandede funn, kan være at studiene ikke ser på når langvakter fungerer, og når de ikke fungerer.
Det har Lillebråten og kolleger tenkt å se nærmere på.
– Sykepleien har tidligere intervjuet en forsker som sier at langvakter funker bra når de er frivillige?
– Det eneste funnet som virket noenlunde solid i tidligere forskning, er at de ansatte er fornøyde med langvakter, sier Lillebråten.
Vil grave i langvakter
– Så hva håper du å få gjort med alle disse datakildene?
– Vi håper å virkelig få gravd i hvordan langvakter påvirker de ansatte og deres pasienter. Da ønsker vi spesielt å se på «når er det bra, og når er det helseskadelig for de ansatte».
Forskerne har blant annet over 10 spørsmål om pauser i langvaktene: Hvor lange de er, hvor ofte blir de avbrutt, hvor ofte går helsepersonellet glipp av hele pausen og så videre.
Større innflytelse og lavere tempo
Foreløpig har Andreas Lillebråten gjort et par funn rundt langvakter han kan dele med Sykepleiens lesere. Han bruker intervjuene og runde én av individ-spørreskjemaet.
De går ut på hvilken grad av innflytelse ansatte som jobber langvakter har i sin jobb, for eksempel å velge når de skal dusje en pasient, og hvilket arbeidstempo de har.
– Hva fant du da?
– Ansatte som jobber langvakter har økt grad av innflytelse på jobben når man sammenlikner med de som jobber todelt turnus. Vi ser også at de som jobber langvakter har lavere arbeidstempo enn de som jobber todelt turnus. Noe som er veldig viktig når vakten er så lang.
– En kollega av meg har også funnet at stillingsprosenten øker når langvakter blir innført, men at denne økningen ikke er så stor.
1 Kommentarer
Forskes det på hvordan pasientene opplever å ha ansatte som har vært så mange timer på jobb rundt seg ?