fbpx Øker sykepleierlønnen til 830.000 i året Hopp til hovedinnhold

Øker sykepleierlønnen til 830.000 i året

Bilde av ordføreren i Røyrvik

Kommunen er i krise, de har brukt for mye penger på vikarer fra byråer. Nå foreslår de å øke lønnen kraftig til helseansatte for å rekruttere sykepleiere fra vikarbyråene.

Røyrvik kommune er i dyp økonomisk krise. Ifølge Trønder-Avisa [krever abonnement] har de brukt 38 millioner de ikke har. I all hovedsak på innleie av vikarer til helsesektoren.

– Vi kan ikke fortsette som i dag, det sier seg selv. Vi må ta noen tøffe valg, sier ordfører Kennet Tømmermo Reitan (Sp) til Trønder-Avisa. Han håper kommunen kan levere et regnskap i balanse neste år, men har ingen forventning om å løse de økonomiske utfordringene i år.

I samarbeid med Norsk Sykepleierforbund (NSF), Fagforbundet, Delta og Utdanningsforbundet har kommunen diskutert rekrutteringstiltak.

Pluss 200 000

Rekrutteringsforslagene innebærer:

  • Årslønn for sykepleiere i Røyrvik kommune (estimat, eller gjennomsnittslønn for de ansatte) er i dag 630 000. Foreslås økt med 200 000, til 830 000 i årslønn. Det betyr nærmere 17 000 mer i måneden
  • Årslønn for helsefagarbeidere øker med 100 000 i året.

I saksfremlegget (53/2024) om rekruttering står det:

«Kommunen betaler i dag over 1,6 millioner for en sykepleier fra et bemanningsbyrå, og ved å tilby tiltaket vil besparelsen være ca. 400 000 kr per sykepleier (per årsverk).»

– Hvis vi lykkes med dette og får ansatt faste sykepleiere og helsefagarbeidere vil vi spare penger, sammenliknet med vikarer. Men hvis vi ikke lykkes vil det bli kjempedyrt for oss, da må vi fortsette å leie inn vikarer fra dyre byråer, sier Reitan til lokalavisen.

Som 22-åring ble Reitan ble valgt som en av Norges yngste ordførere i 2023.

– Vil tillegget gjelde ansatte dere har i dag også?

– Ja det vil det, sier ordføreren på telefon.

Han representerer Samarbeidslista som fikk nær 60 prosent av stemmene.

Brukte 28 millioner på vikarbyråer

Av de 38 millionene kommunen styrer mot i underskudd er nær 30 millioner i helsesektoren. Ifølge ordføreren utgjør innleie av vikarer fra dyre vikarbyråer 28 millioner. I sommer var det tolv innleide vikarer på jobb i kommunen.

Røyrvik kommune ligger i Nord-Trøndelag på grensen til Nordland. Det var registrert 430 innbyggere i kommune i 2023.

Kommunen oppga ikke tall til NSF og Burson i undersøkelsen om bruk av kommunale midler til sykepleiervikarer som ble publisert nylig, se lenke over.

Men i 2022 brukte kommunen 7084 kroner per innbygger, totalt 3,1 millioner.

Fylkes- og forbundsledelsen i NSF var nylig på besøk i kommunen:

– Kommunen har innsett at dersom man satser godt, så sparer man penger, sier fylkesleder i NSF, Kenneth Sandmo Grip, på telefon til Sykepleien.

Vil rekruttere fra vikarbyråene

Trønder-Avisa skriver at kommunen tidligere har klart å rekruttere folk fra vikarbyråer til faste stillinger.

Den gang var det snakk om et tillegg på 100 000 med bindingstid på to år og med en «Nordsjøturnus».

Kommunen har hatt samtaler med eksternt ansatte sykepleiere og helsefagarbeidere i vikarbyråer. De fikk til svar at økt lønn og tilrettelagt turnus er det som må til.

Ordføreren sier til Sykepleien at de skal diskutere saken med fagforbundene på tirsdag. Samme dag skal forslaget opp i kommunestyret og han regner med gjennomslag.

Fakta
Rekruttering av sykepleiere og helsefagarbeidere i Røyrvik kommune

I dag har Røyrvik kommune besatt 6,2 årsverk helsefagarbeider og 4,39 årsverk sykepleiere ved Røyrvik omsorgssenter og etter bemanningsplan mangler kommunen 5,9 årsverk helsefagarbeider og 3 årsverk sykepleierstillinger.

Dette er forslagene til rekruttering:

Sykepleier: Tillegg kr 200.000,- pr. år for 100 % stilling. Forholdsmessig ved deltid. Det tilkommer feriepenger av tiltaket. Tiltaket er pensjonsgivende. 

Helsefagarbeider: Tillegg kr 100.000,- pr. år for 100 % stilling. Forholdsmessig ved deltid. Det tilkommer feriepenger av tiltaket. Tiltaket er pensjonsgivende. 

Tiltakene har ingen innvirkning på beregning av variable tillegg. Tiltaket utbetales månedlig med 12 like beløp. 

Kilde: Røyrvik kommune

Oppdatert med sitater fra ordføreren klokka 12.15, 25. september.

Oppdatert 26. september klokka 10, med faktaboks og tilleggsopplysninger om at årslønn er estimat fra kommunens side.

9 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
1 day 12 hours siden

Helsefagarbeidere gjør en ekstremt viktig jobb og uten deres omsorg ville det aldri gått bra med de syke og gamle i dette landet.De burde også fått økte lønninger med 200 tusen i pret,uten tvil.All honnør til dem alle.

Hanne

Spesialsykepleier
1 day 9 hours siden

Flaut å komme med ukorrekte lønnsopplysninger. Jeg er spesialsykepleier med 22 års ansiennitet og tjener 680 000 kr per år. Minstelønn for en sykepleier er 485 000, og etter 8 år så er den 527 000. IkKE 630 000 slik det påstås her!

Glenn

Sykepleier
21 hours 23 min siden

Enig! Dette er tall som ikke stemmer med realiteten.

Ann

Sykepleier
20 hours 49 min siden

Enig med deg, jeg skulle ønske noen kunne bekrefte at alle sykepleiere i Rørvik har en lønn på 630 000, enten du er fersk eller erfaren. Ellers blir dette tallet veldig misvisende.
Men kanskje det er meninga?

Martin

Spesialsykepleier
20 hours 33 min siden

Det er vel lønna i Røyrvik som er 630.000 i dag.

Ann

Sykepleier
19 hours 50 min siden

Takk for lenke til sakspapirer.
Det var overraskende at de 4kommenoe-sykepleierne hadde 630 000 i gjennomsnitt. Det er veldig høyt, men det betyr vel kanskje at de som jobber der er erfarne, eller har vært veldig flinke og forhandlet seg opp over tid. Eller begge deler.

Jeg er klar over at du er journalist og ikke sitter i Røyrvik, men kan jeg spørre om hvorfor ikke pensjonsoppsparinga til de faste sjukepleierne, de ca. 15 % kommunene sparer på vegne av sine ansatte, er lagt til regnestykket? Er det vanlig i sånne oversikter at pensjonen ikke blir regnet med?

Noen andre som veit? I dette tilfelle vil det bety en ekstra utgift på ca. 94 000 som ikke står i regnestykket.

Kenneth

Livets harde skole
17 hours 55 min siden

Du må lese teksten spesialsykepleier Hanne. Røyrvik kommune betaler 630 000, hva du får på din jobb er noe helt annet

Sigurd Sæterdal

Pensjonist
1 day 6 hours siden

Helt enig i lønn til sykepleier det er de vært

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse