Sykepleierlønn slik politikerne vil ha det
Hvem kan sørge for et lønnsløft for sykepleiere? Medlemmer i frivillig lønnsnemnd peker på politikerne. Se hva fem av dem lover og ikke lover like før valget.
Unio og Spekter prøvde en ny vri i årets lønnsoppgjør: Frivillig lønnsnemnd fremfor tvungen. Men det ble null kroner å hente på dette eksperimentet.
Les om resultatet: Null å hente i frivillig lønnsnemnd: – Irriterende, ikke overraskende
Nemndas leder, Liv Synnøve Taraldsrud, pekte på at løsningen på bemanningsproblemene finnes på et høyere nivå. Altså hos politikerne.
– Politikerne må nå ta ansvar for å sikre folkets helsetjenester. Og de må pushe arbeidsgiverne til å ta sitt ansvar for å beholde sykepleierne, sa Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund, etter avgjørelsen i nemnda.
Sykepleien har stilt følgende spørsmål til noen politiske partier:
– Vil du, eller ditt parti, ta et politisk initiativ til et lønnsløft for sykepleiere?
Og:
– Hvis ja: Hvordan? Hvis nei: Hvorfor?
Her er svarene politikere ga:
Arbeiderpartiet: – Lønn er ett av flere viktige tiltak
– Arbeiderpartiet erkjenner at vi har en sykepleiermangel, og at lønn er ett av flere viktige tiltak for å rekruttere, skriver Ingvild Kjerkol i en e-post.
Kjerkol er medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.
9. september møter hun Høyres Bent Høie i helseministerduell på Lovisenberg diakonale høgskole.
– Vi ønsker en helsepersonellkommisjon med representasjon fra partene for å sette i gang tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell over hele landet, skriver Kjerkol.
Og videre:
– Vi vil ha en plan for å sikre velferdsstaten de helsefolka Norge trenger, både nå og i fremtiden. I fjor foreslo vi å doble potten med heltidspenger og å utrede kompetansebehovet i den kommunale helsetjenesten. Kompetanse skal lønne seg, og det trengs bedre muligheter for karriereutvikling for å beholde dyktige ansatte i helsesektoren. Det er også helt nødvendig at vi sørger for at fulle, faste stillinger er normen i helse- og omsorgssektoren, skriver Ingvild Kjerkol til Sykepleien.
Høyre: – Lønn er et spørsmål mellom partene
– I Norge er lønn et spørsmål mellom partene i arbeidslivet. Det er en god modell som regjeringen og partene i arbeidslivet ønsker å beholde, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i en e-post.
Erlandsen er selv sykepleier.
– Staten er ikke arbeidsgiver, verken for sykepleiere på sykehus eller i kommunal sektor, og det vil ikke være naturlig at vi som politikere blander oss direkte inn i lønnsoppgjørene på andre tariffområder. Det vil åpenbart også være andre yrkesgrupper som har forventninger om høyere lønn, og disse forventningene kan ikke løses ved at politikere går inn i enkelte av lønnsoppgjørene, skriver Erlandsen.
SV: – Den nye regjeringen må gi tydelig beskjed til arbeidsgiverne på sykehusene
– Vil du, eller SV, ta et politisk initiativ til et lønnsløft for sykepleiere?
– Ja, SV har tatt – og vil ta – politisk initiativ til et lønnsløft for alle kvinnedominerte yrker, skriver Nicholas Wilkinson i en e-post.
Han er helsepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV).
Wilkinson viser til bemanningskrisen i helsesektoren:
– Et av de største problemene er å få nok sykepleiere. Derfor trenger vi å øke lønna, ha flere folk på jobb med hele, faste stillinger og bemanningsnorm på sykehjem for at flere kan stå livet ut i helsesektoren.
Han legger til:
– SV støtter ikke tvungen lønnsnemnd når den blir innført på sviktende grunnlag, slik det skjedde i år. Vi vil kjempe for 10 milliarder til kommunene og 1 milliard til sykehusene. Det vil gi bedre muligheter til et lønnsløft for alle som jobber i helsesektoren, skriver han og legger til:
– SV vil endre loven for at fast, hel stilling skal være normalen.
Nicholas Wilkinson påpeker at det er regjeringens ansvar å gi tydelig beskjed til arbeidsgiverne på sykehusene om å prioritere lønnsløft, bedre faglige rettigheter og flere hele, faste stillinger.
– Dette mener jeg den nye regjeringen må gjøre, skriver Wilkinson.
Frp: – Lønnsløft over tre år for sykepleiere og helsefagarbeidere
– Fremskrittspartiet (Frp) vil ha et lønnsløft over tre år, i samarbeid med partene i arbeidslivet, til sykepleiere og helsefagarbeidere, skriver Morten Stordalen i en e-post.
Han er Frps helsepolitiske talsperson.
– Lønnen må ikke økes bare fordi de fortjener det, men fordi høyere lønn også vil medføre økt rekruttering, en mobilisering av sykepleiere som jobber i andre yrker og at flere velger å bli i yrket, skriver han.
Han legger til at staten er del av lønnsoppgjørene:
– Staten kan gi tydelige signaler til partene om at det forventes at de bidrar til å løse sentrale samfunnsutfordringer. Staten har flere virkemidler som kan gjør det mulig, uten at det svekker norsk konkurransekraft.
Han viser til årets reviderte nasjonalbudsjett i år, der Frp ble enig med regjeringspartiene:
– I neste års statsbudsjett skal regjeringen foreslå en opptrappingsplan for å sikre flere sykepleiere og helsefagarbeidere i årene fremover. Vi vil følge opp at planen skal inneholde et utdannings- og lønnsløft og andre tiltak som kan sikre nok kompetente hender og hoder i helse- og omsorgstjenestene.
– Vi vil fortsette å samarbeide tett med arbeidstakerorganisasjonene, skriver Stordalen.
Han lover også dette:
– Frp kommer til å følge opp vårt løfte til Sykepleierforbundet om å arbeide for et sykepleierløft i neste stortingsperiode.
Sp: – Forstår lønnskravet, men partene må forhandle
– Senterpartiet har programfestet at vi vil arbeide for et likelønnsløft som bidrar til å tette lønnsgapet mellom typiske kvinne- og mannsyrker. Lik lønn for likeverdig arbeid er et viktig mål, skriver Kjersti Toppe, som er helsepolitisk talsperson for partiet.
– Senterpartiet forstår godt kravet om økt grunnlønn for spesialsykepleiere, også som et rekrutteringstiltak. Men det må være partene i arbeidslivet som forhandler om lønn, skriver Toppe i e-posten.
0 Kommentarer