fbpx Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering av ukrainske pasienter Hopp til hovedinnhold

Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering av ukrainske pasienter

Regjeringen forlenger avtalen med EU om medisinsk evakuering av ukrainske pasienter ut april 2025. 

Norsk lufttransport har stått for nærmere halvparten av evakueringene fra Ukraina til europeiske land, og Norge er det eneste landet som tilbyr faste flyginger.

 

– Russland fortsetter å angripe sykehus og helseklinikker, og det ukrainske helsevesenet er satt under sterkt press. Ett av Norges bidrag til Ukraina er å avlaste helsevesenet i landet og hjelpe enkeltmennesker. Derfor svarer vi ja på en forespørsel fra EU om å forlenge avtalen om medisinsk evakuering fra Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

400 er behandlet i Norge

Rundt 1930 pasienter er fraktet til Norge og andre europeiske land ved hjelp av norsk lufttransport, og over 400 har fått behandling i Norge. Avtalen om medisinsk evakuering utløper i november, men nå blir den forlenget til 30. april 2025. 

Utgiftene til forlengelse er anslått til om lag 100 millioner kroner, og vil dekkes av Nansen-programmet.

Evakueringene blir gjort av Forsvarets luftevakueringsgruppe i tett samarbeid med norske helsemyndigheter, SAS og andre sentrale aktører.

Intenst og brutalt

– De russiske angrepene mot Ukraina pågår med stor intensitet og brutalitet. De tar ukrainske liv, og mange blir skadet, både sivile og militære. Bidraget til medisinsk evakuering er en støtte til Ukrainas motstandskamp, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Fakta
Fakta om medevac
  • EU-kommisjonen anslår at 7,7 millioner ukrainere har behov for helsehjelp i 2024. 
  • Siden 24. februar 2022 har Verdens helseorganisasjon registrert over 1475 angrep på det ukrainske helsevesenet. Det reelle tallet er trolig høyere. 
  • Norge er et av landene som har tatt imot flest pasienter fra Ukraina. 400 pasienter er hittil evakuert til Norge for å få behandling ved norske sykehus. 
  • Norge har i tillegg bidratt med transportkapasitet som har muliggjort evakuering av nærmere 1930 ukrainske pasienter som mottar behandling i Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Kroatia, Nederland, Tyskland og Ungarn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse