fbpx Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina Hopp til hovedinnhold

Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina

statsministeren

Norge har siden august 2022 hjulpet til med å evakuere skadde ukrainere på flukt fra krigen. Det vil myndighetene fortsette med.

– Den ulovlige russiske angrepskrigen mot Ukraina pågår for fullt. Mange ukrainere har behov for livsviktig medisinsk behandling. Jeg er glad for at Norge nå kan forlenge avtalene med SAS og EU for å fly ukrainske pasienter som trenger helsehjelp til Norge og andre europeiske land, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Ukentlige flyginger

Norge har siden august 2022 tilbudt faste ukentlige flyginger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter. Denne avtalen er nå forlenget til februar 2024. Det er samtidig mulighet for en ytterligere forlengelse ved behov.

– Det er vel den viktigste flykapasiteten som er av pasienter ut av Ukraina, og vi har i dag besluttet å forlenge den avtalen med SAS, sier Støre til Forsvarets forum under Nato-toppmøtet i Vilnius.

Ett av ti sykehus er skadet

– Denne hjelpen er livsviktig, og en viktig del av norsk støtte til Ukraina. Nesten ett av ti sykehus er skadd av Russlands krigføring. Sykehus, fødeklinikker og medisinlagre bombes. Samtidig trenger over 14 millioner ukrainere helsehjelp. Det er viktig at Norges innsats for evakuering av ukrainske pasienter kan fortsette, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

SAS-sjefen: – En spesiell plass i hjertene våre

– Oppdraget har en spesiell plass i hjertene våre. Det bidrar til å endre folks liv, og det viser så tydelig verdien av luftfart, sier konsernsjef Anko Van der Werff i SAS.

Gjennom avtalen med Forsvaret og Helsedirektoratet bistår SAS med et spesialombygd hospitalsfly, som brukes i evakueringen av skadde og kritisk syke fra Ukraina.

Flyet er i utgangspunktet et ordinært passasjerfly av typen Boeing 737-700, som i løpet av 24 timer bygges om til å frakte pasienter i sykesenger og på bårer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse