fbpx Norge fortsetter å hjelpe ukrainske pasienter Hopp til hovedinnhold

Norge fortsetter å hjelpe ukrainske pasienter

Bildet viser et Sas fly og et ambulansefly

1538 ukrainske pasienter har blitt evakuert av Forsvarets luftevakueringsgruppe siden august 2022. 359 av pasientene har fått behandling i Norge.

Norge har siden august 2022 tilbudt faste ukentlige flyvninger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter.

Det er til nå gjennomført 100 flyvninger, og 1538 pasienter har blitt evakuert av Forsvarets luftevakueringsgruppe, opplyser regjeringen. 359 pasienter har fått behandling i Norge.

– Regjeringen har besluttet å forlenge tilbudet om transport av pasienter til ut november 2024 etter anmodning fra EU, skriver regjeringen i en pressemelding.

Hentes i Polen

Pasientene blir først transportert ut av Ukraina til et medisinsk knutepunkt i Polen. Derfra evakueres de videre til sykehus rundt om i Europa.

– Pasientene er i alle aldersgrupper, og mange har med seg pårørende. Kreft og krigsskader utgjør de største diagnosegruppene, men det er også pasienter med infeksjoner og andre tilstander, skriver regjeringen.

En langsiktig avtale mellom Forsvaret og SAS gjør det mulig å gjøre om et vanlig rutefly til et ambulansefly med båre- og intensivplasser.

– SAS drifter og flyr maskinen, mens Forsvarets luftevakueringsgruppe sørger for det medisinske og operasjonelle, skriver regjeringen i pressemeldingen.

På norsk side er den medisinske evakueringen av ukrainske pasienter et samarbeid mellom flere departementer, de regionale helseforetakene, Helsedirektoratet, Forsvaret, SAS og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Stolt helseminister

– Vi er et av de landene som har tatt imot flest medevac-pasienter. Jeg er stolt av at vår felles helsetjeneste helt siden starten av krigen har vist stor evne og vilje til å gi god behandling til pasienter fra Ukraina, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Evakueringen skjer gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM). Norge tar imot medevac-pasienter etter en konkret vurdering av behandlingskapasitet og behovet til den enkelte pasient.

Fakta
Fakta om medevac
  • EU-kommisjonen anslår at 7,7 millioner ukrainere har behov for helsehjelp i 2024.
  • Siden 24. februar 2022 har Verdens Helseorganisasjon registrert over 1500 angrep på det ukrainske helsevesenet. Det reelle tallet er trolig høyere.
  • Norge er et av landene som har tatt imot flest pasienter fra Ukraina. 359 pasienter er hittil evakuert til Norge for å få behandling ved norske sykehus.
  • Norge har i tillegg bidratt med transportkapasitet som har muliggjort evakuering av nærmere 1200 ukrainske pasienter som mottar behandling i Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Kroatia, Nederland, Tyskland og Ungarn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse