fbpx Velkommen til verdens beste jobb: En fremtid som sykepleier Hopp til hovedinnhold

Velkommen til verdens beste jobb: En fremtid som sykepleier

Bildet viser artikkelforfatterne samlet; Åshild Østlyngen, Linda Therese Norrie og Mari-Ann Benonisen

Kjære sykepleierstudenter. Dere har gjort et klokt og godt studievalg. Dere er vår fremtid og vil utgjøre en viktig rolle for pasienten, pårørende, samfunnet og beredskapen. 

Denne uka møter forventningsfulle sykepleierstudenter til studiestart ved UiT Norges arktiske universitet. Her vil studentene bli tatt godt vare på både i Tromsø, Harstad, Narvik og Hammerfest. 

UiT har gjort ulike grep for å få flere til å starte på sykepleierutdanningen i nord. Det har ført til at flere begynner på utdanningen sammenliknet med fjoråret. Det lover godt for rekrutteringen av nye sykepleiere. Vi vet at UiT har dyktige fagfolk som vil gjøre sin del av jobben for at studentene vil nå sine mål; nemlig å bli utdannet til sykepleier – verdens fineste jobb!

Vi mangler mer enn 4000 sykepleiere på landsbasis, så det er helt nødvendig å utdanne flere sykepleiere. NAVs bedriftsundersøkelse fra 2024 viser i tillegg at det er desidert størst mangel på arbeidskraft innen helse- og sosialtjenester i Troms og Finnmark, og sykepleiere er en av yrkesgruppene det er aller størst mangel på. 

Det finnes et hav av muligheter

Helsepolitisk barometer 2024 ble lagt frem tidligere i år. Her kommer det frem at den generelle befolkningen mener at mangelen på sykepleiere går ut over pasientsikkerheten, spesielt i kommunene. Det å ha nok sykepleiere vil derfor ha stor betydning for at pasientsikkerheten skal oppleves som trygg og forutsigbar. 

Samme undersøkelse viser at så mange som 67 prosent mener at det er avgjørende at sykepleiere kommer opp på et høyere lønnsnivå for å sikre nok sykepleiere i landet. Det bør arbeidsgivere og politikere ta innover seg. 

Sykepleiere vi snakker med, opplever i perioder høyt arbeidspress og mye aleneansvar. Samtidig er det mange arbeidsgivere som har tatt ansvar og fått på plass gode rekruttere- og beholdetiltak, fleksible arbeidstidsordninger, legger til rette for videreutdanning og har økt lønn som virkemiddel. 

Det å utdanne seg til sykepleier gir mange og uante muligheter. Dere kan velge og vrake av jobber på sykehus, i kommunen, i private helseforetak, i undervisningssektoren og du kan sågar være din egen arbeidsgiver ved å leie ut din kompetanse. Det finnes et hav av muligheter for dere som ferdig utdannet sykepleier. Arbeidslivet er regulert av lovverk og tariffavtaler, og det er derfor viktig å sette seg inn i hvilke rettigheter og plikter dere har. 

Dere er vår fremtid

I år er studieplassene ved sykepleierutdanningen fylt opp nesten over hele landet. Ved UiT har det vært et lokalt opptak av sykepleierstudenter etter at karakterkravet i matte og norsk ble fjernet. Det har ført til at UiT stort sett har fylt opp studieplassene ved alle sine studiesteder. 

Norsk Sykepleierforbund (NSF) ønsket å beholde karakterkravet, men vi er glade for at vi nå ser at så mange ønsker å bli sykepleiere.

Fremover blir det viktig med gode systemer som gjør at sluttkompetansen til studentene blir like god i hele landet. NSF har bedt regjeringen se på følgene tiltak for å sikre at flest mulig klarer å fullføre studiet. 

  • bedre finansiering av sykepleierstudiene 
  • nasjonal strategi for flere kvalifiserte lærere til sykepleierutdanningen 
  • flere nasjonale deleksamener som bidrar til likeverdig sluttkompetanse på studiet uansett studiested 

Kjære sykepleierstudenter. Dere har gjort et klokt og godt studievalg. Dere er vår fremtid og vil utgjøre en viktig rolle for pasienten, pårørende, samfunnet og beredskapen. Som sykepleier vil du ha en trygg jobb gjennom hele din yrkeskarriere. Vi er enig med den sykepleieren med 30 års erfaring som nylig sendte oss en melding om at Sykepleieryrket er det beste i verden! 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Olav Wildeng

Spes spl
3 days 7 hours siden

Kanskje verdens beste jobb å være lærer på Sykepleierhøgskolen?
En kraftig tankevekker at bare 1 av 5 sykepleiere vil anbefale yrket til andre, i følge fersk undersøkelse fra NSF.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse