Er det rart at ansatte mistrives på jobb?
Når det blir færre sykepleiere, blir det også færre sykepleiere per pasient og større belastning på hver ansatt.
For noen uker siden slo 50 ansatte ved Sykehuset Telemark alarm om negative forhold ved sykehuset. De var redde for både pasienter og eget personale. Telemark Arbeiderblad omtalte saken [krever abonnement].
Utgangspunktet for varselet var at de ansatte ikke føler seg hørt av sykehusledelsen. De varslet om forhold som går på pasientsikkerheten, drift og praksis.
Mister verdifull og nødvendig arbeidskraft
Over flere år har de ansatte i store trekk forholdt seg til ledelsens ønske om innsparing, noe som de ansatte har kjent direkte på kroppen. Alle skal løpe fortere samtidig som de skal arbeide enda mer effektivt.
Resultatet av dette er at sykehuset har mistet verdifull og nødvendig arbeidskraft og kompetanse ved at helsepersonell har søkt seg vekk fra sykehuset.
Som konsekvens har dette ført en for høy arbeidsbelastning på personellet som er tilbake. Arbeidspresset og lange ventelister skaper ytterligere problemer. Mediene har, etter det første store oppslaget om varselet, ikke fulgt opp saken. Dette er en meget alvorlig sak og burde fortsatt vært på medienes dagsorden mer enn én dag. Norge er et rikt land som skal kunne tilby alle omsorgstjenester av god kvalitet. Da må det investeres i økt bemanning på sykehusene fremfor å redusere disse.
Arbeidspresset har økt
Ofte har helsetjenestene blitt effektivisert gjennom å fjerne mange av de ulike yrkesgruppene som er på sykehusene slik at det ofte kun er sykepleiere, leger og helsefagarbeidere igjen, og arbeidspresset på disse har naturligvis økt.
Yrkesgrupper som portører, sosionomer, renholdspersonale, kliniske farmasøyter, tilretteleggere av mat og så videre er grupper som har mistet en del av sine ansatte, eller som er blitt redusert.
Resultatet av dette er at mye av arbeidet faller på sykepleierne, og når man vet hvor stor arbeidsbelastningen det er fra før av, så er det nærmest utrolig at sykehuset ikke ser nødvendigheten av å styrke sykepleiernes arbeidsforhold for å kunne beholde dem.
Når det blir færre sykepleiere, blir det også færre sykepleiere per pasient og større belastning på hver ansatt. Dette kan få store konsekvenser.
Fagmiljøer splittes opp
Samtidig vet vi at andelen eldre øker og at komplekse helsetilstander følger med. Vi vet også veldig godt at sykepleiermangelen bare øker. På Sykehuset Telemark har man slått sammen tre så forskjellige spesialiteter som ortopedi, øre, nese og hals og urologisk avdelinger i en sengeavdeling. Disse tre hadde tidligere hver sin egen avdeling.
Sammenslåingen har ikke gitt flere ansatte til avdelingen hvis man skulle tro det. De ansatte må forholde seg til tre spesialiteter med det samme personalet. Er det rart at ansatte mistrives på jobb, eller at de rett og slett slutter? Jeg ser på effektivisering i helsevesenet som en svøpe. Den splitter opp fagmiljøer og profesjoner og ødelegger god pasientpleie, kombinert med trivsel og trygghet for den ansatte.
Innlegget ble først publisert i Varden.
0 Kommentarer