fbpx Å jobbe heltid er et gode Hopp til hovedinnhold

Å jobbe heltid er et gode

Bilde viser Rolf-André Oxholm

Selv anser jeg det som et gode å vite når jeg skal være på jobb og når jeg har fri. En sikker inntekt og en forutsigbar pensjon likeså.

Robert Kotcho, vikarsykepleier, skriver i Sykepleien 25.04: «Jobber du deltid, er du en taper». Etter å ha lest kronikken sitter jeg igjen med noen spørsmål og noen kommentarer.

Mener Kotcho rent faktisk at jeg som har vært heldig nok til å kunne jobbe fulltid helt siden jeg var nyutdannet, har tapt en masse og bør anse meg selv som en taper?

Selv anser jeg det å vite når jeg skal være på jobb og når jeg har fri, som et gode. En sikker inntekt og en forutsigbar pensjon likeså. Jeg føler meg litt som en dinosaur, men påpeker likevel at det er for sent å bekymre seg for pensjonen når det plutselig er på tide å søke om den.

Deltidskulturen i helsevesenet er et problem

Det er et problem at vi har en deltidskultur i helsevesenet. NSF har påpekt i en årrekke at det er dårlig utnyttelse av den innsatsen som nedlegges i å utdanne sykepleiere og at det bidrar til sykepleiermangelen. I artikkelen om frivillig deltid som Kotcho refererer til, så er det ganske klart at det er en rekke svakheter med tallene som presenteres, og jeg blir ikke mye klokere på hvor mange som rent faktisk jobber deltid frivillig.

Den tilbakemeldingen medlemmene i NSF gir i medlemsundersøkelser, og den tilbakemeldingen jeg har fått igjennom år som tillitsvalgt, er at mange jobber «frivillig» deltid fordi belastningen er for høy og at balansen mellom jobb og fritid er krevende. Dette er løsbare problemer. Men jo flere som jobber deltid, jo mer krevende er det å legge makt bak kravene om endring. Norske sykepleiere tar selv konsekvenser og risiko ved å løse problemene med å redusere stillingen sin. Arbeidsgiverne slipper dermed for lett unna.

Hva mener Kotcho med deltid? I kronikken kan det synes som om deltidsansatt og vikar brukes litt om hverandre og ikke helt presist. Noen av eksemplene på hvorfor jeg eventuelt skal ha tapt fortrinn ved å jobbe fulltid, er det krevende å ta helt på alvor.

Vanskeligere å legge makt bak kravene

Kotcho skriver at heltidsansatte må ta ferie og jobbe helligdager i motsetning til deltidsansatte som kan velge selv. Dette medfører jo rent faktisk ikke riktighet. Alle ansatte må ta fem uker ferie. Både norsk og EU-lovgivning fastslå dette. Videre er min erfaring at deltidsansatte ofte har en uforholdsmessig høy andel ubekvemme vakter, og det er ofte dagvaktene som plukkes når stillingen reduseres. Deltidsansatte jobber jul, påske, pinse, helg, og de tar sin del av støyten når sommerferien kommer og bemanningen blir skjelven.

Alle ansatte har lovfestet rett til utdanningspermisjon, uten krav til at det skal være relevant for arbeidsplassen. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven. Mange arbeidsgivere argumenterer dessverre med at en permisjon blir for krevende for driften selv om det kan løses med litt planlegging. Jo flere sykepleiere som privatiserer også dette arbeidsgiveransvaret med å jobbe deltid, jo vanskeligere blir det å legge makt bak kravene om at loven følges.

Jeg deler ikke synet

Det høres kanskje fristende ut med en hverdag der man ikke må ta ansvar for oppgaver man ikke brenner for. Men heller ikke her er jeg på linje med Kotcho. Jeg kommer ikke på noe arbeidssted hvor deltidsansatte fritas for tilleggsoppgaver. Å være deltidsansatt betyr ikke at du ikke har primæransvar for en pasient, eller har ansvarsvakt. Og er ikke dette egentlig sykepleieroppgaver og ikke ekstra ansvar? Det er uansett slik at jo flere man er til å løse oppgavene, jo mindre belastende blir de for den enkelte. Oppgavene forsvinner ikke av seg selv. Noen må ta de.

Når det gjelder at deltidsansatte kompenseres mer enn fulltidsansatte, så er jeg igjen litt i stuss. Jeg kjenner ikke eksempelet Kotcho nevner. Men i Helse Sør-Øst, som jeg kjenner godt, ble man under pandemien kompensert for arbeid utover full stilling. Det samme gjelder de avtalene mange sykehus inngår for å klare sommerferieavviklingen. Noen steder kompenseres ikke deltidsansatte før de passerer 35,5 timer i uken, eventuelt kompenseres de forholdsmessig frem til de når fulltid.

Helt mot slutten stiller Kotcho noen spørsmål om hva som må til for at flere skal ønske å jobbe deltid. Jeg deler ikke Kotchos syn på hvor attraktivt det er å jobbe deltid. For meg blir det feil inngang. Men spørsmålene er gode. 

For å skape en heltidskultur, for å holde på sykepleiere og for å gjøre det fine yrket vårt enda mer attraktivt, må alle steiner snus. Da er jeg usikker på om svaret er at flest mulig tar ansvar der arbeidsgiver svikter og reduserer stillingen sin for å få hverdagen til å gå opp.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Nina Lid

Sykepleier
8 months 4 weeks siden

"Jobber du heltid" skulle det stått i refereringen til Robert K sitt debattinnlegg i starten av dette innlegget,..ikke "jobber du deltid"
Viktig info for å forstå vinklingen

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse