Sykepleier i vikarbyrå? Husk å spørre om pensjonsreglene
– Spør om pensjonsordninger, ikke bare lønn, sier pensjonsrådgiveren. Det gjelder dem i ny jobb. Og særlig dem i vikarbyrå.
Vikarbyråer tiltrekker seg sykepleiere. Noen tjener flust. Men tenker de på pensjonen?
– En del unge velger å være ansatt i vikarbyrå. Hvilke pensjonsregler gjelder for dem?
– Det vanlige er at de ikke er innmeldt i offentlig tjenestepensjonsordning i vikarbyrå. Trolig sparer byråene der det er mulig, og det kan være på pensjon, sier Natalia Ebbesen, pensjonsrådgiver i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).
Hun fortsetter:
– Så høyere lønn har ofte en bakside. Den minste lovpålagte sparesatsen i innskuddspensjon er 2 prosent. Hvis du går for en sånn løsning, vær bevisst og spar selv. Både til pensjon og i tilfelle helsen skulle svikte.
– Pensjon er også et lønnsgode
– Du har ikke det samme sikkerhetsnettet i et vikarbyrå som i det offentlige, sier pensjonsrådgiveren.
– Når folk søker jobb, er de ofte mest opptatt av lønn, og de tenker lite på pensjon. Men pensjon er også et lønnsgode, sier Natalia Ebbesen.
– Spør om pensjon når du skal i ny jobb
Her er Ebbesens råd, særlig til de unge:
- Spør også om pensjonsordninger, ikke bare lønn, når du skal i ny jobb som ikke har pensjon i KLP. Særlig hvis du jobber i vikarbyrå. I det offentlige er du sikret samme gode pensjonsordning uansett hvor du jobber.
- Sjekk hvor mye du betaler til pensjonsordningen og hva arbeidsgiver sparer for deg. Det vanlige i privat sektor er innskuddspensjon. Det varierer hvor mye arbeidsgiver velger å spare. Minimum lovpålagt sparing er 2 prosent av lønnen. Maksimum er 7 prosent.
- Spør om arbeidsgiveren har ordning med avtalefestet pensjon (AFP). For dem som er født før 1963, er AFP en tidligpensjon. For dem som er født i 1963 og senere, er AFP et livsvarig tillegg i pensjon. Den er viktig. Ikke alle har det i det private.
- Spør om arbeidsgiver har forsikring for etterlatte og uførhet. Denne sikkerheten er inkludert i offentlige pensjonskasser.
Anbefaler å spare privat
– Hvis du går gjennom punktene over, vil du få en pekepinn om hvordan du ligger an, sier Natalia Ebbesen.
Og legger til:
– Da ville jeg satt av penger til pensjon selv. Altså spart privat.
Det er enda mer å tenke på, påpeker hun:
– Mangler du uføre- og etterlattedekningen gjennom pensjonsordningen, må du også ha det i bakhodet når du skal regne på hvor mye du må spare. Kanskje bør du vurdere livs- og helseforsikringer i tillegg. Det koster penger, det også. Og jo eldre du er, jo dyrere, sier pensjonsrådgiveren.
Forbedring for dem med permisjon uten lønn
Ebbesen viser for øvrig til en forbedring som gjelder utdanning og pensjon:
– Permisjon uten lønn er vanligvis ikke pensjonsgivende. Men i 2020 ble det innført et unntak.
Det betyr at har du utdanningspermisjon uten lønn, kan den likevel være pensjonsgivende.
– Men da må arbeidsgiver godkjenne utdanningen som arbeidsrelevant. Ordningen gjelder inntil fire år i utdanning, sier pensjonsrådgiver Natalia Ebbesen.
0 Kommentarer