fbpx Vikarsykepleier: – Jobber du heltid, er du en taper Hopp til hovedinnhold

Vikarsykepleier: – Jobber du heltid, er du en taper

Bildet viser innleggsforfatter Robert Kotocho

Jobber du heltid, taper du fordeler. Taperen mister gode avtaler og muligheter som deltidsansatte får. 

Helsevesenet mangler sykepleiere, og veldig mange velger å jobbe frivillig deltid, ifølge en artikkel fra Sykepleien. I samme kan man lese at deltidsansatte som gikk opp til heltid, gikk fra 24 prosent til 26 prosent fra 2002 til 2016. 

En skulle tro at det å jobbe heltid som sykepleier skulle være fristende for den enkelte. Det burde være økonomisk og livsstilsmessig produktivt, men slik er det ikke. Jobber du heltid så er du en taper, og her skal jeg dele noen eksempler med deg hvorfor. 

Bedre avtaler for deltidsansatte

Under koronapandemien 2020–2022 ble det fremmet et forslag som gikk ut på at helsepersonell som jobbet over 20 timer i løpet av en uke, skulle få et koronatillegg på minst 200 prosent. Dette var en utrolig bra avtale, men hvem var denne avtalen egentlig god for? 

Baktanken med koronatillegget var å stimulere og motivere ansatte som jobbet lite, eller kun deltid, til å ta på seg flere vakter. Hvor deilig var det ikke å få sykt bra lønn etter 20 timers arbeid på en uke? Derimot for dem som jobbet heltid, altså 35,5 timer i uken i gjennomsnitt, fikk ikke kompensert for mellomlegget fra 20 timer til 35,5 timer. Det vil si at du jobbet for vanlig timelønn de resterende 15,5 timene i uken, mens deltidsansatte som for eksempel jobbet 22 timer, fikk 200 prosent ekstra på de 2 timene etter 20 timer.

Vi har flere eksempler der kommuner rundt omkring tilbyr bedre avtaler for de som går fra deltid til heltid på sommeren. I Brønnøysund kommune fikk deltidsansatte som gikk heltid 10 000 kroner. Fast personell som jobbet heltid, fikk ekstra lønn dersom de tok på seg ekstra helger. Så utrolig fristende, nope. Og for ikke å snakke om at fast personell har økt ansvar på sommer fordi flere av de faste er gått ut i ferie.

Større muligheter for videreutdanning

Min erfaring etter å ha snakket med mange er at arbeidsplasser avviser ansatte som går heltid i å ta videreutdanning som arbeidsgiver dekker. Derimot, som deltid, kan en utfordre arbeidsplassen ved å lage en avtale. En kan tilby å jobbe heltid mot at arbeidsgiveren dekker videreutdanning, samt betalt permisjon for ukene du må være på skolen. 

Jeg har snakket med mange sykepleiere som ønsker å ta videreutdanning i rus og psykiatri, palliasjon og sårsykepleie, som er utrolig viktige og nødvendige felt, men de blir avvist av arbeidsplassene med at det ikke er relevant. Er det ikke relevant fordi det koster penger? Tilbudet de får, er at de kan ta ut sin ferie i skoleukene, eller tilrettelagt turnus slik at de kan dra på skole på dagtid og jobbe på kvelden. Hvor fristende er ikke det? 

Frihet til å planlegge

Ønsketurnus er også noe veldig mange ansatte setter pris på. Selv om leder har tilretteleggingsplikt, går den også til rimelighetens grenser. For så fort det påvirker bemanningen, så opphører tilretteleggingen. Og det skjer ofte fordi vi har et stort sykefravær i helsevesenet. 

Som deltidsansatt kan du plukke og velge hvilke vakter du vil ha og «overraskende nok» – merk deg med gåsetegn – ledige vakter hele tiden. Som fast ansatt i heltid må en jobbe hver tredje helg og får turnus tilpasset arbeidsplassens behov. Deltidsansatte har også den friheten å kunne velge fri rundt juletider, påsketider og generelt når en ønsker det. Fast ansatte er derimot pålagt å jobbe røde dager. 

Som fast ansatt i heltid er du lovpålagt å ta ut fem uker ferie. Jobber du heltid, så har du innskrenket rettigheter til å jobbe hos flere arbeidsgivere hvis det påvirker jobben hos din hovedarbeidsgiver. Hos Lovisenberg omsorg må de som har dem som hovedarbeidsgiver, ha skriftlig samtykke fra dem før de har lov til å arbeide andre steder. Som deltidsansatt er det fritt frem med arbeidsgivere, og du kan velge når du vil ta ferie. 

Mindre ansvar

Noe jeg syntes er utrolig deilig og behagelig i en deltidsstilling, er at jeg slipper å ha et gjennomgående, kontinuerlig ansvar for alt mulig. Det er naturligvis riktig at de som jobber på et arbeidssted, får mer ansvar i form av medisinbestilling, varebestilling, opprettholde fagutvikling på arbeidsplassen, stedfortreder for leder/koordinator ved fravær, være primær-/sekundæransvarlig for pasienter og mye mer. Men en fikk ikke kompensert noe økt lønn for det. 

Sånn generelt har du samme timelønn som deltidsansatt, som heltidsansatt. Du har likevel større mulighet til å påvirke din lønn ved å jobbe deltid enn fast ansatt. Nettopp fordi du kan fiske etter vakter som passer deg. Du kan for eksempel velge å jobbe alle vaktene på natt og helg for å få tilleggene og ta på deg overtidsvakt på dagtid. Mens de som jobber fast heltid, som oftest jobber i ukedagene og hovedsakelig dagtid. Skal de ta på seg en overtidsvakt, så skjer det oftest i helg, på kveld eller natt, og da får du kun overtid, men mister tillegget. 

Jobber du heltid, taper du fordeler. Taperen mister gode avtaler og muligheter som deltidsansatte får. Så her kommer mitt spørsmål: hvilke tiltak har lederne, politikerne og NSF for å sikre at heltid skal bli mer attraktivt? For slik det er nå, er det lite attraktivt å jobbe heltid. Det er forståelig at så mange heller ønsker å jobbe deltid. 

6 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Randi

Sykepleier
7 months siden

Hei. Jeg har arbeidet frivillig deltid i mange år men kan ikke huske at det var slik at vi som gjorde det, ikke arbeidet røddager/jul/påske på lik linje med helstillinger. Vi fikk en turnus med planlagt 5 uker ferie, vakter på lik linje med helstillinger,men mindre timetall selvsagt. Det er nok forskjeller på hvor du arbeider. Om det blir lagt ut " gullvakter " for å dekke hull i sommerturnus, har det som regel vært bare helstillinger som har fått det tilbudet. Så dette må være gjort veldig ulikt på de ulike sykehus eller kommuner.

Jon bruu

Sykepleier
7 months siden

Kan ikke se at slike deltidsgoder som nevnt i artikkelen noensinne har forekommet på mitt sykehus.
Heller motsatt , fks heltidsansatte som er villige til å jobbe utover full stilling om sommeren lønnes ca 250% for mer tiden. I fjor jalt avtalen kun heltidsansatte, i år også deltidsansatte som først må fylle opp stilling til 100% med vanlige betingelser før de får samme goder.
Deltidsansatte sliter også med å fylle opp stilling til 100% uten å velge ekstra helger. Avdelinger med godt arbeidsmiljø har mindre sykefravær og vakanser slik at mulighetene til å plukke lukrative ekstravakter på ukedager er begrenset.
Erfaringer fra kommunal sektor kan jeg dog ikke uttale meg om
Jobbet på sykehus i 26 år.

Siv

Sykepleier
7 months siden

Hei, I vår rammeavtale om Årsplan har alle ansatte inntil 16 helger og 4 røde dager (mandag til fredag) pr 52 uker. Ut fra din beskrivelse høres det ut som du kun har en ekstravaktavtale. Alle ansatte med en fast stillingsbrøk får ta del i sommerkompensasjonsordnimgen på vårt sykehus.

Ann Katrin Trolsrud

Sykepleier
7 months siden

Har jobbet deltid ufrivillig og jobber nå heltid. Den store forskjellen er at du får en tettere pasientoppfølging som bidrar til pasientsikring under pasientforløpet. Det får du mer i heltid, noe som er viktig. Jobber i kommunesektoren på sykehjem og vi har årsturnus . Vi kan planlegge vår egen turnus som passer den enkelte, også ferier. Vi lager gode turnuser som er tilpasset den enkelte. Det er også viktig å tenke på pensjonen. Men ikke alle kan jobbe heltid, og da er deltid det beste.

Char

Sykepleier
7 months siden

jobber i kommune og har 11 års ansienitet. lønnstrinn 42 eller 650.000 i årslønn. er det vanlig?

John

Sykepleier
6 months 3 weeks siden

Hei!
Dette ser ut til å være en godt forhandlet lønn etter 11 års ansiennitet. Kjenner til sykepleiere med 16års ansiennitet som kun har lønnstrinn 43.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse