Doktorgrad
Publisert
Familieperspektiver ved psykisk lidelse hos unge voksne
Helsepersonell holder tilbake informasjon overfor familiemedlemmer til unge voksne med psykiske lidelser, selv når pasientene samtykker til innsyn, ifølge denne doktorgradsavhandlingen.
I sin doktorgradsavhandling har sykepleier Lisbeth Kjelsrud Aass blant annet sett på betydningen av familiesentrert støtte til unge voksne med psykiske lidelser og hvordan helsepersonell kan bidra til å strukturere involveringen av familiemedlemmer.
- Doktorand: Lisbeth Kjelsrud Aass
- Disputas: 20. august 2021
- Utgått fra: NTNU
Tre svar fra Aass
- Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Kunnskap om unge voksne som lider av psykisk lidelse sitt behov for støtte, omsorg og hjelp fra familien for å fullføre utdanning, stå i arbeid og ha et sosialt liv. Familiemedlemmer som lever med en person med psykisk lidelse trenger og ønsker emosjonell og kognitiv støtte fra helsepersonell for å kunne være støttende. Familiestøttende samtaler gir mulighet til å dele og reflektere over familiens hverdag. Helsepersonell har en viktig rolle ved å legge til rette for et trygt miljø hvor familiene kan snakke åpent og dele det usagte og den enkeltes oppfatninger om å leve med og håndtere psykisk lidelse i hverdagen. Men helsepersonell holder tilbake informasjon, selv om unge voksne har samtykket til at familiemedlemmer skal få innsyn. Familiestøttende samtaler hjelper helsepersonellet, som supplement til ordinære tiltak, i å strukturere involveringen av familiemedlemmer.
- Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? Kvalitativ metode ble anvendt for å få kunnskap om familiers og helsepersonells oppfatninger om hverdagsliv og deltagelse i familiestøttende samtaler. Vi anvendte familieintervjuer med familier (som lever med unge voksne med psykisk lidelse) og individuelle intervjuer av helsepersonell i kommunal psykisk helsetjeneste. I tillegg ble kvantitativ metode med spørreskjemaundersøkelse anvendt for å beskrive og sammenligne pasienter med psykisk lidelse og familiemedlemmenes oppfatninger av støtte fra helsepersonell i kommunalt psykisk helsetjeneste, samt deres oppfatninger av kvalitet i kommunalt psykisk helsearbeid.
- Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? Forskningen er relevant for 1) klinikere innen psykisk helsetjenester i forhold til utvikling og å kvalitetssikre inkludering av familier som lever med psykiske lidelse, 2) veiledere i NAV som jobber med unge voksne med psykisk lidelse i forhold til arbeid og 3) rådgivere, helsesykepleier og pedagoger når man vurderer inkludering av familien som en naturlig del av teamet som hjelper unge voksne som lider av psykiske lidelser å fullføre videregående opplæring.
0 Kommentarer