Langt færre nyfødte fikk hjemmebesøk av helsesykepleier i fjor
De siste årene har stadig flere nyfødte fått oppfølging hjemme av helsesykepleiere, men i koronaåret 2020 falt andelen kraftig.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen nyfødte som fikk hjemmebesøk av helsesykepleier, sank fra 90 prosent i 2019 til snaut 70 prosent i 2020.
I koronaåret har det også vært en markert nedgang i andelen barn som har gjennomgått to- og fireårskontroll.
(Artikkelen fortsetter under diagrammene.)
Ble anbefalt å unngå hjemmebesøk
Ifølge Helsedirektoratets hjemmesider er hjemmebesøk av helsesykepleier etter fødselen definert som en «sterk anbefaling».
I forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten heter det at tilbudet fra helsestasjonstjenesten blant annet skal inneholde «tilbud om hjemmebesøk til mor etter fødsel og hjemmebesøk til nyfødte».
Hanne-Merete Eriksen-Volle, seksjonsleder for resistens- og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet, skriver dessuten i en e-post til Sykepleien at de under hele pandemien har hatt som råd at hjemmebesøk kan gjennomføres. Forutsetningen har vært at helsesykepleier og personer som skal besøkes, ikke har luftveissymptomer og at øvrige smitteverntiltak overholdes.
Våren 2020 ble instituttet bekymret for at hjemmebesøk ikke ble gjennomført, og avholdt et webinar for å klargjøre reglene. Da smitten steg i november, ble det arrangert nok et webinar med dette som tema.
Les også: Helsestasjonstilbudet i Oslo under covid-19 – førstegangsmødres erfaringer
I startfasen av pandemien anbefalte derimot Helsedirektoratet at helsestasjoner i størst mulig grad unngikk hjemmebesøk. I en veileder sist oppdatert 17. april 2020 var direktoratets anbefaling at hjemmebesøk av helsesykepleier ble erstattet med konsultasjon på helsestasjonen, mens i midten av mai rådet de kommunene til å «opprettholde eller gjenopprette normal aktivitet i helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom».
I dag henviser Helsedirektoratets hjemmeside videre til anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, der det står at hjemmebesøk «kan gjennomføres så sant helsesykepleier og personer som skal besøkes ikke har luftveissymptomer og øvrige smitteverntiltak overholdes».
Krevende smitteverntiltak
– Nedgangen i hjemmebesøk henger sammen med flere ting, deriblant myndighetenes anbefalinger, sier Ann Karin Swang, som leder Landsgruppen av helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund.
Anbefalingen om å unngå hjemmebesøk ble ifølge Swang fjernet relativt tidlig, men det har variert kraftig når ulike helsestasjoner har klart å gjenoppta tilbudet på forsvarlig vis.
– Det kan handle om ting som trangboddhet og hvorvidt man må bruke kollektivtransport for å komme seg rundt til de ulike familiene.
Selv om det i størst grad er helsesykepleiere i skolehelsetjenesten som har blitt omdisponert til andre oppgaver, påpeker Swang at dette også har skjedd med en del som jobber på helsestasjoner.
Tjenestetilbudet fra helsestasjoner har ifølge Swang også blitt redusert mange steder på grunn av ressurskrevende smitteverntiltak.
– Jeg synes helsestasjoner har vært veldig flinke til å opprettholde tjenesten så godt som mulig under svært vanskelig arbeidsforhold, men det er trist for alle som ikke har fått hjemmebesøk. Slike besøk gir noe helt annet enn når de kommer til oss på vår arena.
Omdisponerte helsesykepleiere
Pandemien medførte at mange helsesykepleiere har blitt satt til andre oppgaver det siste halvannet året.
Les også: – Omdisponering av helsesykepleiere til reint smittearbeid vil gå utover barn og unge
Ifølge tall Kommune-Stat-Rapportering (Kostra) og Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem i mars, ble helsesykepleiere omdisponert i hele 73 prosent av landets kommuner i løpet av 2020.
0 Kommentarer