fbpx Vaksinering: Frykter helsesykepleiere vil bli omprioritert igjen Hopp til hovedinnhold

Vaksinering: Frykter helse­sykepleiere vil bli omprioritert igjen

– Vi vet at helsesykepleiere vil bli pekt på til vaksinasjonsarbeidet, sier leder for helsesykepleierne i NSF, Ann Karin Swang.

En godkjent koronavaksine vil, etter mye å dømme, snart tilbys store deler av den norske befolkningen, og fredag 4. desember presenterte sentrale helsemyndigheter sine foreløpige planer og prioriteringer for vaksinering.

Leder av faggruppen for helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund, Ann Karin Swang, frykter helsesykepleiere nok en gang vil bli omprioritert bort fra sine faste arbeidsoppgaver.

Les også: Helsesykepleiere frykter vaksineringskaos

– De kommunale tjenestene er så presset allerede, påminner Swang.

– Vi er midt i en pandemi, og med smitte, sykemeldinger og mye helsepersonell i karantene.

Standardsvaret

Swang har lenge etterlyst sterkere føringer fra sentrale helsemyndigheter til kommunene i forbindelse med koronavaksinering.

Hun beskriver signalene de til nå har fått i dialogen med Folkehelseinstituttet, som uklare.

– Standardsvaret vi får, er at det er kommunenes ansvar å organisere og gjennomføre vaksineringen, sier hun.

– Vi vet at helsesykepleiere vil bli pekt på til vaksinasjonsarbeidet.

Jeg har gitt klare signaler til kommunene om at helsesykepleiere skal få jobbe med det som er deres hovedoppgaver, men helsesykepleiere spiller også en viktig rolle ved vaksinasjon
Bent Høie, helse- og omsorgsminister

Swang mener hennes medlemmer særlig vil måtte gjøre en innsats innen planlegging, organisering og opplæring av annet helsepersonell.

– Logistikk blir en hovedutfordring, og da er det vesentlig at de som planlegger, har kunnskap og erfaring med vaksinering.

Swang ser allerede utfordringer med å nå ut med tydelig og nok informasjon.

– Det fører til økt press på en allerede presset tjeneste.

Klare føringer

– Jeg har gitt klare signaler til kommunene om at helsesykepleiere skal få jobbe med det som er deres hovedoppgaver, men helsesykepleiere spiller også en viktig rolle ved vaksinasjon.

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie som svar på spørsmål om hvordan myndighetene skal unngå at tilbudet ved helsestasjoner og i skolehelsetjenesten blir lidende på grunn av omdisponering til vaksinasjonsarbeid.

Høie sier det pågår en god dialog mellom blant annet helsedepartementet, Folkehelseinstituttet og Norsk Sykepleierforbund om dette, men understreker:

– Til slutt er det likevel kommunene som har det endelige ansvaret for hvordan dette skal gjennomføres i praksis.

Swang sier seg enig med Høie i at de har en god dialog med sentrale myndigheter.

– Men vi sliter med å få en del kommuner til å få på plass gode nok beredskaps- og pandemiplaner, påpeker helsesykepleierlederen. 

Praktisk håndbok

Godkjenningen av en vaksine kan være like rundt hjørnet, og under en pressekonferanse fredag 4. desember presenterte sentrale helsemyndigheter foreløpige planer og prioriteringer.

Mye er på plass, men en del er også usikkert, blant annet detaljer om hvordan vaksinasjonen skal organiseres i praksis ute i kommuner og i helseforetak.

– Kommunene har ansvaret for gjennomføringen og må planlegge for at det skal skje på hensiktsmessig måte, sa smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, under pressekonferansen.

Han fortalte at de hadde løpende og god dialog med blant annet Norsk Sykepleierforbund og Legeforeningen om dette.

FHI vil gi detaljerte retningslinjer for gjennomføringen, som vi vet vil bli krevende
Geir Bukholm, FHI

Bukholm opplyste også at FHI førstkommende mandag vil publisere en praktisk håndbok for gjennomføringen av vaksinasjon i kommunene.

Han understreket at organiseringen innebærer et komplisert og omfattende arbeid, men minnet om at det finnes systemer for gjennomføring som brukes ved andre vaksinasjonsprogram.

– FHI vil gi detaljerte retningslinjer for gjennomføringen, som vi vet vil bli krevende. Vi vil jobbe med å gi detaljerte råd til kommuner, helseforetak og vaksinatører, sa Bukholm.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse