SSB: 3 av 4 kommuner omdisponerte helsesykepleiere i 2020
Pandemien bidro til at de fleste norske kommuner i fjor satte helsesykepleiere til koronarelaterte oppgaver, og aktiviteten ved helsestasjonene ble redusert, ifølge SSB.
Helsestasjoner og skolehelsetjenesten rundt om i landet har måttet avse personell til koronaarbeid i forbindelse med pandemien, og flere har uttrykt bekymring over mulige konsekvenser for de mest sårbare blant barn og unge.
Nå viser tall fra Kommune-Stat-Rapportering (KOSTRA) og Statistisk sentralbyrå (SSB) at slik omdisponering av helsesykepleiere har foregått i så mange som 73 prosent av landets kommuner i løpet av 2020.
Redusert aktivitet
Aktiviteten knyttet til helsestasjonene har også blitt redusert på flere områder i 2020, ifølge SSB.
Andelen barn som har fått hjemmebesøk av helsesykepleier innen to uker etter hjemkomst fra føde- eller barselavdeling, gikk for eksempel ned fra 90 prosent i 2019 til 74 prosent i 2020.
Dessuten gikk andelen barn med fullførte 2- og 4-årskonsultasjoner ved helsestasjon ned fra nær 96 prosent i 2019 til 89 prosent i 2020.
Mest omdisponering Oslo og Viken
I Viken fylke ble helsesykepleiere omdisponert i hele 86 prosent av kommunene, mens alle bydeler i Oslo rapporterer at dette har skjedd.
Agder er fylket med minst omdisponeringer. Her oppgir 52 prosent av kommunene at helsesykepleiere har blitt satt til andre oppgaver i pandemiåret.
Tallmaterialet spesifiserer ikke når i løpet av året og hvor lenge omdisponeringene har foregått, men allerede 17. april 2020 understreket Helsedirektoratet at tilbudet ved helsestasjoner og i skolehelsetjenesten burde opprettholdes eller gjenopprettes til normal aktivitet.
I mai var fortsatt 6 av 10 helsesykepleiere i koronatjeneste ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Sykepleien, og også utover høsten ble det rapportert om omdisponeringer.
Vanligst i større kommuner
Kommunene har også omdisponert annet helsepersonell, men i langt mindre grad, viser tallene fra KOSTRA/SSB.
9 prosent avga jordmødre og 26 prosent omdisponerte annet personell ved helsestasjons- og skolehelsetjenesten, som andre sykepleiere, fysioterapeuter, helsesekretærer, leger og ergoterapeuter.
Tallene viser at omdisponering har vært langt vanligere i større kommuner enn i mindre.
Blant kommuner med under 2000 innbyggere var det 54 prosent som omdisponerte personellet sitt ved helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
I kommunegruppene med 5000 eller flere innbyggere lå andelen på rundt 90 prosent.
0 Kommentarer