NSF-lederkandidat Gjertrud Krokaa vil gå i takt
Gjertrud Helene Krokaa stiller som kandidat til ledervalget i NSF. Hun vil ha en organisasjon som går mer i takt med medlemmene og de tillitsvalgte.
Fylkesleder i Nordland, Gjertrud Helene Krokaa (55), var den femte som meldte seg som lederkandidat til Norsk Sykepleierforbund (NSF). Hun er foreslått av fylkesstyrene i Møre og Romsdal og Nordland.
Nå er det også klart at nåværende leder Eli Gunhild By stiller til gjenvalg. Det gir totalt seks lederkandidater til NSFs landsmøte som skal gå av stabelen i begynnelsen av november.
– Sykepleierne er slitne og frustrerte
Da Krokaa først ble foreslått, sa hun nei.
– Jeg har brukt sommeren til å tenke meg grundig om, og da en sa til meg at «dette handler ikke om deg sjøl, men om medlemmene», bestemte jeg meg for å si ja likevel. Jeg vil bruke stemmen min for dem som står i det på gulvet, sier hun på syngende sørhelgelandsk.
– Hvorfor vil du bli leder?
– Jeg ønsker en organisasjon som går mer i takt med medlemmene og de tillitsvalgte. Jeg har aldri vært noen steder hvor det er så mye solid kompetanse og erfaring som hos NSF, men man har ikke i tilstrekkelig grad klart å lytte til medlemmene, verken i spesialist- eller kommunehelsetjenesten. Det er viktig at forbundsstyret og ledelsen kjenner medlemmene og de tillitsvalgtes hverdag og virkelighet. Sykepleierne er slitne og frustrerte av dårlig grunnbemanning, stor arbeidsbelastning, dårlige arbeidstidsordninger og mye ansvar. Det må vi lytte til og handle etter.
Vil ha tydeligere kommunikasjon
Sist Gjertrud Krokaa jobbet klinisk, var i februar 2015 i Brønnøy kommune. Der var hun spesialsykepleier fra 2006. Som fylkesleder har hun blant annet protestert mot nedlegging av studieplasser ved Nord universitet. Hun har hyppig dialog med politikerne for at de skal skjønne alvoret i sykepleiermangelen. Nordland har etter hvert mange fristende bonuser til sykepleierne som takker ja til å jobbe i fylket.
– NSF må bli mye tydeligere i kommunikasjonen mot politikerne og mediene! Vi må snakke så folk forstår, selv om de ikke har sykepleiefaglig bakgrunn. Når vi kommer med stammespråket vårt, blir det utydelig for mange. Vi må heller ikke bare snakke om hvorfor det er ille for sykepleierne, men vi må vise hvilke samfunnsmessige konsekvenser det kan gi.
Dette har hun lært – ikke bare på bergensstudiet eller da hun studerte journalistikk og business i USA – men også fra sin far, som var journalist og redaktør.
– Han pleide å si til meg at når man har en god stemme og en god penn, må man bruke det på vegne av alle dem som ikke har det.
Brenner for alt
– Hvilke hjertesaker har du?
– Jeg har så mange at jeg kan ramse opp lange lister så jeg får forhøyet blodtrykk. Det er ingen begrensninger for hva jeg brenner for. Men hvis jeg ikke hadde den gnisten, hadde jeg ikke stilt til ledervalg. Alt har en sammenheng. Det er en sammenhengende sirkel fra man begynner på sykepleierstudiet til man går av som pensjonist.
– Hva er den største fanesaken for deg, da?
– Å bidra til at vår organisasjon forholder seg til hverdagen og virkeligheten for medlemmene våre i langt større grad, og å formidle den kunnskapen ut til mediene og politikere på en tydelig måte. Selv om internasjonalt arbeid og samarbeid er viktig, håper jeg virkelig det nye forbundsstyret kan reise og besøke medlemmene rundt om i kommuner og fylker i vårt eget land også.
Vil ha mindre byråkrati
– Hva skiller deg fra de andre fem kandidatene?
– Høyden.
Latter høres i andre enden av telefonen. Krokaa er 159 centimeter høy og sier hun får utdelt en egen kasse å sitte på når hun skal være med på debatter i NRK-studioet.
– Jeg anser meg selv som en tydelig person. Det er veldig mange gode kandidater som NSF kan være stolte av. Vi får et kjempespennende valg. Men tillitsvalgtapparatet og medlemmene var det viktigste for meg da jeg stilte til valg som leder av fylkesstyret i Nordland, og er det fortsatt. Jeg vil også styrke fylkene som er de som er tettest på medlemmene, og andre som støtter medlemmene direkte. Dessuten vil jeg ha mindre byråkrati og mindre avstand mellom nivåene i organisasjonen.
– Som en potet
I tillegg til to og et halvt universitetsår i USA og et collegeår med engelsk i England, har Krokaa tatt sin fireårige sykepleierutdanning i Danmark. Hun har også jobbet som gartner, slakter og potetopptaker. Og hun reiste alene rundt i verden med ryggsekk i to år.
– Er dette viktig bakgrunn for en leder av NSF?
– Ja, det er gull verdt. Da jeg reiste, lærte jeg masse om ulike kulturer og hvordan jeg skulle ta ansvar for meg sjøl. Det var en skole for livet. Det er noe med å kunne tilpasse seg nye omgivelser. Man blir fleksibel, litt som en potet. Jeg har alltid vært flink på skolen og fått gode karakterer, men reisinga ga meg en mye viktigere erfaring.
0 Kommentarer