Hva er det egentlig, og hva brukes det til?
Her er noen eksempler på de såkalte velferdsteknologiske løsningene.
Les hele temaet om velferdsteknologi her:
Medisineringsrobot
Evondos E300 er en elektronisk medisindispenser som plasseres hjemme hos bruker og etterfylles annenhver uke med multidoseruller av foreskrevne legemidler. Den gir brukeren påminnelser via stemme og skjerm, og sender varsel til hjemmetjenesten dersom medisin blir glemt eller ved strømbrudd. Noen liknende produkter på markedet er Pilly, Medido, DoseCan.
Les også: Her prøves de nye dingsene ut
Elektronisk dørlås
Bekey er et låssystem som kan opereres via mobilapp eller fjernkontroll. Det skal kunne eliminere fysisk nøkkelhåndtering for hjemmetjenesten og løsningen er implementert i blant annet Bærum kommune.
Planleggingsverktøy for hjemmetjenesten
Spider er en elektronisk planlegger av kjøreruter og arbeidslister for hjemmetjenesten. Det er integrert med journalsystemet CosDoc og skal bidra til effektivisering av kjøring, at riktig kompetanse når frem samt at brukerne må forholde seg til færre ansatte. Er testet ut og tatt i bruk av Horten og er på vei inn i flere kommuner.
Skosåle med GPS
Smart Sole er en skosåle med SIM-kort og GPS-teknologi som gjør det mulig å lokalisere brukeren via for eksempel mobilapp. Danske Safe Call er forhandler for det norske markedet. Safecall SL14, som forhandles av Cognita, er et liknende produkt.
Digitalt tilsyn
Xcenter RoomMate muliggjør anonymisert fjerntilsyn på institusjoner og i boliger. I tillegg til å overføre lyd og bilde, skal dette norskutviklete systemet kunne slå alarm ved ulike kritiske situasjoner, for eksempel fall. Produktet ble lansert kommersielt i fjor, det forhandles av Atea og er blant annet kjøpt inn av Oslo kommune. En alternativ løsning, også den norskutviklet, er Health Within, som for tiden er under uttesting.
Trygghetsklokke
Lin Care er en smartklokke med blant annet trygghetsalarm og fallsensor. Den kan også varsle når bæreren går utenfor et definert område. Et alternativ i kjømda er Contact; et norskutviklet, digitalt armbåndsur som blant annet skal kunne måle puls, oksygennivå i blodet, bevegelse, hudtemperatur og barometrisk trykk. Klokken skal kunne varsle pårørende eller helsevesenet ved uregelmessigheter, eller når brukeren beveger seg utenfor et definert område.
Fleksibel seng
RotoFlex er en seng med automatisert dreie- og løftefunksjon. Laget for at brukere med nedsatt funksjonsevne selv skal kunne komme seg inn og ut av sengen, eller opp i sittende stilling. Dansk patent.
Urinstix for bleie
Tena U-test er en urinstix til bruk i bleier for voksne og barn. Produktet skal kunne avdekke urinveisinfeksjon gjennom å måle forekomst av nitritt og/eller leukocytter i urinen. I salg på apotek. Sens-U er et konkurrerende, norskutviklet produkt, som skal testes ut i Sandefjord kommune i høst.
Kroppstørker
airBody Dryer er en lufttørker i kroppshøyde beregnet for mennesker som kan ha problemer med å tørke seg med håndkle etter dusj eller bad. Det finnes også en rekke baderomsinnretninger på markedet, som sittebadekar med vanntett dør, heve- og senke servanter og så videre.
Løftestol
Raizer er en sammenleggbar, batteridrevet stol som hjelper med å få en person som har falt opp i sittende eller stående stilling. Løfter inntil 150 kilo. Relaterte produkter på markedet er blant annet stolene SeatUp og Lemco SmartStol, samt Arcona benløfter for å få tunge ben inn og ut av senga.
Alle foto er tatt på Innovatoriet ved Høgskolen i Sørøst-Norge, bortsett fra bildene av Tena U-test og Spider.
Sykepleien understreker at dette utvalget av velferdsteknologiske løsninger er ikke ment som anbefalinger. Vi har verken foretatt tester eller evaluert produktene, men forsøker å vise noe av bredden av hva som i dag – eller snart – tilbys på markedet i Norge.
0 Kommentarer