Innlegg av Bjørn Arild Østby som Journalist:
Bjørn Arild Østby: Sykepleiere må tenke på pensjonen
«Nye samordningsregler for offentlig tjenestepensjon» ble presentert forrige måned. Så kjedelig. Ingen ting for deg, tenker du? Det kan du komme til å angre på.
Vil fjerne stoppeklokkeregimet
Bergen innførte i 2015 nye normtider i hjemmetjenestene. Resultatet ble at sykepleierne fikk mindre tid til hver enkelt bruker. Nå vil kommunen avvikle ordningen.
Ungdom drikker stadig mindre
I 1999 drakk 55 prosent av alle norske 15–16-åringer alkohol minst én gang i måneden. Nå drikker bare 24 prosent like ofte. – Men fokuset på et sunnere liv har ført til at flere får psykiske plager, ifølge forsker.
Kommunal ytrings- og varslingshjelp
– Kommunesektoren forvalter fellesskapets ressurser og ivaretar viktige oppgaver. Det forutsetter stor åpenhet og god håndtering av varsler om kritikkverdige forhold, mener KS.
Lever i en diagnostisk kultur
Diagnoser får ofte skylda når barn får trøbbel. Når barnet selv blir forklaringen er det lett å glemme miljøet, mener forskere.
Ønsket å redusere lønna til sykepleiere
Hvaler kommune satte ned lønna til sykepleiere, men måtte trekke vedtaket etter forhandlinger med NSF.
– Dette svekker kommunens omdømme som attraktiv arbeidsgiver for sykepleiere, sier NSFs fylkesleder i Østfold.
Forskjell på helsepolitikken til Høyre og Arbeiderpartiet?
– Å si nei til skattelette er å prioritere helse, ifølge Jonas Gahr Støre (Ap).
– Penger er alt Støre har, ikke nye ideer, mente Bent Høie (H).
Vil fjerne sykdomsspråket fra psykisk helsetjeneste
– Vi må begynne å betrakte problemene folk har som resultat av det de har erfart og opplevd, og spørre den enkelte hvilken hjelp de tror vil være best, mener psykiater.
Når politikerne svarer pårørende
Ta brukere og pårørende på alvor, heter det. I dag fikk politikerne under NSFs debattmøte i Arendal muligheten til å vise om de mener det.
Savner fastsykepleier og flere på jobb
To av ti pårørende opplever at psykiske problemer hos den de er pårørende til ikke blir ivaretatt på sykehjemmet og i hjemmetjenesten, viser en fersk undersøkelse.
Dette er Norge 2017
En nyfødt gutt kan i dag forvente å bli 80,6 år, en jente 84,2 år.
24 000 kroner over minstelønn
Etter åtte uker sommerjobb i Fredrikstad kommune sitter nyutdannete sykepleiere igjen med 24 000 kroner mer enn minstelønn.
Pasienter dør på grunn av økt arbeidspress
5 prosent av danske sykehusleger har opplevd at pasienter dør fordi de har det for travelt.
Bruker veilederen som verktøy
Når det er snakk om liv og død holder det ikke med synsing og personlige meninger. Det har ledelsen og sykepleierne ved intensivavdelingen på sykehuset i Elverum tatt konsekvensen av.
Utvider daglig arbeidstid til klokka 23.00
Arbeidsgiver og arbeidstaker kan nå inngå individuell avtale om å utvide den daglige arbeidstida til klokka 23.00 uten at det regnes som nattarbeid.
Totalforbud mot tobakk i arbeidstida
Fra 1. august skal alle ansatte i Nittedal kommune være røykfrie i arbeidstida, også alle ekstravakter og vikarer.
Stoppeklokke gir dårligere tilbud
Bergen kommune innførte i 2015 nye normtider i hjemmetjenestene for å spare penger. Ordninga blir nå slaktet i ny rapport. Ni av til ansatte har fått en verre hverdag.
Vil ikke jobbe på sykehjem
8. juni står 140 nyutdannete sykepleiere fra Høgskolen i Østfold klare til å begynne som sykepleiere. Hva er viktigst for dem når de skal velge jobb?
Depresjon er tema for Verdens helsedag
Den 7. april markeres Verdens helsedag. Den betyr også starten på en ettårskampanje, hvor målet er å få flere mennesker med depresjon i alle land om å søke hjelp.
Tidligere NSF-topper i nytt prioriteringsutvalg
Et nytt utvalg som skal se på prioriteringsutfordringene i den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal ledes av tidligere NSF-forbundsleder Aud Blankholm. Tidligere NSF-nestleder Unni Hembre er oppnevnt som medlem.
Heltid - helt fjernt?
I Østfold er det kun tre kommuner hvor et flertall av sykepleierne er ansatt i hel stilling. Arbeidsgiverne prater om heltidskultur, men annonserer etter deltidsstillinger.
Krever reallønnsvekst i staten
– Oppgjøret i 2016 ga reallønnsnedgang for ansatte i staten. I år krever vi reallønnsvekst, sier Petter Aaslestad, leder av Unio Stat.
Folkets stemme utfordrer politikerne
To av tre innbyggere mener politikerne bør bruker mer midler på helse. Og hver fjerde mener helse bør prioriteres i statsbudsjettet, går det fram av ny undersøkelse.
Millioner utbetalt i erstatning til NSF-medlemmer
Skadet eller syk som følge av jobben? I fjor behandlet Yrkesskadegruppa i NSF 183 saker. Samlet utbetaling til medlemmer var nærmere 16,5 millioner kroner.
Den grå massemorderen lever fortsatt
Tuberkulose er en av de mest dødelige infeksjonssykdommene i verden. Hvert år dreper den 1,5 millioner mennesker.
Få plasser og «tomme» vedtak
Stadig flere kommuner legger ned sykehjemsplasser eller omgjør dem til omsorgsboliger. Nå advarer pasientombudet i Møre og Romsdal mot utviklingen.
Moderat eller ytterst moderat lønnsoppgjør
NHOs utgangspunkt foran årets lønnsoppgjør er et «ytterst moderat» lønnsoppgjør. Det til tross for at oppgjøret i fjor var det dårligste siden krigen for landets arbeidstakere.
Opplever en utbredt klagefrykt
Pasient- og brukerombudene opplever en utbredt klagefrykt hos eldre og deres pårørende. Frykten for negative konsekvenser hindrer dem fra å klage på tjenestene.
Fast stilling: Nattevakt tirsdag i turnusuke 2
«Det er ledig 4,46 % fast stilling som sykepleier ved Lund omsorgssenter. Stillingen er ledig fra 01.02.17, og består av en nattevakt tirsdag i turnusuke 2.»
Uendret oppdrag, men mer effektivitet
Samme prioriteringer som i fjor, men høyere krav til mål. Det var budskapet i helseministerens sykehustale til helseregionene for 2017.
Nye regler for trusselutsatte yrker
Vold og trusler om vold på arbeidsplassen er alvorlig. Fra 1. januar gjelder nye bestemmelser om forebygging av vold og trusler om vold på arbeidsplassen.
Vil åpne for mer kveldsarbeid
Arbeidsgiver og arbeidstaker bør kunne inngå individuell avtale om å utvide den daglige arbeidstida til klokka 23.00 uten at det regnes som nattarbeid, foreslår departementet.
Må jobbe oftere enn hver tredje helg
I går vedtok bystyret i Arendal at alle helseansatte i turnus må jobbe to ekstra helger i året. NSFs hovedtillitsvalgt frykter mange vil slutte, og at det vil gjøre rekruttering vanskelig.
Pasienter og behandlere på kollisjonskurs
Brukerorganisasjonene har tommelen opp for tilbud om medisinfri behandling. Psykiatere kaller det et alvorlig feilsteg.
Ulovlig hijab-nekt ved sykehjem
Likestillings- og diskrimineringsombudet har konkludert med at forbudet mot hijab ved et sykehjem i Stavanger er ulovlig.
Ønsker å beholde helseregionene
– Det er flertall i utvalget for å videreføre et regionalt beslutningsnivå i spesialisthelsetjenesten og å videreføre helseregionene slik de er i dag, sier utvalgsleder Stener Kvinnsland.
Har troen på brukeren
Å la pasienter og brukere definere sine egne mål er ett av de viktigste virkemidlene for å oppnå mer delaktighet i helse- og omsorgstjenestene.
Løftebrudd på kompetanse i kommunene
Innen 2020 skal 15 000 flere sykepleiere og like mange helsefagarbeidere få videre- og etterutdanning, lovet statsminister Erna Solberg under valgkampen i fjor. Prislapp 1,8 milliarder. NSFs forbundsleder finner ikke pengene.
Ingen streik ved private sykehjem
Åtte timer på overtid ble NSF og NHO Service enige. Dermed blir det ingen streik ved private sykehjem.
Streikefare ved private sykehjem
145 sykepleiere ved private sykehjem kan bli tatt ut i streik fra torsdag 20. oktober dersom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service ikke kommer til enighet hos Riksmekleren.
Passer på skattepengene våre
Etter 200 år opplever Riksrevisjonen sin storhetstid som offentlig refser. Mange mener institusjonen har blitt for mektig.
Jobber "gratis" ut året
17. oktober markeres likelønnsdagen som et symbol på at fra denne datoen jobber mange kvinner gratis ut året, når man sammenlikner med de mannsdominerte gruppene med like lang utdanning.
Vold og mobbing blant sykepleiere i Palestina
Flere enn hver fjerde palestinske sykepleier på Vestbredden har vært utsatt for ulike former for aggresjon på jobben, viser ny studie.
Skjerper krav til skikkethet
I fjor ble tre av 60 000 studenter funnet uskikket og utestengt fra utdanningen. Nå er kravene om skikkethet skjerpet.
– Ingen planer om å slutte
Halvparten av sykepleiere ansatt i sykehjem og hjemmesykepleien vurderer å slutte.
– Jeg er ikke blant dem, sier hjemmesykepleier Siri-Lin Syse.
Sykepleiere på vei bort fra eldreomsorgen
Halvparten av sykepleiere ansatt i sykehjem og hjemmesykepleien oppgir at de vil eller vurderer å slutte, ifølge ny undersøkelse. De mener at det er for få sykepleiere på jobb.
En godt bevart hemmelighet
Det var ikke sju kvinner, men en mannlig sykepleier som stod bak sykepleieraksjonen i 1972, ifølge forfatter av NSFs historie fra 1960-2012.
Frykter tøffere turnuser
Arbeidsgiver bør kunne endre turnusplanene for dem som arbeider kveld og helg uten å ta hensyn til tillitsvalgtes innspill. Det foreslår Arbeidstidsutvalgets flertall.
Sykepleiervakter uten sykepleiere
Kun 3 av 10 ledige sykepleiervakter blir erstattet med sykepleiere, viser ny kartlegging NSF Østfold har gjort.
– Vi er alvorlig bekymret for konsekvensene, sier fylkesleder Karen Brasetvik.
Mange ufullstendige journaler
Svikt i norskferdigheter gjør at opplysninger som er viktige for behandling og pleie ikke blir skrevet ned, viser ny undersøkelse.
Lytter for lite til pasientene
Medvirkning fra pasienter og brukere er flere steder for dårlig etter innføringen av samhandlingsreformen. Det slår ny rapport fast.
Fort i jobb etter endt utdanning
95 prosent av sykepleierne utdannet ved Høgskolen i Molde var i jobb få måneder etter fullført utdanning.
866 uønskede hendelser i måneden
I 2015 ble det registrert nærmere 10 000 uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten. Hver femte hendelse førte til død eller betydelig pasientskade, viser årsrapport fra Meldeordningen.
- Tvang er en del av psykiatrien
Bruk av tvang i dansk psykiatri synker, men psykiatri uten tvang er utenkelig, mener formann i Dansk Psykiatrisk Selskab.
Løsning i staten
- Vi beholder vår forhandlingsrett på pensjon, og fått gjennomslag for at lønnsfordelingen skal skje både sentralt og lokalt.
Mulig streik i Staten fra i morgen
Hvis partene i det statlige tariffoppgjøret ikke blir enige innen meklingsfristens utløp ved midnatt, kan store grupper være i streik fra torsdag morgen.
Krigenes mange ofre
I Afghanistan ble 23 helsestasjoner stengt i begynnelsen av 2016 som følge av vold og utrygghet. I Sør-Sudan har den brente jords taktikk ødelagt over 50 prosent av helsetjenesten i landet.
Varsler «antibiotika-dommedag»
Økende antall dødsfall som følge av antibiotikaresistente infeksjoner kan føre til lavere forventet levetid, advarer ny rapport.
Pensjon er den store fallgruva
Ønsket om fleksibilitet i arbeidstid og arbeidssted kan være en årsak til at sykepleiere velger å jobbe som vikar. Det kan koste dem dyrt på sikt.
Tillitsvalgte må passe på
En vikar fra bemanningsbyrå kan være en kjærkommen arbeidskollega i en presset periode for virksomheten, men dessverre ikke alltid. Den lokale tillitsvalgte kan utgjøre forskjellen.
- Mulighet til full stilling begrenses
Sykepleiere kan ikke kreve fortrinnsrett for utvidet stilling til del av en utlyst stilling, ifølge dom i Høyesterett. – Uheldig, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Sommeravtaler sikrer kompetente ferievikarer
– Topplønn til nyutdannede sykepleiere gjør sommeravviklingen enklere, sier hovedtillitsvalgt Rita Heidi Standal i Fredrikstad kommune.
Billigsalg på pensjonerte sykepleiere
Fra 1. juli kan pensjonerte sykepleiere arbeide på såkalte pensjonistvilkår uten å få avkortet alderspensjon. – Ikke noe å juble for en lønn på 186 kroner timen, mener pensjonerte sykepleiere.
Høyesterett tolker bort fortrinnsretten
Sykepleiere kan ikke kreve fortrinnsrett for utvidet stilling til en del av en stilling, ifølge Høyesterett.
Heller personell enn dyr medisin
Tilstrekkelig med personell på sykehusene er viktigere enn dyr medisin, viser ny dansk undersøkelse.
"Forhandlingene går til mekling"
Riksmekleren kan i år feire 100 års jubileum og er tilsynelatende like sprek.
Egen lønnspott for høyere utdanning
Et eget lønnskapittel og en egen lønnsmasse for alle ansatte med høyere utdanning.
Sender pensjonister ut av arbeidslivet
Fra 1. april vil flere deltidsansatte får rett til pensjonsopptjening i KLP, mens dagens alderspensjonister får redusert mulighet til å jobbe ved siden av pensjonen.
– Er det ikke sykepleiermangel lenger, undres yrkesaktiv pensjonert jordmor.
– Skal ha vår del av kaka
Det blir ingen lønnsfest. Men Unio er klar på at oppgjøret må ha en profil som tilgodeser utdanningsgruppene i offentlig sektor.
Vil ikke møte oppgjøret knelende
– Vi kjenner det fra tidligere lønnsoppgjør – moderasjonspresset. Årets oppgjør er ikke noe unntak. Men Unio vil ikke møte oppgjøret knelende.
Blir ingen lønnsfest
Norske arbeidstakere må tåle reallønnsnedgang mener Norsk Industri/NHO. Motparten LO-forbundet Fellesforbundet krever opprettholdt kjøpekraft og å heve de lavtlønte.
Helsetilsynet sterkt bekymret
Det er «alvorlig svikt i samhandlingen mellom sykehus og kommune» konkluderer Statens helsetilsyn etter et landsomfattende tilsyn.
Annenhver dag får et barn kreft
I Norge er kreft i barneårene den hyppigste dødsårsaken ved sykdom hos barn og unge mellom 1 og 18 år. Men fire av fem overlever.
Flere kommuner utnytter jordmødres samvittighet
Jordmødrene ved fødestua i Alta stiller opp ubetalt som bakvakt for hverandre. Et unntakstilfelle, ifølge helseministeren. - Nei, sier Jordmorforbundet NSF.
Får tilbake jobb samt erstatning
Da Eidsvoll kommune vedtok å videreføre legevakten ved Stensby sykehus i egen regi, var det uten flere av sykepleierne ved den tidligere legevakten.
– Rettstridig, konkluderer lagmannsretten.
Jordmødre tar ubetalte bakvakter for hverandre
Jordmødrene ved fødestua i Alta stiller opp ubetalt som bakvakt for hverandre. Dette har pågått over år. – En uholdbar situasjon, sier leder i Jordmorforbundet NSF.
Lite tid til helse, miljø og sikkerhet
Manglende tid til HMS-arbeid kan i seg selv være en indikator på at det er ubalanse mellom oppgaver og ressurser, mener Arbeidstilsynet.
Solveigs sak til Høyesterett
Sykepleier Solveig Brattgjerd påberopte seg retten til utvidet stilling. Hun har fått medhold i tre instanser.
Sannhetens øyeblikk for helseministeren
- 2016 blir gjennomføringens år – et år for å se framover og sette planer og strategier om i handling. Det er det pasientene vil måle oss på.
Vil gi mer makt til arbeidsgiver
Arbeidsgiver må få mer styring over fordelingen av de ansattes arbeidstid, mener et flertall av medlemmene i Arbeidstidsutvalget. – Denne rapporten håper vi finner sin rette plass – i skuffen, sier NSFs forbundsleder.
Mangler tilbud til psykisk syke
Kommunene sliter med å gi tilbud til psykisk syke og rusmisbrukere viser ny kartlegging.
Fra krisetiltak til suksess
I høst feiret Desentralisert Sykepleierutdanning (DSU) ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø 25-årsjubileum.
Utnytter hverandres kompetanse
Sørlandet sykehus (SSHF) låner avansert øvingsutstyr av Universitetet i Agder (UiA). Til gjengjeld får universitetet benytte sykehusets kompetanse.
En del av identiteten
Hvilke sykehus er store nok til å overleve, blir sammenslått eller vil miste helsetjenester? Nå kommer en nasjonal sykehusplan.
NSF hjelper kommunepolitikere
Folkevalgte i landets kommuner savner nødvendig informasjon når de skal fatte helsepolitiske vedtak. Nå har NSF laget en infografikk for å fylle noe av behovet.
Heltid – men ikke til enhver pris
Kampen for heltid vil være en viktig sak for NSF også i kommende landsmøteperiode. Men til hvilken pris?
Vil fjerne yrkestitlene helsesøster og jordmor
Landsmøtet vedtok at NSF skal arbeide for kjønnsnøytrale titler for sykepleiere. Det kan bety et farvel til helsesøster og jordmor.
Et febersykt helsevesen
Norsk Sykepleierforbund (NSF) har tatt tempen på Helse-Norge. Den er for høy. Foreskrevet medisin er økt kompetanse.
Varsler færre lokalsykehus med akuttkirurgi
- Det kan ikke fortsette slik det er i dag. Mer konkret var ikke helseministeren da han tirsdag snakket om lokalsykehusenes funksjon og framtidas sykehusstruktur innen akuttkirurgi.
Medlemmene er maktgrunnlaget
106 000 sykepleiere har valgt å melde seg inn i Norsk Sykepleierforbund (NSF). Er de fornøyd med organisasjonen?
Den grå massemorderen
Rundt regnet døde en kvart million mennesker i Norge av tuberkulose i tidsrommet 1895-1955.
Dårligere vilkår for etikken
Sykepleierne må ta faget tilbake, så får andre ta seg av økonomien mener leder av Rådet for sykepleieetikk.
Vil kreve karakteren tre i norsk
Regjeringen foreslår at søkere til sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) må ha karakteren tre i norsk for å komme inn.
Starter jakten på «Unio-identiteten»
Unio mangler klare visjoner om hva hovedorganisasjonen skal bli. Nå starter diskusjonen om veien videre.
Når studenter spiller pasienter
Mange sykepleierstudenter opplever det å bruke hverandre som pasienter i rollespill som truende, viser ny studie.
- Mer tid til å prate med pasientene
Hver tiende svenske sykepleier jobber regelmessig i Norge. De kommer hit for mer enn høyere lønn.
– Hun er en uredd stemme i psykisk helsevern
Erfaringskonsulenten kommenterte den høye tvangsmiddelbruken ved sykehuset. Det ville ikke ledelsen ha noe av. Resultatet ble at hun sa opp stillingen. I går fikk Målfrid J. Frahm Jensen tildelt Tabuprisen 2015 fra Rådet for psykisk helse.
Samhandlingsreformen - flere oppgaver og for lite fagkompetanse
Ni av ti sykepleiere har fått økt arbeidsbelastning. Nesten like mange opplever større kompleksitet i de sykepleiefaglige oppgavene som følge av Samhandlingsreformen. Sykepleiere har for lite tid til hver enkelt pasient.
Sykepleiervakter uten sykepleiere
Mangel på sykepleiere telles i årsverk og personer. Hva med ubesatte sykepleiervakter?
Sykepleiere sentrale i psykisk helsearbeid
Sykepleiere som jobber innen psykisk helse og rus har høy kompetanse og lang klinisk erfaring, viser ny omfattende forskningsrapport.
Sykepleiere ansvarlige for egne pasienter
Organisasjonen Buurtzorg har på få år revolusjonert hjemmesykepleien i Nederland. Borte er alle mellomledere og byråkrati. Nå vil Oslo kommune prøve ut samme modell.
Når aggresjon utfordrer helsetjenesten
Tilstrekkelig, stabil og kompetent bemanning er trolig en av de viktigste faktorene for å fremme pasientsikkerhet i spesialisthelsetjenesten.
Strømmer til privatsykehusene
Antall pasienter som blir behandlet ved private sykehus og klinikker i Danmark har økt med 16,5 prosent siste året. Det samme kan skje i Norge.
Bedre kompetanse med høyere lønn
Høyre varsler økt satsing på kompetanse i helse- og omsorgssektoren. Da kommer man ikke utenom høyere lønn mener NSFs forbundsleder.
– Krever bedre lønnsutvikling
Unio Oslo kommune krever høyere lønnsnivå og en bedre lønnsutvikling for ansatte med universitets- og høgskoleutdanning.
Sykehuset "Konstant korridorsenger"
Korridorpasienter. Det skulle ikke skje, men skjer stadig. Stavanger universitetssykehus topper statistikken og har flest korridorsenger i landet. Mange er bekymret for pasientsikkerheten.
Innstilt på moderat oppgjør
– Mellomoppgjøret i kommunal sektor må bidra til at lønnsgapet ikke øker ytterligere, var meldingen fra Unios forhandlingsleder da kravene i KS-sektoren ble presentert i dag.
Velutdannede lønnstapere
I Sarpsborg kommune tar flest damer høyere utdanning. Men det er mennene som tjener penger. 23. april starter lønnsforhandlingene i kommunal sektor.
Reduserer uønsket deltid
231 ufrivillig deltidsansatte er redusert til 21 i Eigersund kommune. Oppskriften bak suksessen består av langvakter, forhandlingsturnus og velvilje fra ansatte.
Kvinnelønna synker
Kvinner med inntil fire års høyere utdanning tjener bare 80 prosent av lønna til like høyt utdannede menn. Fredag startet lønnsforhandlingene i offentlig sektor.
Halverte strykprosenten
I løpet av ti år har strykprosenten i medikamentregning sunket fra 50 til 20 prosent ved sykepleierutdanningen på Høyskolen i Drammen.
Stadig færre årsverk til barn og unge
Antall kommunale årsverk som jobber med barn og unge med psykiske helseproblemer er redusert med fire prosent viser ny kartlegging.
Likelønnsgapet består
Forskjellen i årslønn mellom kvinner og menn er mer enn 73 200 kroner viser endelige tall fra Teknisk beregningsutvalg.
Små barn, store problemer
Sju prosent av norske 4-åringer har psykiske vansker, men foreldrene oppsøker sjelden hjelpeapparatet.
Da er pengene fordelt
Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir null tillegg for alle andre.
Slik fordeles en halv milliard
Norsk Sykepleierforbunds (NSF) budsjett for 2015 er på størrelse med en middels stor norsk bedrift.
Snakker om ører i generelt tillegg
Årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO begynner for alvor i dag. Fristen for å bli enige, og unngå mekling er midnatt torsdag 26. mars.
Endringene vedtatt
I Stortinget i dag vil regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF stemme for forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven.
– Homeopati har ingen effekt
Homeopati er ikke effektivt mot noe som helst, ifølge en stor australsk kartlegging. Forbrukerombudet ønsker strengere regler i Norge.
Slik blir den nye loven
I dag trer den nye arbeidsmiljøloven i kraft. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) fikk flertall i Stortinget for de fleste av sine forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.
Millioner utbetalt i erstatning
Skadet eller syk som følge av jobben? I fjor behandlet Yrkesskadegruppa i NSF rundt 190 saker. Samlet utbetaling til medlemmene i 2014 var vel 16,5 millioner kroner.
Svikter sykehjemmene
Hvor vil du jobbe etter endt sykepleierutdanning? Ikke i sykehjem. Bare vel sju prosent har sykehjem som mest ønsket arbeidssted når de er ferdig utdannet sykepleier.
Utsatt meklingsfrist med Norlandia
Unio og Spekter ble i dag tidlig enige om å fortsette meklingen for ansatte i Norlandia-konsernet 16. mars. Hvis partene ikke kommer til enighet blir det streik fra 17. mars.
Streik fra i morgen?
Ved midnatt går fristen for meklingen mellom Unio og Spekter om tariffavtale for ansatte i Norlandias barnehager, sykehjem og pasienthotell.
Trekker lojalitetskortet
Jordmødre ved Sykehuset Østfold uttrykte bekymring for konsekvensene av at hele fødeavdelingen i løpet av våren skal samles i nytt sykehus. Det likte sykehusledelsen dårlig.
Historisk sus over 8. mars
I år er det 100 år siden Den internasjonale kvinnedagen 8. mars første gang ble markert i Norge. Da avholdt Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet folkemøte for fred i Oslo
Gravide diskrimineres i arbeidslivet
Hver femte gravide lar være å søke jobb fordi hun regner med å være uaktuell eller til bry for arbeidsgiver.
Sier ja til voldsforskrift
Arbeidsmiljøloven får ny forskrift om vold og trusler i arbeidslivet. Den skal gi ansatte en tryggere hverdag.
Snakker om eldreboliger – bygger sykehjem
«Hjemme så lenge som mulig» har lenge vært slagordet i eldreomsorgen. I praksis har kommunene likevel prioritert institusjonsomsorgen, altså sykehjemmene.
Kommunejordmor kåret til «Årets jordmor»
Elleve nybakte mødre i Surnadal kommune mener deres jordmor Wenche Evensen Berg fortjener tittelen «Årets jordmor». Den fikk kommunejordmora.
Nei til fritt behandlingsvalg
NSF frykter regjeringens foreslåtte ordning med fritt behandlingsvalg vil føre til overbehandling av lettere lidelser, og at de offentlige sykehusene står igjen med de tyngste oppgavene.
Ja til forskrift for trusselutsatte yrker
Arbeidsmiljøloven kan få en egen forskrift om vold og trusler i arbeidslivet.
Avlyser lønnsfest 2015
– Å heve minstelønnssatsene er en av LOs varemerker. Det vil også bli prioritert i årets mellomoppgjør, understreket forbundsleder Gerd Kristiansen i sitt hovedinnlegg på LOs representantskapsmøte.
«Mastersyke» – et problem?
Antallet som har tatt en masterutdanning er doblet det siste ti-året. Men andelen som føler de har mer utdanning enn det som kreves i jobben, har ikke økt. Unntaket er helse- og sosialfagene, viser ny rapport.
Slutter tross høy trivsel på jobb
Mange ansatte i helsevesenet som tidligpensjoner seg, er friske og trives godt på jobben, viser ny studie.
Mannslønn 2006 = kvinnelønn 2012
Det lønnsnivået menn lå på i 2006 nådde kvinner først i 2012. Førstkommende mandag kommer tallene fra Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) om lønnsutviklingen i 2014.
– Krev oppdatert medisinliste
Pasienter og pårørende må ikke stole blindt på legene som skriver ut medisinene, mener overlege.
Ønsker ikke niqab-forbud
Studentparlamentet ved Høgskolen i Akershus og Oslo (HiOA) vil ikke ha niqab-forbud så lenge det ikke kommer i konflikt med helse, hygiene og trygghet.
Orker ikke lenger lange helgevakter
De ansatte forsøkte seg på lange helgevakter for å jobbe færre helger. Etter tre år orket de ikke mer.
Frykter midlertidighet blir vanligere
Midlertidige ansettelser har preget den politiske debatten i det siste. Forskere frykter regjeringens foreslåtte endringene om utvidet bruk av midlertidig ansettelse vil gjøre praksisen mer vanlig.
Smarttelefon i hjemmetjenesten
I Bodø kommune har smarttelefonen erstattet lister og rapportering på papir.
Sjekk kompetansen i psykisk helse der du bor
Troms og Finnmark ligger på topp og Oslo på bunn i andel ansatte med høyere utdanning innen psykisk helsearbeid, viser landsoversikt.
Sikre barn som pårørende
Nye prosedyrer skal bidra til at barn som er pårørende får informasjon og lik oppfølging fra helsepersonell i spesialisthelsetjenesten.
Norsk-krav for å studere sykepleie
Sykepleieutdanningen vil sette et minimumskrav på 3 i norsk for å komme inn på studiet.
Forventer at kvinnelige pårørende stiller opp
Helsepersonell forventer mer av kvinnelige enn av mannlige pårørende. Kvinnene forventer også mer av seg selv.
Henter fram livsgnisten
Som unge sykepleierstudenter tok Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal i 2005 initiativ til Livsglede for eldre. En bevegelse som setter menneskeverd og livskvalitet i sentrum - i livets siste fase. I dag mottar de Livsvernpris 2015 for sitt arbeid.
- Ellers takk, herr statsråd
LO, Unio og YS holdt politiske streik for å verne om arbeidsmiljøloven. Sjekk ut bildekarusell fra markeringer rundt om i landet.
Flere studenter organiserer seg
Antallet studenter som fagorganiserer seg stiger. Norsk Sykepleierforbund (NSF) har størst dekning i sin målgruppe med 90 prosent.
Gi papirløse tilgang til helsehjelp!
Regjeringen må legge til rette for at papirløse får grunnleggende helsehjelp, mener Norsk Sykepleierforbund, Legeforeningen og ni andre organisasjoner.
Derfor politisk streik den 28. januar
Under parolen «Forsvar arbeidsmiljøloven!» oppfordrer LO, Unio og YS til politisk streik mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. Markeringen finner sted onsdag 28. januar mellom klokka 14 og 16.
Bred moblisering 28. januar
Stortinget skal etter planen behandle regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven siste uka i mars. En nær samlet fagbevegelse mobiliserer til politisk streik og markeringer mot forslaget 28. januar.
Nesten 50 000 kroner opp i lønn
Sjekk lønnen før du takker ja til jobb. Rådet til sykepleierstudentene kom fra NSFs fylkesleder i Østfold etter å ha kartlagt kommunenes avlønning av studenter. Nå har Askim kommune hevet lønnen.
Diskriminert på grunn av graviditet?
Du søker jobb. Samtidig vet du at du er gravid. Er det trygt å opplyse om det?
Dårlig norsk truer sikkerheten
Språkkunnskapene blant sykepleiere med fremmedspråklig bakgrunn er så dårlige at det går ut over pasientsikkerheten, viser ny undersøkelse.
Lager eget «verdighetstestamente»
I løpet av 2015 vil alle beboerne ved Oppsalhjemmet sykehjem i Oslo få tilbud om å skrive ned ønsker for livets siste fase.
Foreslår ny forskrift for trusselutsatte yrker
– En forskrift vil ikke løse utfordringene med vold og trusler i arbeidslivet, men det vil være et nyttig verktøy, mener Norsk Sykepleierforbund.
Tidspress gjør blind
Tidspress, lite kunnskap og dårlig organisering gjør at hjemmesykepleiere ikke oppdager eldre som begynner å bli deprimerte.
Spinalongas levende døde
I over 50 år var det en koloni for spedalske. I dag er den lille øya nest største turistattraksjon på Kreta.
Ny master i jordmorfag
Førstkommende mandag starter det første kullet med masterstudenter i jordmorfag på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Student? Sjekk lønnsbetingelsene!
Arbeidsgivere i Østfold lønner 3. års sykepleierstudenter svært forskjellig. Differansen er hele 92 100 kroner. – Sjekke lønnsbetingelsene hos de ulike arbeidsgivere, oppfordrer NSFs fylkesleder Karen Brasetvik.
Unio oppfordrer til politisk streik
Styret i Unio valgte i dag å oppfordre medlemsforbund og medlemmer til å gå til politisk streik som en markering mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.
Betaler for kompetanse og ansvar
Teamledere i Sarpsborg kommune får generelt ledertillegg, ekstrabetalt for ansvar for døgndrift/turnus, lønnstillegg for tilleggsutdanning og antall ansatte de har ansvar for.
På vei mot et tøffere arbeidsmarked
Inngangen til det nye året kan være starten på et tøffere arbeidsmarked. Arbeidsgivere er skeptiske til å øke bemanningen neste år, samtidig vil arbeidsministeren åpne for lengre midlertidig ansettelse.
Problemer med å beregne legemidler
Sykepleiestudentene har fortsatt store problemer med legemiddelregning, men strykprosenten er lavere enn før.
Folk vil ha fast jobb
– Regjeringen vil ha flere midlertidige stillinger. Men folket vil ha fast jobb, sier Unio-leder Anders Folkestad.
Full strid om midlertidige ansatte
Økt adgang til midlertidig ansettelse skal få flere i fast jobb, ifølge arbeidsministeren. – Udokumentert påstand, mener Norsk Sykepleierforbunds (NSF) forbundsleder.
Jobber mye utenom ordinær dagtid
Halvparten av kvinnene i helse- og sosialtjenester jobber regelmessig utenom ordinær dagtid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Arbeidsministeren ønsker mer.
Da hiv kom til Norge
I perioden 1983 til 1988 var mennesker og det norske samfunn sterkt preget av en til da ukjent sykdom – aids.
Vil frata fagforeningene vetorett
– Unødvendig mellomledd og byråkratisk, mener leder av arbeids- og sosialkomiteen om ordningen med at fagforeninger sentralt kan si nei til lokale arbeidstidsavtaler.
Desentralisert utdanning fungerer
De som tar desentralisert sykepleierutdanning bosetter seg i distriktet etter endt utdanning viser ny kartlegging.
Yrkesvalg forklarer sykefravær
Den viktigste årsaken til kjønnsforskjellen i sykefraværet, er at kvinner og menn har ulike yrker, mener det svenske arbeidstilsynet.
Ufaglærte erstatter sykepleiervakter
I Sør-Trøndelag blir nesten hver sjuende planlagte sykepleiervakt ikke besatt med sykepleiere. Halvparten blir enten bemannet med ufaglærte eller ikke bemannet.
– Ønsker mer makt til arbeidsgiver
– Forslagene til endring av arbeidstidsreglene er et skritt i riktig retning, men regjeringen kunne ha gått lenger, mener Spekter.
Dommerne må ha siste ord
Det er domstolene sitt ansvar å trekke opp grensene for utilregnelighet – ikke rettspsykiaterne, mener utvalg.
– Trenger plan og penger
Hva gjør kommunale ledere for å rekruttere ingeniører, lærere og sykepleiere? Og hvilken arbeidsgiverpolitikk preger ledernes rekrutteringsarbeid?
Sykelønn på dagsorden (igjen)
Det skal bli vanskeligere å være syk neste år. Regjeringen foreslår å doble den nedre grensa for å få rett til sykepenger. Det vil ramme mange deltidsarbeidende.
Vurderer forbud mot niqab
Høgskolen i Østfold har fått sin første student som bruker heldekkende ansiktsplagg. Det har skapt debatt.
Får ikke vite hvorfor det er hemmelig!
Byrådet i Oslo ønsker ikke bare å hemmeligholde bemanningen ved sykehjemmene i hovedstaden. Det borgerlige flertallet hemmeligholder også hvorfor det må være hemmelig.
Mange gladsaker på sykehjem
– Ta jobb på sykehjem. Du vil ikke angre. Oppfordringen kommer fra sykepleierstudenter og lærere ved Lovisenberg Diakonale Høgskole i Oslo.
Strid om robotselen
Uetisk eller mangel på kunnskap? Robotselen Paro er blitt stridstema.
Stipendiat Nina Jøranson og miljøterapeut Lynn Sevik er uenig med Rådet for sykepleieetikk som mener bruk av robotseler for å hjelpe demente er uetisk.
Politisk streik mot endringer i arbeidsmiljøloven
Tirsdag 23. september har NSF Oslo meldt ut nærmere 100 sykepleiere i en to timer lang politisk streik mot Arbeidsdepartementets forslag til endring av arbeidsmiljøloven.
Sykepleiere lærer mest om forskning
Sykepleiere forstår forskning bedre enn studenter ved de andre profesjonsutdanningene, som allmennlærere og ingeniører.
Dårlig helse av turnusarbeid?
600 sykepleiere som jobber turnus har sagt ja til å la forskere følge med på høstsøvnen. Hensikten er å finne ut om de får dårlig helse av turnusarbeid.
Syke av søvnmangel
Lite søvn og fysisk aktivitet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer blant kvinnelige helsearbeidere i turnus.
Ikke fornying, men forverring
– Dersom regjeringen skulle få gjennomslag for de foreslåtte endringene til ny arbeidsmiljølov, vil det utgjøre et historisk vendepunkt i disfavør av arbeidstakerne, sier Unio-leder Anders Folkestad.
Frykter sykepleierflukt
Norsk Sykepleierforbund er skeptisk til at pasientene fritt skal kunne velge mellom offentlig og privat behandling, slik regjeringen foreslår.
Museskritt i helsesøstersatsing
Det er stort behov for helsesøstre, men nyutdannede sliter med å få jobb.
Aldri nok tid
Sju av ti hovedtillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har i løpet av det siste året vurdert å kutte ut vervet som hovedtillitsvalgt. Mangel på tid går igjen som den viktigste begrunnelse.
Enighet også i Oslo kommune
Unio kom til enighet med Oslo kommune i årets tariffoppgjør. Den økonomiske rammen er på linje med oppgjøret i staten og KS.
Velger abort for å slippe tvangsinnleggelse
Tvangsinnleggelse blir brukt for å hindre at gravide rusmisbrukere skader barnefostret. Det kan få utilsiktede konsekvenser, blant annet at kvinnene velger abort.
”Inte under 24 000” vinner fram
I Stockholm har åtte av ti nyutdannede sykepleiere fått 24 000 kroner i måneden eller mer. Lønnsopprøret ”Inte under 24 000” begynner å gi resultater.
– Kampen fortsetter med økt styrke, lover Stina de Frumerie og Cie Rosenquist.
Etterlyser mer øremerking
Norsk Sykepleierforbund (NSF) er skuffet over manglende satsning på IKT og forbyggende helsearbeid.
Noe å hente i mellomoppgjøret?
Onsdag 27. april starter lønnsforhandlingene mellom Unio i henholdsvis statlig sektor, KS-området og i Oslo kommune. Forhandlingene skal være avsluttet innen midnatt 30. april.
Anbefaler 112 som felles nødnummer
Alle nødanrop bør gå til ett felles nødnummer - 112 - som organiseres gjennom sju eller åtte sentraler. Det er anbefalingen fra en arbeidsgruppe som har vurdert felles nødnummer. Nei, nei og atter nei er svaret fra helsevesen, politi og brann.