fbpx Vil fjerne sykdomsspråket fra psykisk helsetjeneste Hopp til hovedinnhold

Vil fjerne sykdomsspråket fra psykisk helsetjeneste

– Vi må begynne å betrakte problemene folk har som resultat av det de har erfart og opplevd, og spørre den enkelte hvilken hjelp de tror vil være best, mener psykiater.

Psykiater Trond Aarre mener psykiatrien bør forholde seg til de spesifikke problemene folk har, som selvskading, hallusinasjoner og tristhet. Ikke til unyttige og stigmatiserende sekkebetegnelser som de vel 400 psykiatriske diagnosene gjør.

– Grunnproblemene er langt færre, og langt mer nyttige å jobbe med enn fellesbetegnelser som setter lik merkelapp på svært forskjellige individer med svært ulike problemer, sier Aarre til napha.no.

Godta problemene som normale

Lederen ved Nordfjord psykiatrisenter (NPS) ønsker to fundamentale endringer innen psykisk helsetjeneste.

– For det første må vi betrakte problemene folk har som resultat av det de har erfart og opplevd, og derfor må vi spørre den enkelte hvilken hjelp de tror vil være best. Min erfaring er at alle kan si noe vettugt om dette, også de som har noen blinde flekker der de har hallusinasjoner eller vrangforestillinger om omverdenen.

– For det andre må vi slutte å bruke ord som signaliserer at folk er syke, slik diagnosene gjør. La oss heller bruke et språk som anerkjenner at problemene er helt normale å ha som følge av vonde opplevelser, sier Aarre videre til napha.no.

Vil ha aktive deltakere

Han ønsker å hjelpe folk til å bli aktive deltakere i egen bedringsprosess.

– Et godt utgangspunkt er å se på pasienten som en normal person. Diagnosene våre forutsetter at pasienten er syk, skadet eller har en lyte som utgjør en dysfunksjon og et klart avvik fra det normale. Etter mitt syn har det aldri vært vist sikkert at det er slik, og diagnosesystemene våre har notoriske vansker med å skille klart mellom normalitet og avvik, sier han.

Motstander av pasientforløp

Aarre er sterkt imot den politiske satsingen på pasientforløp innen psykisk helsetjeneste basert på diagnoser.

– Det er et tilbakeskritt, og representerer en misforstått tro på at diagnosene er nyttige for å forstå problemene til mennesker med psykiske helseproblemer, mener avdelingslederen ved Nordfjord psykiatrisenter.

LES OGSÅ: Ynskjer behandlingsprogram ut i kommunane

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse