Mange ansatte i hjemmetjenesten vil møte vinteren i tynne bomullsbukser
Ansatte i hjemmetjenesten møter vinterkulda uten tilpasset arbeidstøy. Kommunenes manglende prioritering setter både helse og arbeidsmiljø på spill.
For oss som bor i Nord-Norge vil sommeren 2024 bli husket som sommeren da solen aldri gikk ned. Tynne bomullsuniformer passer bra i sommervarmen. Nå er vinteren her, og temperaturen kryper sakte, men sikkert, nedover på gradestokken. Den første snøen har allerede lagt seg mange steder.
Hagemøblene er for lengst ryddet bort, og bilene er skodd for vinteren. Dunjakker og vintersko er tatt frem. For ansatte i hjemmetjenesten er det bomullsuniformen som fortsatt gjelder, selv om snøstormen og kulda har gjort sitt inntog.
Bomullsuniform i 20 minus
I dag fikk jeg en Snap av en ansatt i hjemmetjenesten. La oss kalle henne Josefine. Josefine «grynnet» i nysnø til langt oppover leggene. Hun hadde på seg sine private korte vintersko, privat ytterjakke, og hun gikk i en tynn bomullsbukse. Senere når jeg snakket med henne, kunne hun fortelle at hun var våt på føttene og til langt opp på leggene. Hun hadde ikke bare ett besøk denne dagen. Det var mange snødekte avkjøringer å forsere denne dagen.
Josefine er ikke alene om å ha det sånn på jobb. Det er sedvanen for mange ansatte i hjemmetjenesten. Er det greit at ansatte i hjemmetjenesten må ta til takke med en tynn bomullsuniform når det er 20 minus, hålkeføre eller en halv meter med nysnø?
Norsk Sykepleierforbund (NSF) har i mange år jobbet for å få på plass fullverdige arbeidsantrekk til ansatte i hjemmetjenesten. På landsmøte i 2023 vedtok NSF at sykepleiere skal ha fullverdig arbeidsantrekk, verneutstyr og sko tilpasset årstid og arbeidsoppgaver.
I byene kan ansatte i hjemmetjenesten ha gå-ruter. I distriktene er det lange avstander med tidvis krevende kjøreforhold. Riktig arbeidsantrekk er derfor viktig. Ofte er hjemmetjenesten på farten før brøytebilen. For å komme seg til pasientene som skal ha hjelp og omsorg, må ansatte ofte grynne seg gjennom lange ubrøytede avkjørsler.
Det er store forskjeller
Det er store forskjeller på hvilke avtaler kommunene har for sine ansatte. Noen kommuner har alt på stell. Nordreisa kommune er en av disse kommunene. Tønsberg kommune har fått på plass dette med arbeidsantrekk tidligere i høst. Kommunen tok affære etter det store snøfallet i starten av 2024.
Det kan se ut som om noen politiske partier nå har skjønt det. Arbeiderpartiet programfester retten til arbeidsklær til å gjelde alle yrker, noe som vil sikre at ansatte i helse- og omsorgssektoren får nødvendig utstyr for å gjøre jobben trygt og komfortabelt. Forbundsleder i NSF stiller imidlertid spørsmål om hvorfor Ap ikke heller følger opp dagens lovverk med en gang. De sitter tross alt med makten.
Det å programfeste noe betyr ikke at politikken nødvendigvis settes ute i livet. Erfaringsmessig viser det seg at selv om kommuner har politiske vedtak på at ansatte i hjemmetjenesten skal ha fullverdige arbeidsantrekk, følges ikke alltid vedtakene opp. Det argumenteres med at det ikke er penger i kommunekassa til å sette vedtakene ut i praksis. Med en kommuneøkonomi som allerede er i utforbakke, er det lett å prioritere dette bort.
Det handler om prioriteringer
Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse rapporteres det om stor mangel på arbeidskraft, blant annet av sykepleiere og helsefagarbeidere. Og ansatte i hjemmetjenesten er den yrkesgruppen med høyest sykefravær i landet. Det er betenkelig at ikke flere politikere og arbeidsgivere tar ansvar og anskaffer fullverdig arbeidsantrekk til ansatte i kvinnedominerte yrker. For til syvende og sist handler det om politiske prioriteringer.
Så tilbake til Josefine som grynnet i snø en hel dag på jobben. I morgen skal hun på ny vakt, og det er meldt mer snø. Er tynnslitte bomullsbukser måten å verdsette ansatte i hjemmetjenesten på, et yrke som skriker etter kompetanse og som har landets høyeste sykefravær?
Helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Truls Vasvik er en av flere som har jobbet for å få saken om arbeidsantrekk inn i partiets programkomité. Han var ikke klar over skjevfordelingen og har uttalt seg til media om saken tidligere i høst «[ …] etter tolv år som kommunepolitiker i Larvik ante jeg ikke at hjemmesykepleien manglet egnet arbeidstøy. Jeg tenkte at siden ansatte på teknisk har det, må det vel være på stell».
Kanskje det er på tide å invitere politikere ut i vinterkulda kun iført en tynn bomullsbukse og kittel?
0 Kommentarer