fbpx Fullverdig arbeidsantrekk blir nytt innsatsområde i NSF: – En seier for oss som kjenner det på kroppen Hopp til hovedinnhold

Fullverdig arbeidsantrekk blir nytt innsatsområde i NSF: – En seier for oss som kjenner det på kroppen

Bildet viser Amina Ibrahim

Amina Ibrahim har i mange år mast om skikkelig arbeidstøy i hjemmesykepleien i Oslo. Nå får alle landets hjemmesykepleiere endelig støtte fra NSF gjennom et nytt innsatsområde for forbundsstyret de neste fire årene.

Torsdag 9. november fattet landsmøtet til NSF et historisk vedtak:

NSF skal i neste landsmøteperiode jobbe for «at sykepleiere får fullverdig arbeidsantrekk, verneutstyr og sko tilpasset årstid og arbeidsoppgaver».

141 stemte for, 47 mot og 1 blank.

Skal feire

Amina Ibrahim jobber ved hjemmetjenesten på Hovseter i bydel Vestre Aker i Oslo. Hun og kollegene fryser på de kaldeste dagene på jobb så hun ropte ut om problemet i Sykepleien i mars i år.

Når Sykepleien forteller henne om det nye innsatsområdet i NSF, blir hun glad:

– At NSF har vedtatt at vi skal sikres fullverdig arbeidsantrekk, er kjempeviktig. Det er veldig godt for oss som jobber der ute å få den støtten. Det er en seier for oss som kjenner det på kroppen. Den dagen dette får gjennomslag, skal vi feire, lover hun.

To fylkeskontor bak forent forslag

De to fylkeskontorene fra Oslo og Troms og Finnmark hadde fremmet hver sine saker om arbeidsantrekk, med tanke på hjemmesykepleierne. Begge ble tatt med som vedlegg til landsstyresak nummer 14: «Beholde, mobilisere og rekruttere sykepleierkompetanse».

– Dette var på høy tid! Vi skriver 2023, og det er nesten ikke til å forstå at vi fremdeles har så stor forskjell på arbeidsantrekket for kvinnedominerte- og mannsdominerte yrker, sier en av de to forslagsstillerne, Mari-Ann Benonisen, nestleder i NSF Troms og Finnmark, og fortsetter:

– Da jeg jobbet som avdelingsleder i Tromsø kommune, opplevde både jeg og mine ansatte det som provoserende da vaktmesteren kom innom og tok en kaffe. Han hadde full mundur dekket fra topp til tå.

bildet viser Kirk og Benonisen

Vedtatt i Tromsø

Våren 2020 klarte Benonisen det kunststykket å få Tromsø kommune å vedta fullt arbeidsantrekk tilpasset de ulike årstidene for hjemmetjenesten.

– Hvordan klarte du det?

– Siden vi akkurat hadde gått inn i koronapandemiperioden, kunne jeg i tillegg til likestillingsperspektivet bruke dette med smittevern som argumentasjon, sier Benonisen.

Riktignok er ikke alt utstyret på plass riktig ennå, tre og et halvt år etterpå, Men Benonisen har tro på at det kommer. Skoene og ytterjakka er i hvert fall i bruk. Og kommuneledelsen sier ullundertøy også er kommet, men sykepleierne hadde ikke fått det sist Benonisen sjekket.

Vil ikke ekskludere noen

– Det endelige landsmøtevedtaket gjelder alle sykepleiere. I tillegg gjelder det ikke bare arbeidsantrekk, men også verneutstyr. Hva betyr det for satsingen?

– Vi ville ikke ekskludere noen, vi er jo ett lag, sier nestleder i NSF Oslo, Ann Kirstine Kirk.

Benonisen supplerer:

– Vi vil nok begynne med hjemmesykepleierne, der er behovet størst. Og i Troms og Finnmark har vi et hårete mål: Vi vil at alle kommuner skal tilby fullt arbeidsantrekk tilpasset årstidene til alle hjemmesykepleiere i løpet av perioden.

De har allerede kommet i gang med å kartlegge hva som tilbys av arbeidstøy i de ulike kommunene.

– Vi har fått svar fra halvparten, og det viser seg at det varierer fra kun tynne bomullsbukser og T-skjorter til fullt utstyr fra innerst til ytterst, inkludert sko og lue. Vi tenker at vi har en slags pilotrolle i dette så resten av NSF kan lære av oss, sier Benonisen.

Vil ha hjelm også

I Oslo har de mer urbane utfordringer. Der sykler flere av hjemmesykepleierne, så der vil de inkludere hjelm i arbeidsantrekket.

Ann Kirstine Kirk har i tillegg forsøkt å få støtte til krav om skikkelig arbeidstøy til hjemmesykepleierne fra både Likestillings- og diskrimineringsombudet (med likestillingsargument) og Arbeidstilsynet (med smittevernargument) uten suksess.

– Jeg hadde virkelig trodd at Arbeidstilsynet skulle være med oss under pandemien. Jeg tror ikke et eneste sekund at avslaget hadde skjedd hvis sykepleiere besto av 90 prosent menn og 10 prosent kvinner, sier Kirk og fortsetter:

– Hjemmesykepleiere kommer i kontakt med mye biologisk materiale og går inn i mange hjem med ulike problemer som veggdyr, diverse rusmiddelbruk, personer med samlemani …

– Og mange har dårlig boevne så det kan være både tiss og avføring, you name it, supplerer Benonisen.

– I tillegg beveger de seg ute i all slags vær, sier Kirk.

– Ja, de må måke snø og «grynne», som vi sier i Nord-Norge. Det betyr å være den første til å brøyte. Så står de der i tynn bomull i minus 20 samtidig som hjemmesykepleien har det høyeste sykefraværet. Politikerne burde egentlig skamme seg, mener Benonisen.

Håper på samarbeid sentralt med Fagforbundet

– Hva kan egentlig dette nye innsatsområdet hjelpe dere med?

– Med et eget innsatsområde anerkjenner NSF viktigheten av skikkelig arbeidsantrekk. Vi håper på et samarbeid også sentralt mellom NSF og Fagforbundet. Sammen har vi veldig mange medlemmer som jobber i hjemmesykepleien, sier Kirk og fortsetter:

– Fagforbundet ønsker også fullverdig arbeidstøy til sine medlemmer, og med en sentral satsing på dette sammen håper vi at det vil kunne gjøre en forskjell, også lokalt. I Oslo har vi samarbeidet med både Fagforbundet og vernetjenesten uten at vi har klart å komme særlig videre ennå. Med en tydelig retning fra sentralt Fagforbund og NSF håper vi at det kan komme enda mer trykk på dette, sier Kirk.

– Med et innsatsområde kan også forbundsstyret jobbe oppover mot stortingspolitikere, mens vi på fylkesnivå kan jobbe med å stille kritiske spørsmål rundt omkring i kommunene, sier Benonisen.

Den yngre generasjonen tør å kreve mer

De har begge erfart at den yngre generasjonen med sykepleiere har lettere for å stille krav til ordentlig arbeidstøy.

– De sier ifra på en helt annen måte: «Hva skjer? Får jeg ikke ytterjakke?!?», sier Kirk og ler.

Det er kjempebra og lover godt for fremtiden, er begge forslagsstillere enige om.

Fakta
Her er forslagene

NSF Troms og Finnmark foreslo følgende vedtak:

Ansatte i hjemmetjenesten skal ha nødvendig arbeidstøy, yttertøy og sko tilpasset alle årstider. Dette som et ledd for å imøtekomme hygienekrav og at det blir lik praksis mellom yrkesgruppene som har en jobb utendørs. Saken sendes videre til rette instans.

NSF Oslo foreslo dette:

NSF skal arbeide for å få gjennomslag for (i KS, Oslo kommune og lokalt i kommunene): – fullverdig arbeidstøy for alle sesonger i hjemmetjenesten, inkl. ulltøy, vinterjakker og shorts til sommerbruk – sko for både sommer og vinter til ansatte i hjemmetjenesten – sykkelhjelm i de tjenestene hvor sykkel benyttes som primærtransportmiddel i arbeidstiden – rutiner i tjenestene for hvordan arbeidstøy anskaffes, vaskes og erstattes.

På landsmøtet slo de sammen sine to forslag til dette, som ble vedtatt:

(NSF skal arbeide for) «at sykepleiere får fullverdig arbeidsantrekk, verneutstyr og sko tilpasset årstid og arbeidsoppgaver»

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Terje Lloyd Andersen

Pensjonert sykepleier
1 måned siden

Finnes det ikke noe i HMS-reglene som tilsier at dette med skikkelig arbeidsutstyr burde være et krav?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse