Store forskjeller i hvordan arbeidsgiverne kler opp hjemmetjenesten rundt om i fylket
Hvilken type bekledning får ansatte i hjemmetjenesten i de ulike kommunene i Møre og Romsdal? Det har NSF undersøkt, og forskjellene er store.
Av fylkets 27 kommuner er det én kommune som kun gir kittel og bukse til de ansatte i hjemmetjenesten. Det er Rauma kommune. I andre enden av skalaen finner vi Aure kommune, som har fylkets beste avtale. De sørger for noe ekstra, men ikke alt.
I tillegg svarer 22 kommuner i kartleggingen at de ikke får noen form for klesgodtgjørelse. Rauma kommune er en av dem.
– Likestillingsaspektet rundt dette med arbeidstøy må løftes, sier Trine Bruseth Sevaldsen, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Møre og Romsdal.
(Teksten fortsetter etter klesoversikten)
– Helse er også en del av beredskapen
Fylkeslederen viser til at typiske mannsdominerte yrker som brannvesen og teknisk etat i de kommunale tjenesteområdene får dekket arbeidsklær.
– Politi, ambulanse- og redningstjenesten får også dekket nødvendig arbeidstøy, legger Sevaldsen til.
Hun mener helsevesenet må ses på som en del av kommunens beredskapspersonell.
– Helse burde likestilles med de mannsdominerte sektorene i kommunen.
Sevaldsen utdyper:
– Arbeidsantrekk er en del av verneutstyret til ansatte. Sykepleiere møter brukere i forskjellige livssituasjoner. De er ofte i kontakt med kroppsvæsker, utsatt for ulike lukter og smittestoffer. Det at helsepersonell skal bruke eget tøy i arbeidssituasjoner, er ikke greit, ikke minst på grunn av hygieniske forhold.
– Noen må gå foran og bane vei
Fylkeslederen er klar til kamp for at ansatte skal få fullverdig arbeidsantrekk, verneutstyr og sko tilpasset årstid og arbeidsoppgaver.
– Dette må kommunepolitikerne skjønne at skal prioriteres, sier Sevaldsen.
– Vi har et landsmøtevedtak som tydelig sier at nødvendige arbeidsklær skal være en naturlig del av uniformen. Vi må løfte dette opp på politisk nivå i kommunene og kreve at det prioriteres. Det er en viktig kamp om likestilling. Den kampen skal vi ta, sier hun.
– Burde det vært forhandlet om i årets tariffoppgjør med KS?
– Tariffkonferansene som ble avhold rundt om i landet, valgte å prioritere dette, og så har vi et landsmøtevedtak som sier at det skal prioriteres.
– Hva tenker du om argumentet at dersom ansatte i hjemmetjenesten får dekket yttertøy, bør ikke lærere og barnehageansatte også få det?
– Selvfølgelig bør lærere og barnehagelærere få dekket yttertøy, dersom de har behov for det. Dette er muligens en sak Unio burde satt høyere på agendaen, slik at det blir gjeldende for flere yrkesgrupper. Men noen må gå foran og bane vei. Det er det NSF nå gjør, sier Sevaldsen.
Troms og Finnmark
Også NSF i Troms og Finnmark kjemper for at arbeidsgiverne skal gi ansatte klær som er tilpasset alle årstider. Her er oversikten over hva ansatte i hjemmetjenestene i de nordligste fylkene får dekket av arbeidsgiver:
(Oversikten ble oppdatert i januar 2024)
0 Kommentarer