I Evenes kommune har vi full sykepleiedekning
Evenes kommune tilpasser turnuser og insentiver for å sikre sykepleierkompetanse. Tiltakene treffer også familienes behov med boligtilbud og jobbmuligheter.
I dag mangler det 7000 sykepleiere i Norge. Om femten år kan det mangle 28 000 ifølge, beregninger fra Statistisk sentralbyrå.
Ofte kan det være vanskelig for små kommuner å virke attraktive nok til å kapre sykepleiere for å bekle alle stillingene i hjemmetjenesten og på omsorgssenteret. Det kan virke som den ene kommunen etter den andre konkurrerer med å friste med økonomiske tiltak for å sikre seg den sårt tiltrengte kompetansen.
Og ja, lønn er viktig. Men det kan også være andre virkemidler som kan gjøre at en stilling kan være interessant.
Tiltak som virker
I fagtidsskriftet Sykepleien 09.02.23 kan man lese en artikkel om Norsk Sykepleierforbund som bestilte kunnskapsoppsummeringen «Rekruttere og beholde sykepleiere i distriktskommuner». Den er signert Anette Fosse og Birgit Abelsen. De konkluderer med følgende:
- Økonomiske insentiver: Omfatter blant annet lønn, oppstartsbonus, ekstra ferie og dekning av utgifter til pendling.
- Arbeidstid: Mulighet for heltidsjobb og tilpasset turnus.
- Videreutdanning og arbeidsdeling: Legge til rette for distriktsrelevant kompetansebygging og riktig bruk av sykepleierkompetansen i samarbeidet med andre faggrupper.
- Kvalitet i tjenesten, anerkjennelse, arbeidsmiljø: Sikre infrastruktur, ressurser og bemanning for å kunne yte gode helsetjenester, nettverksbygging og kompetanse.
- Tilrettelegge for familie og sosialt liv: Arbeid og utdanningsmuligheter for familiemedlemmer.
Jeg tenker tiltakene i vår rapport er i tråd med kommisjonens konklusjon. Det blir enda viktigere å se på organisering, planlegging, oppgavefordeling og at den helsefaglige kompetansen som finnes, brukes til de riktige oppgavene, sier Anette Fosse til Sykepleien. Hun mener tiltakene som listes opp, ikke nødvendigvis betyr flere hoder og hender totalt sett, men riktigere fordeling og kompetanse. Dette krever systematisk, langsiktig, helhetlig planlegging lokalt og nasjonalt.
Fant vi oppskriften?
Status per i dag i Evenes er at vi har full sykepleiedekning. Hvordan har vi klart dette?
Hvis vi tar utgangspunkt i forskningen til Fosse og Abelsen som sier noe om hvilke tiltak som virker, er dette en oppskrift vi har fulgt.
Økonomiske insentiver: Evenes kommune har laget en tiltakspakke for å rekruttere og beholde sykepleiere.
- Signeringstilbud på kroner 50 000,- (engangsbeløp). Dette kan ha/har motivert personell innenfor helse i egen kommune til å ta sykepleierutdanning.
- Personlig tillegg på kroner 20 000,- på grunnlønn.
- Tilbud om gratis husleie i fire måneder.
- Mulighet til å ta relevant videreutdanning
- Mulighet for funksjonstillegg ved økt ansvar.
- Kompetansehevingsdager.Når det gjelder ferie, ble det sommeren 2024 iverksatt et prøveprosjekt hvor tidlig og sen ferie måtte vike plassen for valgfri ferie. En evaluering av dette tiltaket sa at dette var noe vi ønsket å prøve igjen med en enda bedre kvalitetssikring.
- Arbeidstid: Evenes kommune har laget en felles sykepleieturnus for hjemmetjenesten og omsorgssenteret hvor det er arbeid hver fjerde helg og da med langvakter. Det forsøkes i stor grad å legge til rette for den enkelte ansatte innenfor helse og omsorg.
- Videreutdanning og arbeidsdeling: Sykepleiere kan hospitere hos spesialisthelsetjenesten ved behov. Det er også satt av midler til relevant videreutdanning.
- Kvalitet i tjenesten, anerkjennelse, arbeidsmiljø: Evenes kommune har samlet alle sykepleierne i en felles turnus under noe vi kaller «Havøysund-modellen». Det er en modell hvor sykepleierne i størst mulig grad skal rullere med en toukers intervall mellom hjemmetjenesten, omsorgssenteret og «flyt». «Flyt» frigjør sykepleiere til daglige administrative arbeidsoppgaver, kartleggingsbesøk og oppfølging rettet opp mot pårørende og spesialisthelsetjenesten med mer. Resultatet av modellen er at alle sykepleierne har kjennskap til alle pasienter/brukere. Dette gjør oss mindre sårbare i perioder med ferieavvikling og sykdom. Vi er fremdeles i en innkjøringsfase med barnesykdommer, men modellen virker lovende.
- Tilrettelegge for familie og sosialt liv: Evenes kommune er «på» opp mot etableringen av Evenes flystasjon og Brann og redningsskolen på Fjelldal, da med tanke på jobb 2. Det jobbes med boligutvikling, og det er etablert et busstilbud til videregående skoler både i Harstad og Narvik.
Statistikken viser at i flere distriktskommuner blir det flere eldre og færre unge. Det må derfor gjøres tiltak innen velferdsteknologi slik at vi kan møte de utfordringer som vi vil måtte stå overfor, og Evenes er på vei.
Det kan virke som om Evenes kommune har truffet blink med sine tiltak for å rekruttere sykepleiere, men det må også jobbes for å beholde dem.
0 Kommentarer