Jeg har en melding til deg som filmer mens vi utfører livreddende behandling

Bildet viser silhuetten av mennesker som fotograferer
Har du gjort deg noen tanker om hvor ubehagelig det er at jobben vår blir dokumentert gjennom din mobiltelefon? spør innleggsforfatteren.

Det er et gjentakende problem at vi i ambulansetjenesten opplever at nysgjerrige tilskuere filmer eller tar bilder mens vi behandler pasienter som kjemper for livene sine, skriver ambulansearbeideren.

Har du tenkt på at personen vi arbeider med, som ligger blottet på bakken, kjemper for livet sitt? Har du reflektert over hvor utfordrende det er for oss som ambulansepersonell å gjøre jobben vår med nysgjerrige tilskuere som filmer og/eller tar bilder? Har du gjort deg noen tanker om hvor ubehagelig det er at jobben vår blir dokumentert gjennom din mobiltelefon? Forstår du at vi ønsker å skjerme pasientene våre for slike som deg, men at vi ikke har mulighet fordi vi er travelt opptatt med å redde liv?

Vis medmenneskelighet

Du prøver ikke engang å skjule din freidighet med kameraet. Vi ser deg, og du provoserer kraftig uten at vi får gjort noe med det. Hvorfor retter du ikke din oppmerksomhet mot de pårørende som står lamslått ved siden av deg og gråter istedenfor? Hvorfor ikke vise medmenneskelighet og tilby en hjelpende hånd? Tilby pårørende noe varmt å ha på seg, eller et varmt sete i bilen din mens det hele står på? Spør du pårørende om det går bra?

Har du bedt pårørende om samtykke til å filme deres nærmeste – mens de ligger livløse og avkledd og får livreddende behandling? For du ser vel at vedkommende kjemper for livet, ikke sant? Du legger vel merke til at pasienten får støt fra vår hjertestarter? Da ser du vel også hvordan kroppen vrir seg i det støtet blir gitt.

Det kunne vært deg

Er det underholdende? Eller er videoen ment til egenundervisning om hjerte- og lungeredning? I så fall jeg regner med at du ikke kan utføre førstehjelp. For da ville du jo helt sikkert tilbudt din hjelp, eller?

Du så ikke at vi var slitne. For selv om vi er slitne, bruker vi alle våre krefter på å redde liv. Det gjør vi alltid. Og det koster – både fysisk og psykisk.

Kanskje er det du som ligger der neste gang. Da regner vi med at det er greit at mennesker du ikke kjenner tar bilder og videoer av deg der du ligger livløs og avkledd, mens dine nærmeste står og gråter ved siden av.

Saken har tidligere blitt publisert på Ambulanseforum.no.

Les også:

Maja fra «113» sluttet som ambulansearbeider i protest

bildet viser Maja Louise Lauritsen
INFEKSJONSMEDISIN: Maja Louise Lauritsen er både ambulansefagarbeider og sykepleier. Nå jobber hun som sykepleier ved infeksjonsmedisinsk post ved UNN, men tar fremdeles ekstravakter ved ambulansestasjonen.

Maja Louise Lauritsen fra NRK-serien «113» har sagt opp ambulansejobben og begynt som sykepleier. Hun vil ha samme lønn som en paramedic når begge er ansatt i samme stilling og gjør samme jobb.

På NRK-serien «113» ser vi dyktige ambulansearbeidere i aksjon på tv-skjermen hver søndag denne vinteren. Det serien ikke forteller så mye om, er lønnsdiskusjonen og profesjonskampen som ifølge Maja Louise Lauritsen har gått ved ambulansetjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø i månedsvis.

– På tre måneder har det sluttet 14 stykker ved ambulansestasjonen i Tromsø. Det er kun en eller to med sykepleierutdanning igjen der. Nå blir biler tatt ut av drift, fordi ambulansestasjonen mangler kvalifisert personell. Det resulterer i at de som er igjen på jobb, må jobbe dobbelt, sier hun.

Sa opp i høst

Lauritsen er både ambulansefagarbeider og sykepleier. I fem år har hun vært ansatt i ambulansetjenesten, tre av dem som ambulansearbeider ved UNNs ambulansestasjon i Tromsø.

Men i september sa hun opp heltidsstillingen sin. Hun fikk ny jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk post, selv om hun trives godt med selve arbeidet på ambulansestasjonen.

Hun tar fremdeles ekstravakter der.

Les også: