fbpx Blir stortingsvalget et heltidsvalg? Hopp til hovedinnhold

Blir stortingsvalget et heltidsvalg?

Karen Brasetvik, fylkesleder i Østfold.

100 prosent stilling ledig som statsminister. 75 prosent stilling ledig som finansminister, med gode muligheter til å jobbe ekstra. 50 prosent stilling ledig som helseminister, men kan kombineres med flere departement, slik at det blir en hel stilling. Dette er hverdagen for sykepleiere, skriver Karen Brasetvik.

Partiene og deres kandidater kjemper i disse dager for makt og posisjoner. Heldigvis tilbys ikke landets øverste tillitsvalgte deltidsstillinger. For sykepleiere som jobber med befolkningens liv og helse, er imidlertid deltid fortsatt hovedregelen og ikke unntaket. Tross stor sykepleiermangel er fortsatt knapt halvparten av de utlyste sykepleierstillingene hele. 

To sykepleiere for å fylle ett årsverk

Ferske tall fra Retriever viser at i perioden februar – august i år ble det lyst ut 367 sykepleierstillinger i Østfolds kommuner. Av disse var 51 prosent hele, mens 41 prosent var deltidsstillinger og 8 prosent var uspesifisert. I Fredrikstad kommune ble det lyst ut 104 sykepleierstillinger. 54 prosent av dem var hele. Sarpsborg kommune søkte i samme periode etter 90 sykepleiere. Her var 60 prosent hele stillinger. I Halden kunne sykepleiere søke på 32 ledige sykepleierstillinger. Her var kun 38 prosent hele. Og i Askim var kun 27 prosent av de 15 annonserte sykepleierstillingene i kommunen hele. Fylkets største arbeidsgiver Sykehuset Østfold lyste ut 95 sykepleierstillinger i samme periode. Her var kun 28 prosent lyst ut som hele sykepleierstillinger. Fortsatt må vi utdanne to sykepleiere for å fylle et årsverk. 

Starte med å lyse ut hele stillinger

Selv om både politikere og arbeidsgiverorganisasjoner er enige om mer heltid, lyses det fortsatt ut mye deltidsstillinger. Mens det knapt nok finnes deltid blant ingeniører og politi, er det svært mye deltid i kvinnedominerte bransjer som helsesektoren. I enkelte kommuner i Østfold er det nesten ikke sykepleiere i hele stillinger. Et hederlig unntak i Østfold er Våler kommune. Her jobber de fleste sykepleierne heltid. Det viser at det er mulig å få til heltid, hvis det er vilje hos den enkelte arbeidsgiver. Jobben starter med å lyse ut hele stillinger. 

Støtter dere et sykepleierløft?

Det er stor sykepleiermangel. For å løse den må vi få flere heltidsstillinger, større fagmiljøer og lønns- og arbeidstidsordninger som gjør at sykepleierne kan stå så lenge som mulig i jobb. Derfor trenger vi et sykepleierløft. 

I kampen om å vinne velgernes gunst kappes de politiske partiene. Blant valgflesk og gulrøtter finner vi lite snakk om hva partiene vil gjøre for å løse den økende sykepleiermangelen. Sykepleierforbundet har mer enn 110 000 medlemmer – av disse er nær 5500 her i Østfold. Vi er også viktige stemmer for partiene. Så hev din røst, kjære stortingskandidat, og fortell oss hva ditt parti vil gjøre for å sikre at heretter er det hel stilling som gjelder også i helsesektoren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse