fbpx Bruker ikke stellefrakk Hopp til hovedinnhold

Bruker ikke stelle­frakk

Bildet viser en knaggrekke der det henger flere blå stellefrakker.

Er dagens helsepersonell villige til å være en smittekilde, fordi det er for tungvint å bruke frakk? Det spør Fadumo Mustafa seg.

Når det gjelder bruk av stellefrakk, er gapet mellom teori og praksis stort. For å begrense smitteoverføring, er det nødvendig at helsepersonell følger generelle smitteverntiltak. De ulike rutinene skal hindre smittespredning til og mellom pasienter, men også fra pasienter til helsepersonell. Alle avdelinger på sykehus, sykehjem og lignende er pliktet til å følge smitteverntiltak.

Ingen bruker stellefrakk

Jeg har lagt merke til en urovekkende trend blant sykepleiere i sykehus. Under stell så er det så og si ingen som bruker beskyttelse/frakk. Det fins mange bakterier på sengene, som blir overført til arbeidstøyet vårt, som vi bruker hele dagen rundt andre pasienter. Så man må undre seg over fraværet av smittefrakker på sengepostene.

Hva er grunnen til at rutinene ikke blir fulgt? Forhåndsreglene hos pasienter på smitteisolat står rett på døra og stirrer oss i øynene. Er det derfor vi er mer nøye på å følge loven da, når vi ser svart på gult at her er det reell smitte?

Et yrende liv i senga

Det er nesten som om vi har en stemme i hodet vårt som minner oss på å sprite hendene mellom hver pasient. Men la denne stemmen hviske deg at du må ta i bruk stellefrakken.

I pasientsengene er det et yrende liv, som vi ikke kan se. Eller kan vi det? Når vi rer opp senger, eller skifter dynetrekk, så kommer det støv og andre partikler i luften. Gule stafylokokker er en bakterie som lett overføres via tekstiler. De fester seg til døde hudceller, i klær og sengetøy, dermed kan de lett overføres fra pasienter til helsepersonell og omvendt ( Smittevernveilederen).

Er det så nøye?

Bakterier som overføres lett fra person til person, forårsaker sjelden alvorlige infeksjoner eller sykdommer ( Akselsen & Elstrøm, 2014, s. 126). Dette betyr fortsatt ikke at vi skal undervurdere risikoen for å være smittekilde. Som student er man redd for å virke for «A4», man får på en måte følelsen av å overdrive når man gjør ulike prosedyrer. En erfaren sykepleier kan noen ganger si; «det er ikke så nøye», «flott hvis du pleier å gjøre det, men det er egentlig ikke nødvendig».

Når man får sånne kommentarer som student, kan man føle seg dum, mildt sagt. Slike holdninger kan enten motivere studenter til å ta tak i problemet, eller bare tie og gjøre det andre sier. Som sykepleierstudent er det viktig for meg å finne grunnen til hvorfor enkelte sykepleiere har muligheten til å velge og vrake ulike prosedyrer. Det er selvfølgelig bra med frihet blant sykepleiere, men noen ganger så er det lurt at det er regler som alle må følge.

Nyttig verktøy som havnet i skyggen

Beskyttelsesfrakken er et verktøy som har havnet i skyggen. For at vi skal forstå viktigheten av bruken av beskyttelsesfrakken blant sykepleiere, er det viktig at vi ser hvordan en typisk arbeidsdag er. Sykepleiere har flere ulike roller i helsevesenet, de gjør alt fra grunnleggende stell, tilberedning av medisiner, innleggelse av kanyler, sengeredning, utlevering av mat, ja listen er uendelig, man beveger seg inn i intimsoner (og utenfor komfortsoner) hele dagen. Man har sett at mangelen på bruk av stellefrakk blant annet skyldes at frakken er gammeldags, upraktisk og tungvint å bruke.

Hvis dette er en av grunnene, så er det en veldig dårlig grunn. Er dagens helsepersonell villige til å være en smittekilde, fordi det er for tungvint å bruke frakk? Ville du likt at en kokk laget mat uten kokkelue eller oppsatt hår? Ville du likt at en bonde ikke skiftet etter å ha vært i fjøset? Slike paralleller bør man trekke og også sette spørsmålstegn ved egne vaner, som ikke har rot i den kunnskapsbaserte verden.

Les: Slutt på smittefrakk i tekstil

Les: Bruker ikke stellefrakk

Les: Tungvint med stellefrakk

Beskyttelsesfrakken er et verktøy som har havnet i skyggen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse