fbpx Hva signaliserer tatoveringer? Hopp til hovedinnhold

Hva signaliserer tatoveringer?

Bilde viser tatoverte armer.
SYMBOLER: Tatoveringer gir også en signaleffekt. Vel så sterk en signaleffekt som hijab og andre ting. Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)
Er det OK med tatoverte hodeskaller, kors og englevinger hos helsepersonell, spør Inger Marie Andersen.

I Sykepleien nr. 10-2015 er religiøse symboler og uniform tema i etikkspalten. Berit Daae Hustad har skrevet en utmerket tekst (« Burka og niqab gir politiske signaler») og jeg er langt på vei enig med henne. Jeg ønsker å se ansiktet til den jeg prater med. Ord er kun en liten del av kommunikasjonen.

Så er der dette med signaleffekten. Det plager meg ikke det ringeste at folk går med hijab, så sant den er ren. Men det kan være hygieniske problemer knyttet til en del religiøse symboler ... hijab, turban, jødisk kalott eller et halssmykke. Bakterier henger i smykker og de bryr seg ikke en døyt om smykket er et kors, en davidstjerne eller en giftering. Det er smykker, og man bør ikke gå med det på jobb.

Jeg er lei av å høre hva «de andre» - de brune? - ikke bør signalisere. Hva med signaleffekten av diverse tatoveringer? Ikke alle har vakre mønstre, blomster eller sommerfugler tatovert på armene! Er det OK med tatoverte kors, hodeskaller, davidstjerner, hakekors, englevinger eller bibelvers som tatoveringer hos helsepersonell? Tatoveringer der ses når man er i arbeidstøyet?

Slike tatoveringer gir også en signaleffekt. Vel så sterk en signaleffekt som hijab og andre ting. Hvorfor prater vi aldri om det? Pasienten først! Og hvorfor skal pasientene akseptere signalene slike tatoveringer gir? 

Helsevesenet har blitt internasjonalt. Jeg har arbeidskamerater fra alle verdenshjørner og vi er nære hverandre i garderoben. Ikke alle tatoveringer jeg ser i garderoben er noe særlig, noen av dem er med på å forme mitt syn på arbeidskameraten der har tatovert seg. Og da har de en signaleffekt ... Men som sagt er det «pasienten først» og da bør man også tenke på hva synlige tatoveringer signalerer, ikke bare signaleffekten av religiøse smykker og plagg.

Eller? Hva mener dere?

Tatoveringer gir også en signaleffekt. Vel så sterk en signaleffekt som hijab og andre ting. Hvorfor prater vi aldri om det?

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.