Gratisprinsippet fortjener en konstruktiv debatt

Mange ønsker å styrke helsestasjonstjenesten, men hvordan vi gjør det, har stor betydning. Når kommersielle løsninger introduseres som hjelp, risikerer vi å svekke det de skulle støtte.
Debatten om den kommersielle appen Nørs:
- 29. januar: – Gratisprinsippet i helsetjenesten trues av kommersielle apper som Nørs. Det hevdet helsesykepleierne Ellen Solstad Olavesen og Hege Pettersen Sandtrø.
- 7. februar: – Nørs er ikke en trussel, men en ressurs for både helsepersonell og innbyggere, skrev Nors Care, som står bak appen Nørs.
- 5. mars: – Vi erkjenner at appen Nørs dekker et behov helsestasjonstjenesten har etterlyst, men vi skulle ønske at det offentlige hadde løst dette behovet selv, svarte Hege Pettersen Sandtrø og Ellen Solstad Olavesen.
- 25. april: – Nørs bidrar til å utjevne forskjeller i helsetjenesten med dokumentert effekt, skriver Nors Care. Det er Nors Care som står bak appen Nørs.
- 19. juni: – Helsepersonell skal ikke anbefale kommersielle apper, skriver Rådet for sykepleieetikk, faggruppen for helsesykepleiere NSF og Jordmorforbundet NSF.
Vi startet debatten om at gratisprinsippet i helsestasjonstjenesten er truet med vårt innlegg 29. januar 2025. Vi brukte appen Nørs som et eksempel på dette. Gratisprinsippet er et grunnleggende og lovpålagt prinsipp som skal sikre likeverdige helsetjenester for små barn og deres familier. Når dette prinsippet utfordres, fortjener det en reell, kunnskapsbasert og åpen faglig diskusjon. Hvis ikke vi verner om våre grunnleggende verdier og prinsipper, vil de kunne forvitre, og det ønsker vi å forhindre.
Nors Care ved Peter Gulliksen, Sigrun Syverud og Celina Anker-Rasch har skrevet nok et motsvar på vår kronikk om gratisprinsippet i helsestasjonstjenesten. Vi ønsker å imøtegå påstandene de fremmer i motsvaret punkt for punkt, da flere av dem etter vårt syn er uriktige og mangler faglig forankring.
- Nors Care mener deres app Nørs bidrar til å utjevne forskjeller i helsetjenesten med dokumentert effekt
Det er positivt at selskapet ønsker å bidra til å utjevne forskjeller, men slike påstander må dokumenteres og vurderes kritisk: Hvilke forskjeller er målt, hvordan er de målt, og av hvem? Det vises til en SINTEF-rapport, men denne er ikke offentlig tilgjengelig, og det fremkommer ikke hva som var formålet med rapporten. Uten innsyn i metode og funn er det vanskelig å vurdere påstanden. Vi etterlyser at rapporten gjøres offentlig slik at den kan vurderes uavhengig og på et selvstendig grunnlag.
- Nors Care mener at andre enn dem truer gratisprinsippet, for eksempel betalte fødselsforberedende kurs
Vårt hovedfokus er helsestasjonstjenester for barn 0–5 år. Vi er kjent med at enkelte offentlige tjenester tar betaling for fødselsforberedende kurs, da disse tilbudene kan finne sted utenfor ordinær arbeidstid eller innebære materiell for deltakerne. Dette fritar ikke Nørs eller andre kommersielle aktører for ansvar. Vi ønsker en bred debatt om alle kommersielle innslag i helsetjenesten – inkludert betalte kurs i offentlig regi. Det ene utelukker det andre.
- Nors Care mener at vår påstand om at appen Nørs indirekte truer gratisprinsippet er udokumentert
Vi viser til at Nørs tilbyr både en gratis basisversjon og en betalingsversjon (Nørs+). Dette er godt dokumentert på Nors Care sine nettsider og i artikkelen «Gratisprinsippet i helsetjenesten trues av kommersielle apper som Nørs». Når kommuner anbefaler appen til sine brukere, kan det oppfattes som en offentlig anbefaling av en kommersiell tjeneste med betalingsløsninger. Det mener vi utfordrer gratisprinsippet.
Norse Care ønsker å støtte helsetjenesten med økt helsekompetanse og navigasjon
Dette er et godt mål. Tilpasset informasjon til småbarnsforeldre er imidlertid kun én del av det å styrke helsekompetansen. For å øke helsekompetansen må også foreldre kunne forstå, vurdere og bruke helseinformasjon for å ta kunnskapsbaserte valg. Dette er utfordrende å operasjonalisere og måle, og så langt kan ikke vi se at Norse Care har dokumentert en slik effekt. Når helseinformasjon tilgjengeliggjøres gjennom en kommersiell plattform med reklame og deler av informasjonen har en abonnementsløsning, reiser det spørsmål om hvem som får tilgang til hva – og på hvilke premisser.- Nors Care mener at foreldre må kunne ta egne beslutninger om hva de vil kjøpe av tjenester
Det er vi enige i. Problemet oppstår når offentlige aktører anbefaler én spesifikk kommersiell aktør – da svekkes reell valgfrihet. Det er forskjell på individuell valgfrihet og systematisk kommersialisering.
- Nors Care har forsøkt å få til samarbeid med Helsedirektoratet uten å lykkes
Det er beklagelig hvis gode initiativ ikke fanges opp. Samtidig legitimerer ikke det å etablere kommersielle løsninger med indirekte betalingsmodeller som utfordrer gratisprinsippet.
- Nors Care etterlyser vårt kunnskapsgrunnlag og objektive vurderinger på hva som er til det beste for brukene
Vi bygger våre vurderinger på erfaring fra helsestasjonstjenesten. Videre på Rådet for sykepleieetikk i NSF sin konklusjon etter å ha meldt inn saken til rådet og deres uttalelser i Sykepleien.no. Dessuten er gratisprinsippet nedfelt i lov om at helsetjenester skal være gratis og likeverdige etter forskrift for helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 3 fjerde ledd.
- Nors Care problematiserer bruk av sosiale medier i helsestasjonstjenesten
Vi er enige i at reklame og kommersielt innhold i digitale kanaler er problematisk, særlig i når helsestasjonen deler informasjon på disse da det kan dukke opp reklame på Facebook, Instagram og så videre som helsestasjonen ikke har kontroll på. Men helsestasjonene legger ikke selv inn reklame eller har betalingsløsninger når de deler informasjon på sosiale medier.
- Nors Care ønsker debatt om reelle trusler mot gratisprinsippet, som finansieringsmodeller
Det ønsker vi også. Men vi må kunne diskutere både strukturelle og symbolske trusler. Når kommersielle aktører som Nørs får fotfeste i det offentlige med indirekte betalingsløsninger, er det en utvikling vi må ta på alvor. Vi er derfor veldig glade for at Rådet for sykepleieetikk (NSF), Jordmorforbundet NFS og Helsesykepleierne NSF er enige med oss om at kommersielle apper utfordrer gratisprinsippet og at gravide og småbarnsforeldre skal sikres gratis tilgang til helseinformasjon.
0 Kommentarer